De Brandkreek

De Brandkreek

Logeren in een wonderlijk stukje Waterland-Oudeman

Sint-Laureins
Capaciteit
6 Personen
Straat + huisnummer
VLUCHTELINGENSTRAAT 2
9988 Sint-Laureins
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 379 82 33
Link

Slapen op de Belgisch-Nederlandse grens, op een dijk waar buren vaak nog vele honderden meter verder wonen en waar de rust en de landbouw heerst.

De Brandkreek is zo’n wonderlijk mooi verblijf in een stukje Meetjesland waar relatief weinig mensen komen, het is er onbekend, onbemind en dat willen ze in het Meetjesland ook zo houden. We noemen het hier graag ‘het perfecte geheim’. Zeg nu zelf, hier wilt u toch logeren?

Krekengebied

In Waterland-0udeman, de meest noordelijke deelgemeente van krekengemeente Sint-Laureins, ligt de boerderij De Brandkreek. Bekend voor zijn paardjes, maar ook een schitterend logies. Laat u verrassen door de rust en het weidse landschap. Het is het ideale plekje om het Krekengebied te voet, met de fiets of te paard te ontdekken. Maar ook Sluis, de Zeeuws-Vlaamse kust, Gent en Brugge liggen hier echt niet ver. Al betwijfelen we wel of u, eens geïnstalleerd, het hof wel zult willen verlaten tenzij voor een deugddoende fietstocht.

Wandelen, fietsen, paardje rijden

Het wandelknooppuntennetwerk van de Meetjeslandse kreken en de moutainbikeroute passeren onze hoeve. Het fietsnetwerk Meetjesland ligt vlakbij (route tussen knooppunt 42 en 44 in de vlakbij gelegen Casteleynstraat). Ruiters en menners zijn van harte welkom, zowel voor een dagrit als een langer verblijf. Kinderen kunnen zich uitleven op de speelweide en een ritje maken op de pony.

Mooie hoekjes in vakantiewoning De Brandkreek
Gezellig aan de haard in De Brandkreek

Speciale plek

Dit stukje Meetjesland is dooraderd van oude kreken en waterlopen die heel vroeger in verbinding stonden met de ‘Honte’, het deltagebied dat heden het Westerschelde-estuarium is geworden. De Brandkreek, vlakbij de gelijknamige hoeve, is ooit een brede en kronkelige waterloop  geweest die in 1622 werd gegraven om de Jeronimuspolder te creëren. Die waterloop verbond het Hanegat met de Passageule en de Passageule met het Zwin en dus ook de Noordzee. Door het graven van deze inpolderende waterloop kwam het gebied ten noorden ervan op een eiland te liggen, dat Het Eiland werd genoemd. 

Grenspaal

De Brandkreek had ook een militair doel, deze waterloop vormde in de slotfase van de Tachtigjarige Oorlog namelijk een verdedigingslinie, samen met de noordelijk daarvan gelegen Passageule-Linie. In 1711 werd ze ingedijkt, waarbij de Brandkreekpolder ontstond. De grillige loop van de Brandkreek markeert sinds 1664 definitief de grens tussen de Spaanse en de Staatse Nederlanden (het huidige Vlaanderen en Nederland), en vormt dus tegenwoordig de Belgisch-Nederlandse rijksgrens, van Grenspaal 330 tot Grenspaal 335.