Het bierverleden van Maldegem

Ervaringen
Het bierverleden van Maldegem

Leuke wandeling door het verleden

Maldegem
Straat + huisnummer
Marktstraat 9
9990 Maldegem
E-mail
Link

Het Meetjesland staat bekend om zijn uitstekende bieren en zijn rijke brouwersgeschiedenis. Ook in Maldegem bevonden zich tot aan de Eerste Wereldoorlog verschillende brouwerijen en brouwershuizen. Het is dan ook geen verrassing dat De Meetjeslandse Gidsen en Ambibrew vzw de handen in elkaar slaan om je doorheen het bierig verleden van Maldegem te leiden.

Bier is al geruime tijd één van de Belgische exportproducten bij uitstek. Overal ter wereld kan je wel ergens terecht voor een frisse Belgische pint of trappist. Meetjesland alleen telde ooit tientallen brouwerijen en verschillende daarvan vestigden zich in Maldegem. Je leert er alles over tijdens deze historische wandeling.
 
De wandeling brengt je langs enkele van de belangrijkste historische gebouwen en bezienswaardigheden in de regio. Telkens krijg je een “bierig” verhaal voorgeschoteld.

Brouwqerij Tijtgadt LR.JPG

Brouwerijen en brouwershuizen

De wandeling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Ambibrew vzw en erkend regiogids, Rob De Jaegher, die zelf ook lid van de vereniging is. Rob neemt je mee op een wandeling doorheen de tijd. Hij leidt je langs de verschillende relicten en overblijfselen van de vele brouwerijen die Maldegem telde en geeft je ook een zicht op een aantal goed bewaard gebleven brouwershuizen. Dat zijn statige herenhuizen die de brouwers voor zichzelf en hun gezinnen optrokken.
 
Je kan in de gemeente nog meer bierhistorie ontdekken. Tijdens de wandeling kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van Maldegem en krijg je de belangrijkste historische gebouwen te zien. Aangezien je deelneemt aan een bierwandeling, krijg je overal ook een bierige, hoppige of schuimige anekdote mee. Wie dat wenst, kan onderweg één of meerdere biertjes nuttigen.

Kerkhof LR.JPG

Geschiedenis van de wandeling

Traditioneel organiseert de vzw als eindejaarsactiviteit een bierquiz, een bierdegustatie of iets soortgelijk. Toen Rob zich in 2017 bij de vereniging voegde, besloten ze het eens over een andere boeg te gooien. Zo zag de eerste geschiedkundige wandeling het levenslicht.
 
De eerste editie was een gigantisch succes en was meteen volgeboekt. Door dat onverhoopt succes bieden Ambibrew vzw en de Meetjeslandse Gidsen de wandeling ‘Het Bierig Verleden van Maldegem’ nu doorlopend aan.
 
Je kan de wandeling al reserveren vanaf 2 personen, wat ideaal is voor jou en je partner of beste vriend om er eens dagje tussenuit te knopen. Het maximum aantal deelnemers ligt op 25 personen dus kan je er perfect ook een familieactiviteit van maken. De wandeling is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers, al laat je dat best op voorhand aan de organisatoren weten.

Rietjekoane LR.JPG

Praktische informatie

Voor alle informatie en inschrijvingen kan je terecht bij de Meetjeslandse Gidsen via onderstaande contactgegevens. De rondleiding ‘Het bierige verleden van Maldegem’ kan eventueel gecombineerd worden met één of meerdere biertjes onderweg.