Het Tolkantoor in Zelzate

Erfgoed
Het Tolkantoor in Zelzate

Een B&B die je nergens anders vindt

Zelzate
Straat + huisnummer
Havenlaan 81
9060 Zelzate
Link

Als je de locatie van Het Tolkantoor in Zelzate ziet, hoor je op de achtergrond meteen Suzanne van Herman van Veen (of Leonard Cohen, jij mag kiezen). Die bank aan het water, die voorbijglijdende schepen: misschien zijn zij ook al eens in Zelzate geweest. Als dat zo is, logeerden ze ongetwijfeld in wat de mooiste B&B van het land moet zijn.

B&B Het Tolkantoor: historie vol zeelieden

Het Tolkantoor huist in een voormalig douanekantoor aan de oevers van het Kanaal Gent-Terneuzen. Een neoclassicistisch monument met rode bakstenen muren, magistrale bogen en ornamenten. Hier ademen de gewelven geschiedenis, boeiende histories van zeelieden en binnenschippers. Tot het gebouw in de jaren 1950 in onbruik raakte en het overgeleverd werd aan stil verval.

Een intensieve renovatie

In 1999 verscheen de redding van dit unieke stukje erfgoed, onder de vorm van Christiane Van Dijck en Carlos Betsens. Zij zagen wel wat in het uitgeleefde gebouw en toverden het met oeverloze hoeveelheden geduld én een onnavolgbare portie vakmanschap om tot een fenomenaal logeeradresje dat z’n gelijke niet kent.

De authentieke materiaalkeuze werd maximaal gerespecteerd: staal, hout en steen werden zoveel mogelijk gerecupereerd en – als het écht niet anders kon – nieuw geïnstalleerd in harmonie met de aanwezige architectuur.

Tolkantoor gevel.jpg
zelzate_jachthaven_1.jpg
De prachtige gevel van Tolkantoor Zelzate toont hoe belangrijk de douane in de haven wel was in tijden voor het Europees Verdrag van Maastricht

Logeren met zicht op het water

De jachthaven voor de deur geeft het gebouw nog extra cachet. Alle kamers kijken uit op het water, wat een speciale sfeer naar binnen trekt. Het zeemansleven komt op die manier nog elke dag over de drempel gewaaid – net zoals vroeger.

De B&B telt 5 ruime kamers die voorzien zijn van alle comfort. De centrale ontbijtruimte beneden heeft ook een mooi zicht op het kanaal en de zeeschepen die eroverheen glijden. De mediterrane buitenruimte achteraan ligt als een omhelzing rond het gebouw. Het zonneterras is simpelweg genieten, middenin de weelderige gastvrijheid van de tuin.

Genoeg te doen, genoeg te beleven!

Wist je trouwens dat B&B Het Tolkantoor tegelijkertijd ook een kunstgalerie is? Als je hier komt overnachten maak je dus niet alleen een reis in gedachten, met zeeschepen richting onontdekte gebieden. Je verruimt ook je culturele horizon met uitstekende kunst in een uniek en creatief kader.

Het Tolkantoor is perfect gelegen: vlakbij vind je het Sas van Gent, met z’n knappe natuurgebied Canisvliet. En natuurlijk is Gent, die prachtige stad, ook niet heel erg veraf. Daarnaast is de streek dé uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers, die hun hartje ophalen in natuurgebieden zoals de Asseneedse kreken, Boekhoute en Watervliet.

Proeven van de lokale lekkernijen

Wanneer je jezelf ’s avonds op de kamer weer hebt opgefrist, na zo’n dagje streekverkenning, is het tijd om heerlijk te dineren in Zelzate. Neem je aperitiefje vooraf in Café Napoleon, voor je afzakt naar restaurant La Calabria. Een Italiaan zoals een Italiaan hoort te zijn: de betere cuccina à la mamma, met kraakverse producten en opgediend met de nodige schwung. 
Meer zin in een meer verfijnde keuken? Den Hof in Zelzate biedt je een gebalanceerde menu op basis van seizoensproducten. Zeker je reservatie waard!