Met fietstocht Canadese bevrijders achterna

Ervaringen
Met fietstocht Canadese bevrijders achterna

Gidstocht per fiets over het Meetjeslandse WOII-verleden

Adegem
Straat + huisnummer
Heulendonk 21
9991 Adegem
E-mail
Telefoonnummer
+32479515242
Link

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Meetjesland door de Duitsers bezet. De regio was cruciaal tijdens ‘Operatie Switchback’ waarin Canadese soldaten de Westerschelde moesten bevrijden. De Meetjeslandse gidsen nemen je mee op fietstocht in de omgeving van Adegem en Maldegem en vertellen je alles over de slagvelden en de historische gebeurtenissen van de Canadese bevrijders.
 

Maldegem was het strijdtoneel voor één van de bloedigste veldslagen die ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Tussen de 800 en 900 Canadese soldaten lieten het leven langs de oevers van het Leopoldkanaal. Zij vertrokken halsoverkop vanuit Noord-Frankrijk om de Westerschelde te bevrijden van het Duitse juk zodat de Amerikanen de Antwerpse haven in gebruik konden nemen. Tijdens de fietstocht ontdek je meer over deze interessante passage uit de Tweede Wereldoorlog.
 
De fietstocht begint en eindigt aan het Canada – Poland War Museum in Adegem en geeft je een inkijk op de gruwelen die de soldaten ondergingen en de lange weg die ze aflegden om tot hun doel te geraken.

01-radiowagenLR.jpg

Operatie Switchback

In 1944 is België in volle staat van bevrijding. De Amerikaanse invasiemacht slaagt erin om de haven van Antwerpen, een kritiek en strategisch punt, te heroveren van de Duitse strijdmacht. Helaas konden ze nog geen gebruik maken van de haven en zijn tactische voordelen, aangezien de Westerschelde nog in Duitse handen was. Elk arriverend schip zou dan ook door de bezetters aan flarden worden geschoten. Om de haven operationeel te maken, moesten de Canadese soldaten zo snel mogelijk vanuit Noord-Frankrijk vertrekken en zich naar de Westerschelde begeven. De aanval kreeg de naam ‘Operatie Switchback’.

“I was at the Leopold”

Om tot bij de Westerschelde te komen, moesten de Canadese soldaten echter eerst het Leopoldkanaal oversteken, waar ze op hevig verzet van de Duitsers stootten. Ook waren de vijandelijke stellingen slecht zichtbaar, aangezien grote delen van het land onder water waren gezet. Het offensief duurde uiteindelijk ongeveer een week en kostte het leven aan meer dan 800 Canadese soldaten. De operatie zou cruciaal blijken in het heroveren van de Schelde. Gezien de enorme verliezen die de Canadese troepen leden was de uitspraak “I was at the Leopold” lange tijd een aanduiding voor de gruwel die ze hadden meegemaakt.

02-canada-museumLR.jpg

Met de fiets 

De fietstocht laat je zien wat de Canadese bevrijders hebben moeten doorstaan en geeft je de historische feiten en anekdotes weer over de gevechten zelf. De fietstocht duurt ongeveer twee uur.
 
Je kan de fietstocht het hele jaar door boeken en dat vanaf 2 personen. Perfect om er een dagje tussenuit te knijpen. Het maximum aantal ligt op 25 personen. Je zorgt voor je eigen fietsen om de tocht mee te doen. Als je het op voorhand aanvraagt, en op voorwaarde dat ze beschikbaar zijn, kan je de tocht zelfs met historische militaire voertuigen afleggen.
 
Voor alle informatie en reservaties neem je contact op met de Meetjeslandse Gidsen.