Op naar de Zonneberg

Ervaringen
Op naar de Zonneberg

Ontdek het grootste park voor zonne-energie in de Benelux

Zelzate
Personen
2 - 60
Straat + huisnummer
Achille De Clercqlaan 9
9060 Zelzate
E-mail
Telefoonnummer
+3293753161
Link

“Laat de zon in je hart, ze schijnt toch voor iedereen.” Het is de bekende oorwurm van de al even beroemde Vlaamse zanger Willy Sommers. Willy heeft niets met het Meetjesland te maken (in tegenstelling tot Eddy Wally), maar zijn zonnige hit kunnen we niet beter zingen dan op de Zonneberg.

“De Zonneberg?”, vraag je je misschien af, “Is er een berg in het o zo vlakke Meetjesland?” Inderdaad, we vinden de Zonneberg op de grens tussen Zelzate en Evergem. De berg was vroeger een gipsberg. In juni 2010 werd de gipsberg en de voormalige Kuhlmannsite overgekocht door een consortium van verschillende bedrijven. Het volledige gebied werd omgedoopt in ‘Terranova’, nieuwe aarde.

Een Zonneberg op een nieuwe aarde

De site werd effectief een nieuwe aarde. Het bedrijventerrein werd gesaneerd en herontwikkeld. Er werd 500.000 m³ afvalwater gezuiverd, dat zijn ongeveer 200 olympische zwembaden. Er werd 3 ha bos aangeplant. De gipsberg werd afgedekt en begroeid. En op de berg kwamen 55.000 zonnepanelen, ofwel het grootste aaneensluitende park voor zonne-energie in de Benelux. De berg kreeg dan ook de toepasselijke naam ‘de Zonneberg’. De Zonneberg voorziet maar liefst 4.000 gezinnen van groene stroom.

Hop, hop, de berg op

Heb je zin om met je familie, je vrienden, je klas of je vereniging de Zonneberg te beklimmen? Breng dan een bezoekje samen met een Meetjeslandse Gids. De gids vertelt vol passie over de geschiedenis van het gipsstort en over de aanpalende wijk Klein Rusland. Je komt er alles te weten over de herontwikkeling en de toekomstplannen. En boven op de berg heb je een uniek uitzicht over de Gentse haven.

Zonlicht in de duisternis

Tussen alle doemberichten over onze planeet door, doen de Meetjeslandse Gidsen hun best wat licht te schijnen in de duisternis. Ze bekijken de toekomst positief. Als een boeiende uitdaging. Als een berg waar we hoe dan ook over moeten. Dat kan zelfs een zonnige berg zijn, de Zonneberg bijvoorbeeld.
Het beklimmen van de berg in het duister, dat mag je letterlijk nemen. Je kan namelijk kiezen voor een nocturnewandeling op de Zonneberg. Je vertrekt bij valavond en vóór zonsondergang sta je boven op de berg. Samen met je groep zie je de zon zakken achter de horizon van de haven en het Meetjesland. Als het donker is, daal je met behulp van ecologisch verantwoorde verlichting de berg af. Onderweg vertelt de gids alles wat je wou weten over de Zonneberg.

Praktische informatie

Groepen kunnen een rondleiding op de Zonneberg (een gewone rondleiding of een nocturnewandeling) boeken bij de Meetjeslandse Gidsen. Een bezoek aan de Zonneberg kan uitgebreid worden met een lunch in een restaurant in de omgeving.