Rondleiding in Brouwerij Van Steenberge

Ervaringen
Rondleiding in Brouwerij Van Steenberge

Leuke, lekkere en leerrijke uitstap

Ertvelde
Personen
1 - 80
Straat + huisnummer
Lindenlaan 25
9940 Ertvelde
E-mail
Telefoonnummer
+3293445071
Link

Brouwerij Van Steenberge bestaat sinds 1784 en is de enige actieve brouwerij in Evergem. Het bedrijf is vooral gespecialiseerd in hogegistingsbieren met nagisting op fles en vat. De brouwerij produceert enkele bekende bieren zoals Gulden Draak, Augustijn en Piraat. Na een rondleiding krijg je ook een degustatie van de bieren.

De Meetjeslandse brouwerij heeft ondertussen de zesde generatie meesterbrouwer aan het hoofd. Het familiebedrijf vindt kennis en traditie belangrijk, maar draagt ook nieuwe technologieën hoog in het vaandel. Tijdens een rondleiding krijg je niet alleen een uitleg over de werking van het bedrijf, maar nemen de brouwers je ook mee in het proces van bierbrouwen. 

Marketingcookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Bezoek aan de brouwerij

De rondleiding start in de brouwzaal. Daar krijg je meteen een toelichting over de grondstoffen, het water en de verschillende mout- en hopsoorten. Voor brouwers is deze stap essentieel. Hier kijken ze niet alleen naar de kwaliteit van het bier, maar ook of alles voldoet aan de (hoge) eisen. Wanneer de grondstoffen goedgekeurd zijn, verwerken ze alles tot wort, het basisproduct voor het bier.

In het hart van de brouwerij vind je verschillende tanks. Daar kom je meer te weten over het unieke proces van bierbrouwen en krijg je een uitleg over meerdere aspecten zoals gisting, warmteproductie, lagering en filtratie. 
Daarna neemt de rondleiding je naar het volgende hoofdstuk in het verhaal van bierbrouwen. De flessen krijgen eerst een reiniging en vier conformiteitscontroles. Dan worden ze gevuld met bier, krijgen ze een passend etiket en worden ze in kratten geplaatst. Na de vulling van de flessen krijgt het bier nog een unieke nagisting. Na twee weken in een warme kamer op een bepaalde temperatuur, doet de gist zijn werk. Het bier wordt daarna dan ook niet meer gefilterd. 

Om het bezoek af te ronden, krijg je nog een voorstelling van hoe je het bier best uitschenkt. Elke manier van uitschenken, bepaalt de smaak en de helderheid van het bier. Je kiest dus zelf hoe je je bier drinkt.  

1Brouwzaal-LR.jpg
Eén van de hoogtepunten bij een bezoek aan Brouwerij Van Steenberge is de brouwzaal met zicht op de kerk van Ertvelde.

Nagenieten van de rondleiding

Na de rondleiding in de familiebrouwerij kan je plaatsnemen in Bar Baptist, boven de brouwerij. Daar krijg je een uitgebreide degustatie van de bieren. De Meetjeslandse brouwerij staat vooral bekend om lekkere bieren, zoals Gulden Draak, Augustijn, Piraat, Baptist en vele andere. Uiteraard kan je ook wat bier kopen om thuis te experimenteren. Zo kan je bijvoorbeeld flessen bier meenemen naar huis en zelf kiezen hoe je ze drinkt: jong, tot 3 maanden na bottelen, of eerder karaktervol, na 18 maanden.

Een brouwerij bezoeken blijft een unieke ervaring. Het is leerrijk, interessant en ook indrukwekkend om het proces van dichtbij te kunnen bekijken. In Brouwerij Van Steenberge krijg je ook een woordje uitleg over de specifieke aanpak van het bedrijf. Zo merk je al snel wat er uniek is aan de werking van deze brouwerij en wat hun bier anders maakt. Hoe meer brouwerijen je bezoekt, hoe beter je de verschillende processen en specialisaties begrijpt.

1Opslagtanks-Van-Steenberge-LR.jpg
De ruimte met de biertanks waar de Augustijn en Gulden Draak rijpt in de Ertveldse brouwerij.

Praktisch

De brouwerij ontvangt het hele jaar door bezoekers. Enkel tussen Kerstmis en Nieuwjaar is het bedrijf gesloten. Je dient je rondleiding minstens 14 dagen voor de bezoekdatum te reserveren. Zo’n bezoek aan de brouwerij duurt ongeveer twee uur en eindigt met een degustatie in Bar Baptist. Iedereen is welkom, maar groepen zijn enkel mogelijk tot maximum 80 personen.