Scootertrips in het Meetjesland en Zeeuws-Vlaanderen

Ervaringen
Scootertrips in het Meetjesland en Zeeuws-Vlaanderen

Op de scooter door een uniek krekenlandschap

Assenede
Personen
1 - 24
Straat + huisnummer
Molenstraat 48
9960 Assenede
E-mail
Telefoonnummer
+32495798225
Link

Kreken, polders en historische vissersdorpjes doorkruisen zonder je in het zweet te werken? Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar in Assenede kan je een scooter huren die je naar de mooiste hoekjes en kantjes van het Meetjesland voert.

Je start- en stopplaats voor een scootertocht bevindt zich in de krekengemeente bij uitstek: ScootMoment in Assenede. Daar staan twaalf scooters klaar van het Taiwanese merk SYM, kwalitatieve tweewielers met vintage elementen, ofwel het beste van twee werelden.

Vanuit Assenede sta je zo aan de rand van de Meetjeslandse en Zeeuwse kreken: natuurlandschappen als schilderijtjes waar je even moeten afstappen om te genieten.  Ook de zee lonkt: veel Italiaanser krijg je het niet als je met je scooter de dijk komt opgereden in Breskens, Cadzand, Nieuwvliet of Knokke-Heist, toch?

Scootmoment2.JPG
De scooters van Scootmoment brengen je naar de mooiste plekjes van de regio

Nog nooit met een scooter gereden?

Eerst dit: om achter het stuur te kruipen moet je minimum 21 jaar oud zijn en een geldig rijbewijs op zak hebben. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen mee als passagier achteraan op de scooter. In de huurprijs is een helm, gps, slot, brandstof, verzekering en technische bijstand inbegrepen, net als een goed weer-garantie: valt de regen een hele dag met bakken uit de lucht, dan kan je onder bepaalde voorwaarden een andere datum prikken of je arrangement kosteloos annuleren.

Wie nog nooit met een scooter gereden heeft, hoeft niet met de billen dicht op het zadel te kruipen. Voor je vertrekt, krijg je rij- en veiligheidsinstructies. Hoe start je? Waar mag je rijden op de openbare weg? Hoe neem je bochten? Hoe zet je de pikkel op? Sowieso zijn de scooters uitgerust met automatische versnellingen, nog een zorg minder. Ben je niet helemaal zeker, dan mag je ter plaatse een proefritje doen.Tientallen uitgestippelde routes

Klaar? Gas geven maar! Ontdek op eigen houtje het Leopoldkanaal of de Meetjeslandse kreken, een natuurgebied waar de invloed van de zee op het landschap nergens zo voelbaar is als hier. Of volg een van de uitgestippelde routes: ScootMoment heeft voor jou namelijk al de mooiste plaatsen samengeharkt en aan elkaar gebreid met een parcours dat je gegarandeerd langs rustige, landelijke wegen stuurt. Zo haal je het onderste uit de kan van je verkenningstocht. 

De routes die ScootMoment heeft uitgedokterd liggen bezaaid met brasserieën en eethuizen waar je halt kunt houden om een hapje te eten of een koffiepauze in te lassen. Wil je liever op een idyllisch plaatsje in de natuur lunchen? Spreid het deken maar uit en geniet van een picknickmand die ScootMoment vol lekkers heeft gepropt. De mand wordt voor je vertrek veilig aan je scooter gemonteerd.

Naar een mosseldorp

Je hebt de keuze uit bijna twintig routes afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Je hoeft geen klembord met papieren op je stuur te nagelen, je krijgt namelijk een gps mee waarop je de route kunt volgen en duidelijke aanwijzingen krijgt. Stop je onderweg, dan hou je best je gps in het oog: hij geeft aan hoeveel kilometers je nog voor de boeg hebt en het tijdstip waarop je wordt verwacht.

Tijdens de kortste route van 2 uur flirt je met de Nederlands-Belgische grens in de Maagd van Gent, een buurtschap tussen Sluis en Sint-Laureins, en ontdek je de deelgemeenten van Assenede. In Boekhoute kruist het schilderachtig Kasteel Ter Leyen je pad en bots je op een vissersboot aan de voet van de Heilig Kruiskerk. Twee uur is ook net voldoende om de grens over te steken naar mosseldorp Philippine. 

Kreken en polders

Zin om meer tijd op je scooter door te brengen? In een halve dag ontdek je de sporen van de vloedlijn die hier eeuwenlang tegen het land leunde. Grote overstromingen hebben het landschap geboetseerd met kreken, zoals langs de Doornendijkstraat in Assenede die omringd is door de Rode Geul, de Grote Geul, de Kleine Geul en de Kleine Kil. 

Je blijft haasje-over spelen met de grens en duikt ten langen leste Nederland binnen, recht naar de Sint-Kruiskreek en het Groote Gat. De Blokkreek in grensdorp Hondseinde luidt je terugkeer aan in België. Via de Boerekreek en Oostpolderkreek kom je terug uit aan je startplaats in Assenede. 

Bij de ‘Kleine Krekenroute’ steek je maar rakelings de grens over en blijf je vooral cirkelen rond de mooiste plaatsen in het Meetjesland. ‘De verborgen parels van Zeeuws-Vlaanderen’ loodsen je dan weer over het kanaal Gent-Terneuzen tot naar het ‘Groot Eiland’: een natuurgebied dat omringd is door kreken en waar je wel eens buizerds, kiekendieven, kieviten, grutto's en scholeksters ziet voorbij zweven.

Leuke trekpleister in dit gebied: de Texas Longhorns in Sint-Laureins. Prachtige Amerikaanse koeien en stieren waarvan hun horens een spanwijdte hebben tot wel 2 meter. Kan in het arrangement meegenomen worden.

Zeehonden

Met de ‘Paulina Polderroute’ doorkruis je het natuurgebied de Hoge Platen op je scooter. Met een beetje geluk kan je daar, vanop de dijk, zeehonden spotten die liggen te braden in de zon. Je passeert het dorpje IJzendijke, een verdedigingsbolwerk waar de Spanjaarden 'Fort Ysendijck' optrokken.

'Langs kreken naar de Monnikenwerve en de Biezen Wingerds' brengt je naar (Nederlands) Middelburg op Walcheren, de hoofdstad van Zeeland waar je je scooter door de kronkelende straatjes manoeuvreert en getrakteerd wordt op een laatgotisch stadhuis, pakhuizen en grachten: Amsterdam in het klein op 50 km van het Meetjesland. 

Andere trekpleisters die een arrangement waard zijn, dit keer nét over de grens: ‘Charlottes Pompoenen’ in IJzendijke (=letterlijk op de grens), wijngaard ‘t Biezenhof en de struisvogelboerderij van Monnikenwerve. 

Verder weg: Land van Saeftinghe behoort ook tot de mogelijkheden

Gecrasht jachtvliegtuig

De acht dagroutes zijn ongeveer honderd kilometer lang en bieden je nog altijd ruim de tijd om een paar keer halt te houden. 'De Messerschmitt route' vertelt het verhaal over een Duits jachtvliegtuig, de Messerschmitt Bf 110. Op 17 augustus 1943 werd zo'n toestel neergehaald en crashte het in de Rode Polder in Assenede. Zestig jaar lang bleef het karkas van het vliegtuig in de zware poldergrond kleven tot enkele onderdelen werden geborgen in 2010. 

'De grote krekenroute' brengt je tot in Boekhoute, een dorp dat ooit drie havens telde die je vandaag nog altijd herkent in het landschap. Het bezoekerscentrum vertelt het hele relaas over het vissersdorp dat het vandaag zonder haven moet stellen. Dat Boekhoute een belangrijk smokkel- en verzetsgebied was tijdens de Eerste Wereldoorlog, kom je te weten in de tentoonstelling 'Grote Vrouwen en de Groote Oorlog'. Zelfs de bekendste verzetsheldin, Gabrielle Petit, verscheen er op het toneel. 

Dagje Meetjesland

Een van de dagtochten ontsluiert het Meetjesland van kop tot teen. De attracties liggen er voor het grijpen: parkeer je scooter aan het provinciaal streekcentrum Huysmanshoeve en ontdek talrijke sporen van het verleden uit de regio. Ook in Maldegem reis je terug in de tijd met een ritje op een stoomtrein. 

112 ambachtelijke beroepen worden uitgebeeld in het Bardelaeremuseum in Kaprijke, op een boogscheut van de Lembeekse bossen. Over bossen gesproken: het Drongengoed in Knesselare is je toegangspoort tot het grootste aaneengesloten bosgebied van de provincie. 

Wandelende duikboot

Wil je het maximum uit je scooter persen en zo’n 125 kilometer afleggen? Dan word je actieradius een pak groter. Via rustige binnenwegen rijd je naar het mondaine Knokke-Heist. Onderweg passeer je vestingstad Sluis en ‘Bizarium’, een museum bomvol merkwaardige uitvindingen zoals een zwemparaplu, een wandelende duikboot of een vliegfiets. Het 'For Freedom Museum' in Ramskapelle brengt de sombere tijden van de Tweede Wereldoorlog in herinnering aan de hand van uniformen, voertuigen en vliegtuigrestanten. Bij je terugkeer kan je je picknickdeken uitspreiden aan de Stierskreek bij Aardenburg.

Vanuit Assenede naar een van de kleinste middeleeuwse stadjes? Dan moet je in stad Damme zijn, met zijn boekenwinkels en volksverhalen, de lotgevallen van Tijl Uilenspiegel. Het Uilenspiegelmuseum doet het hele verhaal uit de doeken. Op je terugweg loont een bezoek aan het ‘Canada-Poland War Museum’ of aan de tuinen van Adegem die versierd zijn met duizenden rozen, watervallen, zuilengalerijen en gietijzeren gotische torentjes. 

Reserveer vooraf je tocht

Zin gekregen om een tocht te maken met je gezin, vrienden of alleen? Dan kan je elke dag tussen 1 maart en eind oktober op pad. Je reserveert je rit of arrangement best vooraf, zo ben je er zeker van dat er nog scooters beschikbaar zijn.