Wandelen in de Kleitse Bossen

Wandelen in de Kleitse Bossen

Vanuit noordelijk Kleit spannendste deel van Drongengoed ontdekken

Kies voor het dorpje Kleit als startplek voor uw wandeling en je zult van hier het meest spannende deel van Drongengoed leren kennen. Op deze korte wandeling van 5 km loodsen wij jou door het natuurgebied van Natuurpunt en kom je te weten waarom heideherstel zo'n meerwaarde is voor fauna én flora!

Welkom in de Kleitse Bossen! Parkeren kan aan de kerk, sporthal De Berken of aan het voetbalveld van FC Kleit in de Hogebranddreef. Vandaar is maximaal een kilometer wandelen naar knooppunt 42 uw startpunt.

Noordzijde van het grootste bosgebied van Oost-Vlaanderen

Kleit is een lieflijk dorpje dat op het eerste gezicht wat overschaduwd wordt door de Knokkebaan of N44 die de E40 met de expresweg Antwerpen-Kust verbindt. Maar het is een dorp dat bruist. Aanrader is de Mariagrot van Kleit, opgebouwd met puin van oorlogsvliegvelden hier in de directe buurt. Een stille plek die de pastoor in zijn tuin liet bouwen. Nu een trekpleister. Kleit ligt mooi tussen 'De Kampel', één van de hoogste heuvels in het vlakke Meetjesland, en 'De Burkel', het bosgebied over de N44 dat het grensgebied vormt met Oedelem in West-Vlaanderen. Maar vooral: Kleit ligt ten noorden van het Drongengoed, met voorsprong het grootste aaneengesloten bos van de provincie en het noordelijke deel is ongerept en een paradijs voor wandelaars. Wij noemen dit deel graag 'Kleitse Bossen'.

Gallowaykoe in het Drongengoedbos

Speelbos en natuurgebied

Niet zo ver van het dorp heeft de gemeente Maldegem een Speelbos en de bivakzone ingericht. Zuidelijker ligt het Maldegemveld, een natuurgebied dat werd ontwikkeld door Natuurpunt en zich vooral kenmerkt door de afwisseling van bos en heide. De laatste 15 jaar is hier actief aan heideherstel gedaan. Men heeft stukken bos gerooid, de ondergrond 'geplagd' (stukje afgeschraapt) en daardoor zijn de zaden van 200 jaar geleden opnieuw beginnen groeien. Het resultaat is rijkere flora. Maar ook de fauna hier is niet mis. De Galloway-runderen zijn gekweekt en zorgen mee voor het natuurherstel. De reeën en damherten die u hier her en der ziet wegspringen zijn het resultaat van natuurlijk verloopt. Een bos vol verrassingen.

Doe de Kleitse Bossen Wandelroute

Ontdek dit stukje Drongengoed op een wandeling van 5 km