Norbertijnen fietsroute voor e-bikes tussen Gent en Meetjesland

Norbertijnen fietsroute voor e-bikes tussen Gent en Meetjesland

Abt De Stoop achterna, 80 km tussen Drongengoed, Drongen en Gent

Fietsroute op de knooppunten voor toeristen met de elektrische fiets. 80 km. Met de e-bike in het Meetjesland, tussen Gent, Drongen en Drongengoed.

Toen in 1121 de orde van de norbertijnen gesticht werd en zij in de Abdij van Drongen hun intrek namen, was er een kanunnikengemeenschap in Drongen. In 1242 kreeg de abdij ook het heuvelachtige heidegebied Drongengoed, in Ursel, toegewezen om te ontginnen. Zo zijn Drongen, nabij Gent en Ursel, een deelgemeente van Aalter, al meer dan 800 jaar met elkaar verbonden. Nog vaak vragen fietsers in Ursel waar Drongen ligt en staan er omgekeerd mensen in Drongen te zoeken naar het Drongengoed.

Met deze Norbertijnenroute, ter gelegenheid van ‘900 jaar Norbertijnen’, gaan we Abt De Stoop achterna en verbinden we Drongen, het Drongenhof in ’t Gentse Patershol, het dorp Ursel én het Drongengoed. 80 km fietsplezier, een stevige dagtocht op de e-bike!

Hoe starten?

Download de knooppunten hier

Onze fietstocht start in Ursel. Het is heel belangrijk dat uw auto geparkeerd staat naast de kerk van Ursel, op parking Onderdale aan het voetbalveld (wanneer er niet gespeeld wordt) of op Parking POL langs de Urselweg tussen Ursel en Knesselare. Vanop deze laatste twee parkings ligt het starttraject vlakbij (ook aan de Urselse Weg, kruispunt met de Westvoordestraat, hier de coördinaten op Google Maps) tussen knooppunt 82 en 89 waar uw route begint. 

Pierlala_Ursel.jpg

In de Urselse Sint-Medarduskerk waren norbertijnen pastoor 

In het dorp Ursel worden we voor de eerste keer geconfronteerd met de norbertijnen. Heel bijzonder is de toren van de kerk met Romaanse elementen die dateren uit de 12de eeuw. Deze kerk is ouder dan de aanwezigheid van de norbertijnen in Ursel zelf en heeft mogelijk een Frankische oorsprong, zo doet de patroonheilige én de locatie midden een driehoekige dries ons vermoeden. Als ze open is, moet je zeker eens binnen wandelen. Het waren de Witte Kaproenen uit Gent die de kerk vernielden waardoor ze in 1381 heropgebouwd werd in vroeg-gotische stijl. De klokkenkamer in Balegemse zandsteen verwijst nog naar die periode. Daarna volgden tal van verbouwingen gedurende de geschiedenis. Eén ding is zeker: de norbertijnen speelden een belangrijke rol in Ursel en de pastoor van het dorp was, tussen 1678 en 1838, telkens een pater norbertijn van Drongen. De pastorij van Ursel werd in 1786 gebouwd door de norbertijnen. Horecatips in Ursel: op het dorpsplein enkele hele leuke zaakjes, er is ook de koffiebar Bar Boudoir en het restaurant met speeltuin Villa Maria. In Ursel loop je ook hier en daar de folkloristische figuur Pierlala tegen het lijf, maar dat is een heel ander verhaal.

Aalterse ach header.jpg

De Brugse Vaart

We passeren vlakbij Aalter en Bellem wanneer we langs de Brugse Vaart richting Gent fietsen. Ook hier vochten de Gentse Witte Kaproenen met name om het economische meesterschap in het toenmalige Vlaanderen met Brugge Die Scone. De levensader tussen beide historische steden is nog zeer actief want je zult bijna gewis en zeker rivierschepen vol goederen zien passeren die de ‘navette’ tussen Gent, Brugge, Zeebrugge en Oostende doen. Maar let ook eens op de oevers. Hier worden lang gerekte natuurgebieden beheerd (door Natuurpunt) waar je ook in wandelen kunt. En schrik niet als je ter hoogte van Rohoek in het Lievegemse Zomergem en de sluis van Schipdonk in Merendree een ree ziet oversteken. Wist je trouwens dat reeën uitstekende zwemmers zijn?

Loskade

Vlakbij knooppunt 88 kan je in de straat Oostmolen-Noord even rechtdoor fietsen richting kanaal. Hier kom je aan café Den Overzet waar eeuwenlang de loskade was voor personen en goederen richting Ursel, ook voor de norbertijnen een belangrijke plek. “In 1741 liet Abt Antoine De Stoop 2 boten bouwen in Rijsel om via Oostmolen materiaal voor het Drongengoed aan te leveren en er werd ook geïnvesteerd in een koets om de abt regelmatig naar Ursel te brengen. In september 1741 werd besloten dat alle geestelijken van de Drongense abdij de werken in Ursel zouden gaan bezichtigen. Op deze hoeve kan gegeten én geslapen worden”, schrijft G. De Smet uit Kleit in heemkundig tijdschrijft ‘Appeltjes van het Meetjesland editie 1951’. 

De meanders van de Oude Kale

Het leuke Sint-Bavodorp Vinderhoute in Lievegem doen we net niet aan maar we fietsen wel door de mooiste straat ervan, de Molenslag. Je kunt niet naast de Van Vlaenderensmolen kijken maar we raden ook aan om aan het brugje even te stoppen aan de kronkelende Oude Kale die hier in de tijd van de vroegste norbertijnen meanderde vanuit Tielt richting Schelde in Tielrode. Eén van de mooiste natuurgebieden van het Meetjesland, op een boogscheut van Gent.

De meanders van de Oude Kale

Kalevallei-natuurgebied-WEB.jpg

Het leuke Sint-Bavodorp Vinderhoute in Lievegem doen we net niet aan maar we fietsen wel door de mooiste straat ervan, de Molenslag. Je kunt niet naast de Van Vlaenderensmolen kijken maar we raden ook aan om aan het brugje even te stoppen aan de kronkelende Oude Kale die hier in de tijd van de vroegste norbertijnen meanderde vanuit Tielt richting Schelde in Tielrode. Eén van de mooiste natuurgebieden van het Meetjesland, op een boogscheut van Gent.

Straat + huisnummer
Molenslag
9920 Vinderhoute
oude abdij_drongen 1.jpg

De Abdij van Drongen: Vita Brevis

We zijn aangekomen in hartje Drongen-aan-de-Leie dat over zijn eigen versie van de Place du Tertre beschikt. Hier staat de machtige Oude Abdij. Ze staat te pronken in de waterspiegel van de Leie en is indrukwekkend. Het is een privédomein maar als je de gelegenheid hebt om deel te nemen aan één van de georganiseerde rondleidingen van de Oude Abdij, moet je dat zeker doen.
In 1138 kwamen de norbertijnen, ook wel witheren genoemd, vanuit Saleghem in Drongen terecht. Ook broeders uit het Franse Laudun (bij Poitiers) kwamen hier terecht. Daarvoor was hier al een kanunnikengemeenschap actief. 

Link met textiel

Het wapenschild van de abdij toonde een witte zwaan drijvend tussen lis met de spreuk Vita Brevis (het leven is kort). Abt De Stoop voegde er in het Drongengoed de spreuk Corda Juncta Cordibus (laat harten verenigd zijn). In 1552 werd de nieuwe kerk gebouwd. De abdij heeft ook nog een andere belangrijke Gentse geschiedenis die ook een link kent met textielregio Meetjesland: Lieven Bauwens baatte hier zijn tweede katoenspinnerij uit. Bauwens was de man die Gent en regio de textielindustrie schonk door de Engelse katoentechnologie naar onze streken (Gent, Ronse, Eeklo, …) te ‘brengen’. Dat was de periode na de norbertijnen, toen de abdij in seculiere handen was.

Oude Abdij, nu van de jezuïeten

De norbertijnen zijn hier na de Franse Revolutie verdwenen maar nu zwaaien opnieuw geestelijken, jezuïeten, er de scepter. Het is een prachtige bezinningsplek en je kunt er terecht voor meerdaagse conferenties of bijeenkomsten. Voor meer info: Oude Abdij

Wie de route vanuit Drongen wenst te volgen: route vanaf knooppunt 58 uitrijden en parkeren aan station Drongen. Ook de pastorij van Drongen en de kerk bevat nogal wat sporen van de norbertijnen. De spreuk ‘Vita Brevis’ vind je terug op de gevel van de pastorij. 

Tijdens de Open Monumentendag loont het alleszins de moeite om rechtover de kerk de tentoonstelling ‘Drongense straten en paden’ te volgen. Meer over het verleden van Drongen, check de lokale heemkundige vereniging Dronghine

Gent Gravensteen David Samyn.jpg

De Gentse stadskern en het Drongenhof

Via de Leie komen we in hartje Gent, ooit de tweede Europese stad na Parijs. En voor die grandeur komen mensen uit de hele wereld. Loop eens de Sint-Baafskathedraal binnen waar Rubens en Van Eyck jou bijna achteloos groeten. Maar wij zijn gekomen voor het Patershol en de straat Drongenhof, waar nog niet zo lang geleden de bekende Gentse schrijver Stefan Hertmans de oorlogsroman ‘De Opgang’ over schreef. Hier stond de 14de eeuwse refuge en in 1607 bouwden ze de kapel voor het refugehuis. Dit was de veilige plek in de drukte van de stad die de norbertijnen opzochten om te ontkomen aan de woede van de beeldenstormers. Een stukje Oude Abdij van Drongen, maar dan in de kern van Gent. Na ons bezoek fietsen we in de schaduw van het Gravensteen via de Augustijnenkaai richting Rabot en naast het nieuwe gerechtsgebouw de brug over de Gasmeterlaan richting Wondelgem en het mooie natuurgebied Wondelgemse Meersen richting N9. We zijn, over de brug aan de sluis in Mariakerke even verderop in Evergem-Belzele (bij De Lieve's Bistronoom  en Bistro Julien), aangekomen aan de start van een andere belangrijke Gentse link met het Meetjesland: De Lieve.

De Lieve, het schoonste juweel van de stad

De belangrijke lakenstad Gent had één groot nadeel op de concurrentie in Brugge: de afstand tot de zee. De geschiedenis van Gent is doordrongen van de obsessie om de zee en dus de wereldmarkt te bereiken. 750 jaar geleden slaagden de Gentenaars er in om de Lieve te construeren. Het eerste kanaal in Europa van dergelijke omvang. In Duitsland claimt een ander kanaal die titel, maar de Lieve is 100 jaar ouder. 

Rabot, rabattre, terugslaan

En de Lieve is heel bijzonder: hier ontstonden de eerste complexe keersluizen (Rabotten, afkomstig van het woord ‘rabattre’, terugslaand) en het overwinnen van een hoogte. Jawel, het water in ’t Liefken voor Altijd gaat naar omhoog en dan opnieuw naar beneden richting Damme. Grachtenstelsels dwars op het kanaal zorgen voor voortdurende watertoevoer. En zo fietsen we dus van ’t Rabot in Belzele dwars door Lievegem naar Stoktevijver (aan 't Oud Liefken) waar het oorspronkelijke kanaal richting Heist de bedding vormt voor het Schipdonkkanaal. Prachtig landschap. In de verte zie je de kerktorens van de dorpen Belzele, Sleidinge, Waarschoot, Lovendegem, Beke, Ronsele en Zomergem. Net voor Oostwinkel rijden we Diepenbeek in en komen we in de buurt van het Keigat en -even verderop- Drongengoed, het grootste aaneengesloten boscomplex in de provincie Oost-Vlaanderen.

Interessant weetje: de Lieve kwam er in opdracht van Margareta van Constaninopel, de zus van Johanna die het Maldegemveldt schonk aan drie abdijen.

De Lieve, het schoonste juweel van de stad

De Lieve Header.jpg

De belangrijke lakenstad Gent had één groot nadeel op de concurrentie in Brugge: de afstand tot de zee. De geschiedenis van Gent is doordrongen van de obsessie om de zee en dus de wereldmarkt te bereiken. 750 jaar geleden slaagden de Gentenaars er in om de Lieve te construeren. Het eerste kanaal in Europa van dergelijke omvang. In Duitsland claimt een ander kanaal die titel, maar de Lieve is 100 jaar ouder. 

Rabot, rabattre, terugslaan

En de Lieve is heel bijzonder: hier ontstonden de eerste complexe keersluizen (Rabotten, afkomstig van het woord ‘rabattre’, terugslaand) en het overwinnen van een hoogte. Jawel, het water in ’t Liefken voor Altijd gaat naar omhoog en dan opnieuw naar beneden richting Damme. Grachtenstelsels dwars op het kanaal zorgen voor voortdurende watertoevoer. En zo fietsen we dus van ’t Rabot in Belzele dwars door Lievegem naar Stoktevijver (aan 't Oud Liefken) waar het oorspronkelijke kanaal richting Heist de bedding vormt voor het Schipdonkkanaal. Prachtig landschap. In de verte zie je de kerktorens van de dorpen Belzele, Sleidinge, Waarschoot, Lovendegem, Beke, Ronsele en Zomergem. Net voor Oostwinkel rijden we Diepenbeek in en komen we in de buurt van het Keigat en -even verderop- Drongengoed, het grootste aaneengesloten boscomplex in de provincie Oost-Vlaanderen.

Interessant weetje: de Lieve kwam er in opdracht van Margareta van Constaninopel, de zus van Johanna die het Maldegemveldt schonk aan drie abdijen.

Straat + huisnummer
Stoktevijver 65
9930 Zomergem

En dan... de Drongengoedhoeve

Al die tijd fietsten we in het spoor van Abt de Stoop. Hij was het die in 1746 de Drongengoedhoeve voltooide. De woeste heidegronden op de heuvelrug ‘Cuesta Zomergem-Oedelem’ waren, zeker in die dagen, nauwelijks geschikt voor landbouw. Daarom deden de norbertijnen er aan bosbouw. De drevenstructuur in dit gebied is het werk van de kloosterlingen van de Abdij van Drongen maar ook die van hun collega’s van Sint-Baafs in Gent en Ter Doest in Brugge die hier in de buurt ook aan ontginning deden als gevolg van dezelfde verordening van Johanna Van Constantinopel. De prachtige Drongengoedhoeve, nu een trekpleister voor fietsers en wandelaars, heeft slechts heel kort gediend als bosbouwcentrum voor de norbertijnen want met de Franse Revolutie, geen halve eeuw later, werd de abdij van Drongen opgeheven en werd het Oude Abdij van Drongen. Al haar goederen werden verbeurd verklaard. Ook de hoeve. Die kwam in privé handen. Het was de Eeklose textielmagnaat Van Damme die als laatste het huidige gezicht gaf aan de site, zijn buitenverblijf, onder andere door er de duiventoren en de poorten bij te plaatsen. Hier eindigt onze tocht nog niet. Na een tweetal km komen we terug op de parking terecht, onze ideale startplek

En dan... de Drongengoedhoeve

Header Drongengoedhoeve.jpg

Al die tijd fietsten we in het spoor van Abt de Stoop. Hij was het die in 1746 de Drongengoedhoeve voltooide. De woeste heidegronden op de heuvelrug ‘Cuesta Zomergem-Oedelem’ waren, zeker in die dagen, nauwelijks geschikt voor landbouw. Daarom deden de norbertijnen er aan bosbouw. De drevenstructuur in dit gebied is het werk van de kloosterlingen van de Abdij van Drongen maar ook die van hun collega’s van Sint-Baafs in Gent en Ter Doest in Brugge die hier in de buurt ook aan ontginning deden als gevolg van dezelfde verordening van Johanna Van Constantinopel. De prachtige Drongengoedhoeve, nu een trekpleister voor fietsers en wandelaars, heeft slechts heel kort gediend als bosbouwcentrum voor de norbertijnen want met de Franse Revolutie, geen halve eeuw later, werd de abdij van Drongen opgeheven en werd het Oude Abdij van Drongen. Al haar goederen werden verbeurd verklaard. Ook de hoeve. Die kwam in privé handen. Het was de Eeklose textielmagnaat Van Damme die als laatste het huidige gezicht gaf aan de site, zijn buitenverblijf, onder andere door er de duiventoren en de poorten bij te plaatsen. Hier eindigt onze tocht nog niet. Na een tweetal km komen we terug op de parking terecht, onze ideale startplek

Straat + huisnummer
Drongengoedweg 9
9910 Ursel
External_link

Analytics-cookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Logeren in de buurt van de Norbertijnenroute?

Zoals reeds vermeld kan je in de Oude Abdij van Drongen verblijven (bij meerdaagse conferenties). Ideaal om de knooppunten van daar te volgen, bijvoorbeeld voor een teambuilding. Je kunt de Norbertijnenroute ook vanuit Drongen volgen (gewoon starten vanaf knooppunt 58 in hartje Drongen). Er is parkeergelegenheid aan het station van Drongen. 
Wie de Norbertijnenroute wil combineren met een verblijf in Ursel, kan kiezen voor twee schitterende bed & breakfasts in het dorp.

De Hostelier

De naam van dit verblijf verwijst naar de bijnaam van de Urselnaren: hosteliers. Ursel ligt pal in het midden tussen Gent en Brugge. Beide steden lagen met de koets op twee dagreizen van elkaar en hier konden de reizigers rusten en slapen. Dit kwam de norbertijnen bijzonder goed uit want het maakte hun eigendom in Ursel nog belangrijker. Zij hadden heel veel gronden tussen de twee belangrijkste steden van Vlaanderen en zorgden er dan ook voor dat ook de pastoor van dit dorp een norbertijn was. Kloostergemeenschappen gingen niet alleen over geloof, maar ook over economie en macht. Dat hadden ze in Drongen goed begrepen.

De Hostelier

Hostelier.jpg

De naam van dit verblijf verwijst naar de bijnaam van de Urselnaren: hosteliers. Ursel ligt pal in het midden tussen Gent en Brugge. Beide steden lagen met de koets op twee dagreizen van elkaar en hier konden de reizigers rusten en slapen. Dit kwam de norbertijnen bijzonder goed uit want het maakte hun eigendom in Ursel nog belangrijker. Zij hadden heel veel gronden tussen de twee belangrijkste steden van Vlaanderen en zorgden er dan ook voor dat ook de pastoor van dit dorp een norbertijn was. Kloostergemeenschappen gingen niet alleen over geloof, maar ook over economie en macht. Dat hadden ze in Drongen goed begrepen.

Capaciteit
1 - 6 Personen
Straat + huisnummer
HEKELSTRAAT 3
9910 Aalter
E-mail
Telefoonnummer
093773616
Link

Vita Roka

Van Vita Brevis, het leven is kort, naar Vita Roka. Deze moderne woning in het centrum van Ursel is een zeer luxueuze bed & breakfast. En lekker ontbijten zal u hier sowieso doen want de gastheer heeft als voormalig bakker heel veel ervaring in het verwennen van de innerlijke mens. Prachtige uitvalsbasis. Naast de Norbertijnenroute kunnen we hier voor uw tweede dagtocht ‘De Aalterse Achtroute’ aanraden. Welkom in dit stukje Meetjesland!

Vita Roka

Vita Roka WEB.JPG

Van Vita Brevis, het leven is kort, naar Vita Roka. Deze moderne woning in het centrum van Ursel is een zeer luxueuze bed & breakfast. En lekker ontbijten zal u hier sowieso doen want de gastheer heeft als voormalig bakker heel veel ervaring in het verwennen van de innerlijke mens. Prachtige uitvalsbasis. Naast de Norbertijnenroute kunnen we hier voor uw tweede dagtocht ‘De Aalterse Achtroute’ aanraden. Welkom in dit stukje Meetjesland!

Capaciteit
1 - 8 Personen
Straat + huisnummer
MIDDELWEG 36
9910 Aalter
E-mail
Telefoonnummer
+32474263336
Reservation
Online boeken
Link

Deze route gratis downloaden?

Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze fietsroute downloaden als PDF-bestand of knooppuntenstrookje. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Drongengoedhoeve Drongengoed Ursel (2).jpg

Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze fietsroute downloaden als PDF-bestand of knooppuntenstrookje. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Aardenburgse Heerweg 2
9910 Knesselare
Length
78,0 km
Time
4u15
Terrain
89% Verhard
Actions
Bekijk deze route