Wandelen rond Sint-Margriete

Wandelen rond Sint-Margriete

Balanceren op de grens tussen België en Nederland

De prachtige streek rond Sint-Margriete schurkt aan tegen de Nederlandse grens. Achter die denkbeeldige grenslijn fonkel en de polders van Zeeland. Maar aan deze kant van de barrière valt er ook heel wat te bewonderen. 
Sint-Margriete is een klein en fijn dorpje waar gezelligheid de toon zet.

Download de route

Daarrond: fenomenale landschappen die enkel onderbroken worden door schitterende waterplassen. In deze streek vind je nog de pure rust waar mensen zo naar zoeken. Een schouwspel van natuur en water, waar je zalig zwevende watervogels spot en heerlijk door de polders dwaalt.

Sint-Margriete wandelen 1.jpg
Sint-Margriete ligt op de Belgisch-Nederlandse grens en dat kun je ook duidelijk zien

Op tocht rond Sint-Margriete!

Trek je wandelschoenen maar aan, want deze 12,5 kilometer lange tocht biedt je een inkijk in de mooiste hoekjes en kantjes van de streek rond Sint-Margriete. Je vertrekt aan de kerk, in het hart van het dorp. Van daaruit gaat het richting Molenkreek, een rustgevende waterplas omringd door een landschap dat zich uitstrekt tot aan de horizon. Die weidsheid wordt enkel en alleen onderbroken door een occasionele, authentieke hoeve die in de velden lijkt geplant. 

Het is een fikse tocht door de velden, langs landwegen en dreven. Maar geen nood, dit is zo’n wandeltocht waarvan je wenst dat hij nooit eindigt. De geuren, de ruisende bomen, de uitgestrekte weides… Het zorgt voor een hemelse mix van rust en uitgestrektheid. Wanneer je verder doorwandelt, zie je in de verte twee waterplassen elkaar raken. Dat zijn de Hollandersgatkreek en de Blokkreek. Die steek je voorbij, waarna je doorwandelt tot aan de Geuzenput, bij knooppunt 95.

Knooppunt 95: een verwoestende plek

Wanneer je hier bent aangekomen, merk je dat je in de Hontseindestraat staat. Die naam is niet toevallig gekozen. Ooit was Honte de naam van de huidige Westerschelde. Die prachtige, machtige stroom wordt nu ingedijkt en beheerst door menselijke systemen vol vernuft. Maar ooit waren de rollen omgekeerd en waren de bewoners van deze regio de speelbal van dat watergeweld.

In 1375-1376 én in 1404 trad de Honte hier met razende kracht buiten haar oevers. Talloze dorpen werden simpelweg weggespoeld. Tegen de kracht van dat woedende water was geen enkele dijk bestand. Geen wonder dat er eeuwenlang strijd werd gevoerd met de stroom. Het zou tot 1750 duren vooraleer de rivier finaal werd ingedijkt en de bevolking beschermd werd tegen de waterwoede.

Sint-Margriete wandelen 2.jpg
Sint-Margriete in de polders, by night

Vogels spotten bij de vleet

Kom je deze mooie wandelroute in het vroege voorjaar doen? Goed idee! Want op dat moment kan je hier genieten van het paringsritueel van vogels zoals de grutto en de kievit. Zij bakenen hier dan hun territorium af, terwijl ze hun best doen om een vrouwtje te imponeren. 

Maar niet alleen de weidevogels spelen hier ten paringsdans. Ook de roodborsttapuit is hier thuis. En de sierlijke bruine kiekendief houdt hier ook zijn nageslacht in stand. Kortom, voor vogelaars zijn de kreken rond Sint-Margriete een niet te missen halte op hun tocht!

En dan nu: voetjes onder tafel (of samen onder de lakens)

Wil je ontspannen bij een hapje en een drankje? Even verderop, langs de Oudemanskreek, ligt restaurant Roste Muis. Dit gezellige etablissement heeft – naast verrukkelijke palingspecialiteiten – een geweldige kaart voor je samengesteld. In de zomer moet je een plaatse veroveren op het grote terras: puur genieten!

 Als je helemaal voldaan bent, kan je ook nog een nachtje blijven slapen in de buurt. Wat dacht je bijvoorbeeld van B&B De Molenkreek? Deze gastenkamers en vakantiewoning in de Meetjeslandse polders biedt je het beste van wat de regio te bieden heeft. De Keete, De Schuur en De Woonwagen staan voor je klaar. Er zijn bovendien tal van beestjes aanwezig op het erf – van geitjes en konijntjes tot enkele ezels! De ideale B&B/vakantiewoning om met de kindjes te bezoeken!

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Sint-Margriete wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Kreken Sint-Laureins7.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Sint-Margriete wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Kerkplein
9980 Sint-Laureins
Length
11,4 km
Time
2u 30m
Terrain
100% Verhard
Actions
Bekijk deze route