Canada Poland Museum in Adegem

Erfgoed
Canada Poland Museum in Adegem

Hulde aan nooit vergeten helden

Adegem
Straat + huisnummer
Heulendonk 21
9991 Adegem
E-mail
Telefoonnummer
+32 (0)50 71 06 66
Link

Wil je jouw kennis over de bevrijding bijspijkeren – of ben je altijd al gefascineerd geweest door WOII? In Adegem vind je een uniek museum dat volledig gewijd is aan de helden van de bevrijding. Hier worden taferelen nagebootst met levensechte poppen, machines en artillerie. Opgericht door een man die de verhalen uit deze waardevolle geschiedenis wilt blijven vertellen. Een krachttoer met een wel heel bijzondere oorsprong.

Marketingcookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

De herinnering aan de bevrijder

De Tweede Wereldoorlog trok in de vorige eeuw als een razende wervelstorm over ons continent. En terwijl vandaag de laatste getuigen aan de grote oorlogen steeds met minder zijn, is herinneren wat gebeurde nog belangrijker. 
Het Canada Poland War Museum houdt de herinnering levend – niet alleen aan de gruwel van de oorlog, maar ook aan de heldhaftige daden van gewone mannen en vrouwen die weigerden een speelbal te zijn van de geschiedenis.

Kopie van header nieuwe websites (1).jpg
Gilbert Van Landschoot richtte het museum op als eerbetoon aan zijn vader die met de Canadezen samen werkte

Een wel heel bijzondere missie

Het museum is een project van één man: Gilbert Van Landschoot. Toen zijn vader op zijn sterfbed bekende dat hij clandestien mensen verborg in de Tweede Wereldoorlog, liet hij zijn zoon een eed zweren. Hij vroeg om iets terug te doen als dankbaarheid aan de bevrijders die zijn leven hadden gered – en meer bepaald: de Canadezen. 

Ooit hebben de Canadezen en Polen iets voor mij gedaan, zei hij. Daarom zal jij vroeg of laat iets voor hen terugdoen. En Gilbert hield woord. Jaren na de dood van zijn vader – op de 50ste verjaardag van de bevrijding – besliste Gilbert om een museum op te richten. Geen oorlogsmuseum, maar een museum met de nadruk op broederschap, bevrijding en vrede. 

Levensechte taferelen van de oorlogstijd

Het museum brengt het leven tijdens de bevrijding op kleurrijke wijze tot leven. De mobilisatie, de bezetting én de overwinning op de nazi’s wordt uitgebeeld met behulp van maar liefst 270 poppen met levensechte uniformen, wapens en uitrustingen. 

In navolging van het originele museum, werd in 2004 nog een aparte tak opgericht: het Maple Leaf-museum. Dit toont de slagvelden van WOII waarin de Poolse troepen een sleutelrol speelden. Hier vind je meer dan 70 uniformen, wapens, foto’s, posters… 

Een uniek eerbetoon

Het museum is in de eerste plaats een manier om hulde te brengen. Maar ook om de herinnering levend te houden. Om nooit te vergeten wat de onmenselijke gruwel van oorlog kan aanrichten. Het is een manier om te tonen hoe – in de meest uitdagende omstandigheden – solidariteit en moed het verschil kunnen maken. 

Door het museum te bezoeken, toon je samen met oprichter Gilbert dat hun opofferingen niet voor niets zijn geweest. Dit museum houdt de dankbaarheid levend. En blaast de speciale band tussen de bevrijdende landen én de bevrijde volkeren telkens weer nieuw leven in. 

Canada Museum1.jpg
Met achtergebleven kostuums uit de hele regio werd een boeiende opstelling gemaakt over de Slag om de Westerschelde eind 1944

Battle Tour: op pad langs de geheimen in het landschap

Wil je in levende lijve de locaties bezoeken waar de oorlog werd beslecht? Dan kan je deelnemen aan een Battle Tour van het museum – een exclusieve rondrit doorheen de Vlaamse en Zeeuwse oorlogsvelden. 

Een deskundige gids vertelt je de verhalen en historische feiten op een boeiende manier. De altijd zo rustige omgeving geeft zijn geheimen prijs. En jij beleeft de geschiedenis zoals nooit tevoren.

Achteraf: de tearoom bezoeken

Het museum is bijzonder imposant, dat is het minste wat je kan zeggen. Achteraf kan je even napraten en ontspannen in de tearoom. Zaal De Canadees is een unieke plek, ingericht als een historisch decor. Hier worden hapjes en drankjes geserveerd voor de bezoekers.