De Asseneedse kreken

Natuur
De Asseneedse kreken

Relaxen in alle rust, omgeven door ruisend water

Assenede
Straat + huisnummer
Hollekenstraat
9960 Assenede

Hou je van de totale rust, om even te ontspannen terwijl je omgeven wordt door niets dan natuurlijke vergezichten en wassend water? Dan zijn de Asseneedse kreken jouw wonderlijke vluchtweg uit de drukte.

Hier krijgt de natuur nog vrij spel en wordt het landschap geboetseerd door de kracht van het water. Herken vogels die je bijna nergens anders meer ziet. En ervaar hoe verkwikkend een plek van heerlijke stilte kan zijn. In de Asseneedse kreken kom je even weer helemaal tot jezelf.
 

Schapen op dijk.jpg
Op de dijken rond de Gezusterskreken zorgen schapen voor begrazing.

Wat zijn de Asseneedse kreken eigenlijk?

De idyllische kreken in Assenede zijn het resultaat van eeuwenlang water- en natuurgeweld. Dit landschap werd gecreëerd onder invloed van zware overstromingen, die hun sporen nalieten in de vorm van magistrale waterpartijen. De Rode Geul en Grote Geul zijn de grootste kreken in het gebied. Even verderop vind je ook de Bodemloze Put – een stille getuige van een ernstige dijkbreuk in 1808.

Tegen de Nederlandse grens liggen de Grote Kil en de Klein Kil, ook wel de gezusterskreken genoemd. Samen vormen deze kreken een pure oase voor vogels, kleine dieren en zeldzame planten. 

De Asseneedse kreken: hoe bezoek je ze?

Je kan de Asseneedse kreken het makkelijkst bereiken langs de Doornendijk in Assenede. Hier kan je te voet het hele gebied verkennen – met uitzondering van de Rode Geul, die in privébezit is en afgeschermd wordt voor het publiek. Hier houden de dieren en planten vrij spel.
In dit gebied kan je urenlang verdwalen. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je in het krekengebied voorzichtig moet omgaan met de natuur. Zo blijft dit prachtige stukje natuurlijk erfgoed ongeschonden en kunnen bezoekers er nog generaties lang van genieten.

Na de Asseneedse kreken: een bezoekje aan Assenede!

Als je weer helemaal zen bent van de fenomenale pauzeknop die de Asseneedse kreken zijn, heb je misschien wel zin in een opkikkertje. En daarvoor wandel, rij of fiets je rustig richting het centrum van Assenede. 
In dit gezellige Oost-Vlaamse dorpje vind je alles om een lekker einde te breien aan jouw dagje uit. Kies je voor de meer gesofisticeerde keuken of liever voor gezelligheid en royale porties? De vriendelijke uitbaters van de restaurants en cafeetjes in Assenede verwelkomen je met de glimlach.

Tunnel naar holland.jpg
Via deze tunnel werd tijdens WOI gesmokkeld

Niet te missen horecatips voor Assenede

Bij De Phonograaf stap je binnen voor de frisse drankjes en de onovertroffen sfeer. Ook dit pand bulkt van de geschiedenis en de verhalen. Een typisch bruine kroeg met een charmant interieur én uiterst vriendelijke bediening.
We sluiten onze tips af met een exquis adresje: Diederick van Assenede. Een gastronomisch restaurant waar dagverse smaken en perfecte bereidingen worden vermengd tot een overheerlijke symfonie. Elegantie op je bord, verfijning in de zaal. Dit restaurant moet je écht eens uitproberen. Reserveren is wel aangeraden!