Drongengoedhoeve

Erfgoed
Drongengoedhoeve

Oase van rust in het grootste Oost-Vlaamse bos

Ursel
Straat + huisnummer
Drongengoedweg 9
9910 Ursel
Link

De Drongengoedhoeve is een ontginningshoeve van de Norbertijnen in Drongen. Ze werd in 1746 opgebouwd door abt De Stoop. Op zondag is de hoeve een echte trekpleister voor wandelaars en fietsers, het is echt één van dé knooppunten in het Meetjesland.

De abdijhoeve kwam in private handen na de Franse revolutie toen de Norbertijnen de meeste van hun goederen aan de staat moesten overhandigen. Het is altijd een witte oase geweest in het midden van het grootste bos in Oost-Vlaanderen.

Marketingcookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Het geheim van de Cuesta

Bezoek de Permanente Tentoonstelling 'Het Geheim van de Cuesta' waar je op een stijlvolle en interessante manier info krijgt over de geschiedenis van de hoeve en het omliggende landschap 'Cuesta Zomergem-Oedelem', een licht glooiende kleirug. Open op zaterdag- en zondagnamiddag. Of je kunt er een afspraak regelen voor groepen en scholen.

Lekker zonnen op het terras

Er is een infopunt op zondag. Maar het moet gezegd, de Drongengoedhoeve is vooral populair door zijn cafetaria en het heerlijke terras. Voor alle dorpen er om heen, of het nu Kleit, Oostwinkel, Knesselare of Ursel is, het is een plekje waar de Meetjeslander even op adem komt en wegdroomt na een drukke werkdag. De ideale plek voor een streekbiertje.

Bezoek de kruidentuin of het keramiekatelier

Binnen de Drongengoedhoeve werd een hele werking uitgebouwd de laatste jaren. Zo zijn er enthousiaste gidsen en is er een heel interessante moestuin met vergeten groenten en kruiden. Je wordt er ondergedompeld in de abdijsfeer van driehonderd jaar geleden. Met een beetje geluk werkt het keramiekatelier 'Cuesta' aan hun kunstwerken in de hoeve.

Beperkte openingsuren en vriendelijke vraag niet met de auto te komen

De Drongengoedhoeve is privaat terrein en heeft, noodgedwongen, sinds 15 mei 2023, openingsuren en sluitingsdagen. We vragen de bezoeker om, met ons, zorg te dragen voor dit erfgoed.

De Drongengoedhoeve is, tijdens de zomer (van 1 april tot 1 oktober), open op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 11u tot 19u. Op zondag van 9u30 tot 19u. Tijdens de winter: telkens tot 17u 30. In december, januari en februari: alleen in het weekend.

Aan de beide poorten van het terrein, tussen fietsknooppunt 75 en 68, word je na sluitingstijd omgeleid rond het terrein. Fietsers dienen, bij gesloten poort, de zuidzijde van het terrein te nemen. Aan de poort in de richting van fietsknooppunt 68 naar rechts en dan twee keer links. Aan de andere poort in de richting van fietsknooppunt 75 meteen naar links en dan twee keer rechts. 

Eén van de charmes van de Drongengoedhoeve is dat we niet willen er dat je er tot aan kunt rijden met de auto, behalve als je hulpbehoevend bent. Parkeer jouw auto aan de Krakeelparking, aan de Parking POL of kom te voet of per fiets vanuit Ursel waar er naast de kerk een degelijke startplek voor jouw bezoekje Meetjesland is. Ook vanuit de omliggende dorpen Kleit, Oostwinkel en Knesselare kom je idealiter per fiets en dan via het fietsnetwerk (Drongenghoedhoeve ligt tussen knooppunt 75 en 68) vlotjes bij deze bijzondere plek. Het is om de bijzonderheid van deze plek te bewaren, dat we er de auto's weren. Help ons daarmee.