Kasteel van Poeke

Erfgoed
Kasteel van Poeke

Kasteelpark met magistraal kasteel

Poeke
Straat + huisnummer
Kasteelstraat 38
9880 Poeke

Je hoeft niet elke zaterdagavond naar koninklijke kostuumdrama’s op tv kijken om de schoonheid en elegantie van echte kastelen te waarderen, toch?  Het Kasteel van Poeke katapulteert je terug naar een tot de verbeelding sprekende tijd. Eentje waarin voorname Dames en Heren picknicken op zorgvuldig gemillimeterd gazon.

Stap binnen in een grootse wereld van verfijnde stijl. Breng een bezoekje aan het kasteelpark van Poeke, waar je een roemruchte geschiedenis binnenwandelt. En je uren kan ronddwalen in perfect gestileerde Engelse en Franse tuinen. 

Kasteelpark van Poeke: tuinen om dagenlang in rond te struinen

Die graspartijen! Dat gedetailleerde snoeiwerk! Dat lijnenspel dat zich rustgevend omheen het kasteel heeft gespreid! Die rustgevende vormgeving! Die magistrale bomen! Je weet niet waar je eerst moet kijken wanneer je het kasteelpark van Poeke binnentreedt.

Dit bosrijke park van maar liefst 56 hectaren biedt je een afwisselend schouwspel van natuur en menselijk vernuft. De uitmuntende Franse en Engelse tuin schitteren door hun doordachte designs. Terwijl de bomen in het park weelderig en statig het domein omzomen. In het midden daarvan: een fenomenaal kasteel dat weggeplukt lijkt uit de betere Disney-film.

Wil je de tuinen zelf bezoeken? Ze zijn elke dag geopend tussen zonsopgang en zonsondergang.

Poekedorp 2.jpg
Poekedorp, beschreven door Guido Gezelle en ideaal rustplekje

Het Kasteel van Poeke: nostalgie naar elegantie

De sierlijke ornamenten en de hoogwaardige uitstraling van dit kasteel trekken meteen de aandacht. Het Kasteel van Poeke is een neoclassicistisch pareltje, dat met zijn typische roze gevels meteen in het oog springt. 

Het domein omvat overigens meer juweeltjes. Naast het hoofdgebouw dat als een diamant in de tuinen ligt, kan je ook nog andere bouwsels bewonderen. Zo is er een hondenkennel met bakkersoven, paardenstallen, een koetshuis, een conciërgewoning én een hoeve aanwezig op het domein. 

Zo beleef je het Kasteel van Poeke

Zowel de tuin als het kasteel kan je bezoeken. Dat doe je natuurlijk bij voorkeur met een gids – zo ontgaat je werkelijk geen detail van de boeiende geschiedenis. Een gidsbeurt kost je 30 euro, de groep wordt altijd beperkt tot 25 personen.

De kasteeltuin en het park ontdekken? Kan zeker! Elke eerste zondag (maart tot en met november) zijn er gratis gegidste natuurwandelingen. Inschrijven hoeft niet, kom gewoon langs!
In de zomer barst het domein van het leven. Poeke Zomert organiseert dan z’n befaamde Kasteelconcerten. Maar ook de kasteelhoeve wordt benut, met verschillende doe-en wandelmomenten voor het hele gezin.

En daarna… genieten van een hapje en een drankje!

Heb je het Kasteel van Poeke én de bijhorende tuinen tot in de kleinste hoekjes verkend? Passeer dan zeker nog even in Aalter. Hier vind je een bruisend aanbod aan horecazaken én kan je heerlijk overnachten. Weekendje weg? Boek dan een van de gezellige kamers bij Eyckenhuys (Aalter) of Lomolen (Lotenhulle).