Kasteel van Wippelgem

Erfgoed
Kasteel van Wippelgem

Ontroerend mooi onroerend erfgoed

Wippelgem
Straat + huisnummer
Kramershoek 4
9940 Wippelgem
Link

Heb jij ooit het grootste kasteelpark van Evergem al bezocht? Tegenover de kerk van Wippelgem wandel je er zo naar binnen: een bijzonder stukje erfgoed met een parkdomein van maar liefst 27 hectare! Fietsen, joggen, wandelen of gewoon genieten van die unieke kasteelsfeer? Van zonsopgang tot zonsondergang is iedereen van harte welkom om gebruik te maken van dit prachtige domein in hartje Evergem.

Kopie van header nieuwe websites (1).jpg
Dronebeeld van de prachtige kasteelsite in hartje Evergem

Kasteel van Wippelgem: een streepje geschiedenis (én romantiek)

De eerste vermelding van dit mooie kasteeldomein is terug te vinden in 1375. In 1892 werd het domein – ook bekend als het Goed Ten Hulle – volledig terug opgebouwd en in zijn huidige staat geconstrueerd. Sinds 2008 is het gemeentebestuur van Evergem eigenaar van het kasteel en het park. 15 van de 27 hectare is vandaag nog steeds landbouwgrond. De rest is vrij toegankelijk – meer nog: het is een baken van liefde voor de lokale bevolking.

In het kasteel zelf worden immers alle lokale huwelijken voltrokken. Het koetshuis en het boerderijtje elders op het domein zijn te huur voor feesten en events – niet zelden trouwfeesten. Er worden bovendien ook tal van evenementen georganiseerd op het domein en hoogwaardigheidsbekleders worden er met de nodige egards ontvangen.

De Hovenierswoning: een nieuw hoofdstuk voor Troast Coffee 

Uit het hoveniershuis op het kasteeldomein stijgt binnenkort de verrukkelijke geur van vers gebrande koffie op. De concessie voor het uitbaten van dit gebouwtje werd immers toegekend aan het Evergemse Troast Coffee. Zij bouwen hier momenteel een koffiebar en belevingscentrum uit, waar jong en oud welkom is om te genieten van de superieure koffies van het lokale bedrijfje. 

Troast Coffie staat bekend om z’n heerlijke, duurzame koffie – op ambachtelijke wijze gebrand. Die branderij vind je in de oude paardenstallen op het domein, waar bezoekers en klanten het unieke proces zelf kunnen beleven. Maar Troast Coffee wil ook een springplank zijn voor jongeren met een beperking of een moeilijke achtergrond. Zij krijgen de kans om stage te doen in de koffiebar en in de branderij.

Wil je een bezoekje brengen aan Troast Coffee? Dat kan binnenkort, hou zeker hun website in de gaten voor de concrete openingsdatum!

De duiventoren, hier aan de ingang van Kasteel van Wippelgem, was voor het kasteel een belangrijk communicatiemiddel en een teken van rijkdom
De duiventoren, hier aan de ingang van Kasteel van Wippelgem, was voor het kasteel een belangrijk communicatiemiddel en een teken van rijkdom
De molen van Wippelgem en de terreinen er rond zijn een ideale plek voor ravottende kinderen
De molen van Wippelgem en de terreinen er rond zijn een ideale plek voor ravottende kinderen

Een wandeling met Vossen

Wippelgem is de geboortegrond van twee markante vossen. De ene kent u wellicht van liederen die in ons collectieve geheugen gegrift staan, vol lieve kleine piranha’s. Luc De Vos, de ons veel te vroeg ontsnapte zanger van Gorki, zag het levenslicht in deze Evergemse deelgemeente. Maar ook Achiel De Vos was een onmisbaar figuur in de streek. Hij documenteerde en onderzocht jarenlang de unieke gebruiken en folklore van de regio. Hij vormde zo een eenmansencyclopedie, die tal van feitjes en weetjes van de vergetelheid behoedde. 

De geleide wandeling “Wippelgem door Vossenogen” volgt de levens van beide Vossen. Van het eerste podium waarop Luc De Vos z’n duivels ontbond tot het Kasteel van Wippelgem, dat voor beide heren van groot belang was. Een uniek perspectief op de streek en z’n inwoners: niet te missen.

Download hier de brochure 'Vossenogen'

Nog even genieten van Wippelgem

Stop voor je na je bezoekje aan het Kasteel van Wippelgem weer huiswaarts keert, zeker aan een van de vele cafeetjes en restaurants in de buurt. Les je honger en dorst in Het Vermaek (Sleidinge-Dorp) of Het Lunchcafé in Evergem. Of leer het allereerste pop-up onthaastingsconcept in Vlaanderen kennen en surf eens naar Zelda & Zorro.

Als toch nog boordevol energie zit na je dagje Evergem, kan je de beentjes nog even strekken op openluchtrecreatiedomein Buitenspel in Evergem-Doornzele, de molen van Wippelgem bezoeken of (aangevraagd) binnenspringen bij Expo Krulbol in Doornzele. Perfect voor een goed gevuld dagje – of kom gewoon nog eens terug en doe het in twee delen.