Stoomtrein Maldegem-Eeklo

Erfgoed
Stoomtrein Maldegem-Eeklo

Treinliefhebbers zitten hier op het juiste spoor

Maldegem
Straat + huisnummer
Stationsplein 8
9990 Maldegem
Link

Droom je soms ook weg als je in films een authentieke stoomtrein doorheen het landschap ziet denderen? Die fluwelen zitbanken, de gordijntjes, de lampjes, de stijlvol ingerichte coupés en de elegant opgeklede reizigers… Een mens denkt dan meteen aan Agatha Christie en haar Murder on the Orient Express. Of aan gezapige reizen in een spannende periode van de geschiedenis.

Als je jezelf hierin herkent, dan ben je niet de enige. De vrijwilligers die het Stoomtreincentrum in Maldegem al jaren op de – euh – sporen houden, zijn ook gepassioneerd door de charme van echte stoomtreinen. Zo intens gepassioneerd dat ze er eentje in perfecte staat hebben gerestaureerd. Die rijdt vandaag nog zijn traject tussen Maldegem en Eeklo.

Station Frederic Paulussen.jpg
Het station van Maldegem blinkt als museumsite als nooit tevoren dankzij meer dan 100 vrijwilligers

Iedereen aan boord?

Ja, je leest het goed: je kan zelf aan boord klimmen van een authentieke stoomtrein. Op de trein geniet je van een drankje terwijl je richting je bestemming tuft. Je waant je eventjes Hercule Poirot. Zelfs de kinderen beleven het mee – er is immers ook een speciaal treintje op een apart traject voorzien voor de kleinste machinisten onder ons.

Het Stoomcentrum neemt je mee op reis doorheen een fascinerende wereld van techniek en innovatie. Leer alles over de werking van stoomtreinen, bewonder verschillende modellen en bekijk een boeiende film over dit type trein. Neem plaats in het bioscooprijtuig en laat je meevoeren naar glorieuze tijden vol technologie en vooruitgang.

Smullen op de Oriënt Express

Nu je toch je ticketje gaat boeken, waarom overweeg je geen arrangement? Er is een speciaal programma ontwikkeld voor groepen. Daarnaast kan je de ervaring compleet maken met een Oriënt Dining Express-programma. 

Aan boord van een rijtuig uit deze iconische film – of een eersteklasrijtuig met een interieur van Henry Van der Velde – laat je ook je smaakpapillen onder stoom komen. Er wordt een typisch Meetjeslands menu geserveerd door gerenommeerde traiteurs en cateraars. 

Je vindt alle informatie op de website, inclusief speciale gerechten voor momenten zoals Pasen, Moederdag of Vaderdag. Een uniek programma dat je geproefd moet hebben.

Stoomtrein Maldegem Eelklo frederic paulussen.jpg

Schitter als een echte moviestar

Wil je trouwen of organiseer je de communie van je kindje? Ook wanneer je op zoek bent naar dé locatie voor je fotoshoot kan je in het Stoomcentrum terecht. Zelfs filmploegen maken regelmatig gebruik van de rijtuigen in het centrum!

Het bioscooprijtuig waarin op normale dagen een boeiende film draait over de historiek van de stoomtrein, kan je huren voor jouw evenement of bedrijfspresentatie. Je maakt een uniek moment van jouw event – tegen democratische prijzen bovendien.

Word Vriend van de Stoomtrein!

Ben je écht gebeten door de treinmicrobe en wil je jouw passie overbrengen op anderen? Sluit je dan aan bij de Vrienden van de Stoomtrein. Iedereen is welkom om zijn steentje bij te dragen, op die manier die het best voor je past. 

Wil je tijd vrijmaken om samen met de rest van de ploeg het Stoomcentrum draaiende te houden? Of wil je het museum steunen met een financiële gift of fundraiser? Er zijn tal van mogelijkheden om dit fantastische initiatief levend te houden.

Analytics-cookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren