10 hot spots langs de Hopspot Fietsroute

10 hot spots langs de Hopspot Fietsroute

Fijne plekjes die honger, dorst en goesting doen krijgen

Hopelijk heb je honger, dorst én goesting, want op de Hopspot fietsroute van 53 kilometer proef je letterlijk van vele geneugten van het Meetjesland. In een koffiebar waar ze nog hun eigen koffie branden, bijvoorbeeld, een sympathiek hoevewinkeltje en tal van gezellige cafés. Starten doe je aan Hopspot, het kersverse bierbelevingscentrum van Brouwerij Van Steenberge. Klaar voor een rit vol wonderlijke plekjes en veel finesse? Daar gaan we!

Download de route

“Hallo, goed volk!” Als ge dat hoort in het Meetjesland, zijt ge welkom. Om het even op zijn Meetjeslands te zeggen. En welkom ben je in Hopspot, een concept van Brouwerij Van Steenberge, met voorsprong de grootste brouwerij van de regio. Hopspot is een gloednieuw bezoekerscentrum waar bier- en smaakbeleving centraal staat. “Een harmonie van smaken en verhalen. Waar Vlaamse traditie een vleugje spanning krijgt en het huisgemaakte seizoensbier rijkelijk vloeit”, belooft de website. Welkom dus.

Historische hoeve

Hopspot vond onderdak in een respectvol gerestaureerde historische hoeve, op een eeuwenoude site op de hoek van de Vaartstraat-West en de Noordlaan in Ertvelde. Daar kan je terecht voor schuimend bier in het café, een proeverij in de brasserie, een bezoek aan de microbrouwerij (die opent in oktober), en een nacht in de kamers van je geheugen, zoals Hopspot het zo mooi stelt.

Hospot Ertvelde interieur
Hopspot

Hopspot, hier bruist iets

De 19de-eeuwse hoeve stond vermoedelijk enkele decennia alleen in de schaduw van de Hoge Wal, de restant van een vroegmiddeleeuws mottekasteel. Dat hoorde rond 1190 wellicht toe aan Zeger II, de Burggraaf van Gent. De restanten van het opperhof én het neerhof zijn landschappelijk nog goed te herkennen. De huidige houten constructie op de motte geeft een idee van de vroegere omvang en hoogte van het kasteel. Tussen Ertvelde en Kluizen ontdek je nog meer opmerkelijke erfgoed: een hele reeks bunkers die behoren tot de Hollandstellung. De Duitsers brouwden ze tijdens de Eerste Wereldoorlog, bang voor een aanval in de rug tijdens hun strijd aan de IJzer.

Generaties brouwers

Maar niet alleen die geschiedenis doet je stilstaan. Brouwerij Van Steenberge, die dit nieuwe streekcentrum ontwikkelde, is nauw verbonden met de geschiedenis van het dorp. De brouwerij telt vele generaties brouwers, van Schelfaut tot Van Steenberge. De familie had ook een link met de steenbakkerij van Rieme en Van Steenberge was burgemeester van Ertvelde. Los van smaken, los van de hop die men hier zal kweken, zullen hier in Hopspot heel wat verhalen en wetenswaardigheden opborrelen en parelen. Welja, hier bruist iets. Nu al.

Lokaal is fenomenaal

“Lokaal is fenomenaal”, luidt een van de motto’s van Hopspot, en niet alleen omdat het mooi rijmt. De verbouwingswerken werden uitgevoerd door lokale ondernemers en alle medewerkers komen uit de regio. In de microbrouwerij brouwen ze met Belgische mout van Brouwerij Van Steenberge. En zowel voor de knabbelplank in het café als voor het lekkers in de brasserie, waar je uitstekend kunt gaan smullen, werkt Hopspot met lokale producenten. Zo kan je hier de befaamde droge worst van Slagerij Johan & Inge en de taarten van Bakhuis Cyriel proeven. Ook nog te verkrijgen bij Hopspot, in vol aardbeienseizoen: het rode goud van landbouwbedrijf Vergeyle-Causyn op Ter Venen (bij knooppunt 26).

Bezoek Hopspot

Hot spot 1: Kluizen en De Cluysenaer

Het eerste wonderplekje op de Hopspot fietsroute is Kluizen. Deze voormalige zelfstandige gemeente was ooit veel groter, want ze reikte tot aan het kanaal, nu het Kluizendok. De dorpskern is gezellig, met op de hoek Restaurant De Cluysenaer, ooit café De Pelikaan. De Cluysenaer staat bekend voor z’n lekkere menu’s én een uitzonderlijke whisky-verzameling. Dat ze er ook van bier houden mag niet verbazen, want jaarlijks in juni helpen ze de Augustijnfeesten omtoveren tot een waar volksfeest.

Aan het voormalige gemeentehuis ontdek je het kunstwerk ‘Koningspaar’ van de Evergemse beeldhouwer Dirk De Keyzer. Je komt hem onderweg nog eens tegen.

Kasteel Wippelgem1.jpg

Hot spot 2: Kasteel van Wippelgem

Wat verderop beland je in een sprookjesachtig domein op een nieuwe smaak: koffie. Bij Troast in het hoveniershuis van het Kasteel van Wippelgem branden ze hun koffie zelf, een stiel die in het Meetjesland niet zo vaak meer voorkomt. Met z’n ligging aan de slotgracht van het kasteel is Troast is bovendien een magisch plekje om te terrassen. Je kunt er lunchen of gewoon gezellig rusten bij een bakje troost, thee of iets anders.

Liedjesteksten van Luc De Vos

Sinds 2008 is het kasteel én het domein errond eigendom van de gemeente Evergem. In het park kan iedereen vrij komen fietsen, joggen of wandelen, weliswaar tussen zonsopgang en zonsondergang. Het kasteel zelf is dan weer een geliefde locatie voor trouwers en jubilarissen. Vertrek langs de grote poort naar buiten terwijl je Wippelgem vaarwel zwaait. Hier kom je Dirk De Keyzer nog eens tegen, met zijn kunstwerk ‘Grote Zwier’. Het kerkje van Wippelgem – officieel de Onze-Lieve-Vrouw ten Troostkerk – noemen ze in het Meetjesland minzaam De Boskapel. Spring zeker eens binnen, het loont de moeite! Heb je nog wat tijd, maak dan een ommetje naar de molen van Wippelgem (500 meter). Op de pincknickbankjes daar staan liedjesteksten van Wippelgems beroemdste zoon, de rockzanger Luc De Vos (1962-2014). De weg ernaartoe werd niet voor niets omgedoopt tot de Mia-wegel.

Meer info over Kasteel van Wippelgem

Hot spot 3: Door de akkers naar Sleidinge

Om Sleidinge te vinden moet je niet veel moeite doen. De spitse toren van de Sint-Joriskerk is heel opvallend. En als je in de buurt ook nog een watertoren ontwaart: dààr ligt Sleidinge dus. Het dorp bestaat sinds 2020 800 jaar en er is aan de kerk een terras tijdens de zomer, waar de lokale cafébazen samen werken (als de zon schijnt). Een heel leuk adres op het dorp is Het Vermaek, één van de Meetjesland Cafés.

Hot spot 4: Wijndomein Laagland

Je fietst Sleidinge uit langsheen de gebouwen van Calcutta, waar tot voor kort de oudste nog actieve textielfabriek van het land een productie-eenheid had (recent verhuisd naar Wondelgem). Rechtover Calcutta herinnert een bomvormig kapelletje aan het Engelse bombardement dat in 1944 dood en vernieling zaaide. Even verderop ligt  aan linkerkant de wijngaard van Domein Laagland, een echt wijnliefhebbersproject met meer dan 150 leden. Naar een naam moesten ze niet lang zoeken: het domein ligt letterlijk in het laagste land van de meersen hier. Hun eerste wijn werd in 2018 geperst en daarmee waren zij één van de eerste wijndomeinen van de regio. Opgelet: kijken mag, het domein zomaar betreden niet.

Aan het Schroonhoek fiets je een veldwegel in richting Putten. Daar kom je voorbij  een bloemen- en bomenkwekerij, typisch in dit stukje Meetjesland. Via de Wellingstraat fiets je naar het Waterspaarbekken van Kluizen. Met deze frisdrankproducent kan de Brouwerij Van Steenberge niet concurreren. Hier produceert De Watergroep drinkwater voor het hele Meetjesland én het Waasland samen. Het aantal hectoliters dat hier richting kraan vertrekt, is onmetelijk groot. Het waterproductiecentrum kan op basis van oppervlaktewater tot  45.000 m³ kraanwater per dag produceren.  Waterspaarbekken 1 in Kluizen heeft een capaciteit van 6,4 miljoen m³, spaarbekken 2 omvat 4,5 miljoen m³.

Info over Wijndomein Laagland

Foto Bas 1.jpg

Hot spot 5: Via de Varkensommegang naar Hoeve Het Houtland

We fietsen richting Oosteeklose Bossen en passeren daar één van de oudste gebouwen van het Meetjesland, de abdijsite van Oosteeklo. Het gebouw zal meestal gesloten zijn. De bar is er open elke eerste zondagnamiddag van de maand van 14u tot 18u. En ook "als 't past". In de directe buurt hebben vrijwilligers van de abdij een Varkensommegang gecreëerd. Leuk plekje.

Richting noorden, net voor de expresweg, maak je best een klein ommetje naar Hoeve Het Houtland. Je zult zien, dit hoevewinkeltje floreert en de zaakvoerders Patrick en Ann zijn - volledig terecht - trots op hun aanbod. Wat een lekkere yoghurt, proef die karnemelk en wat een aanbod aan kazen van bij ons. Op dit tochtje ‘Meetjesland proeven’ mag je deze hot spot zeker niet overslaan.

Check Hoevewinkel Het Houtland

Hot spot 6: Bassevelde Boven

Ten noorden van de expresweg kom je langzaam van het historische Houtland in Poldergebied terecht. Bassevelde is zo’n prachtig dorp. De grandeur van Bassevelde zie je aan het kerkplein waar de trotse, nog steeds gebruikte, kiosk staat. In Bassevelde zijn ze fier op hun Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, en terecht. Cafétip in Bassevelde: Café Moderne op de hoek, een kroeg zoals er nog veel te weinig zijn. Eén zoals vroeger. Mét terras, by the way.

Hot spot 7: fietspad Eeklo-Zelzate

In Bassevelde neem je één rechtlijnig fietspad dat je met een noordelijke bocht richting Assenede zal loodsen. Onderweg ziet een geoefend oog treinerfgoed want vroeger lag hier de spoorlijn Eeklo-Zelzate. Nu is het één van de mooiste fietspaden van de regio. Het pad brengt je langs kanaaltjes en akkers, langs bloemen en weiden, langs het station van Boekhoute tot voorbij het hartje van Assenede.

De Phonograaf.jpg

Hot spot 8: Assenede

Maak daar een ommetje naar het Marktplein en doe een terrasje bij het Meetjesland Café De Phonograaf, bij Andy Acke. De kans is groot dat je hier nooit meer weg wilt. Op het dorp ligt ook het restaurant Diederick van Assenede en aan de kerk het gelijknamige kunstwerkje. En ook het wereldberoemde terras van Strandpaal 28 kunnen we niet onvermeld laten. Nog een tip: loop eens binnen bij Sint-Petrus-en-Sint-Martinuskerk, een van de oudste kerken in deze regio. De kerk dateert uit de 13de eeuw en werd in gotische stijl gebouwd met Balegemse steen.

De kapel van Stoepe werd nog bezocht door de aartshertogen Albrecht en Isabella
Visite, in een voormalige dokterspraktijk hartje Ertvelde.

Hot spot 9: Stoepekapel

Via de fietsersbrug aan de R4 en de bijzondere Ter Looverendreef gaat de rit verder richting Stoepe. Hier vind je onder andere Café The Maple, ook met terras. Aan de andere kant van de straat ligt Stoepekapel, een oud bedevaartsoord dat destijds nog bezocht werd door Albrecht en Isabella, de Aartshertogen van de Nederlanden. Op deze heel authentieke plek met een mooie ommegang en een kaarshuisje komen nog dagelijks mensen kaarsjes branden voor hun geliefden in nood. Een must voor erfgoedfans, want hier kuier je echt door een stukje geschiedenis. 

Hot spot 10: Ertvelde, het brouwersdorp

Wie zin heeft in lekker eten of een nachtje wil blijven logeren, kan terecht in restaurant én B&B Visite. Uitbaters Annick en Marc bouwden een voormalige dokterswoning vlakbij brouwerij van Steenberge om tot een plek waar je in een ongedwongen sfeer kunt genieten. Of wat dacht je van het gerenommeerde vleesrestaurant Puur Luc? Met eerlijk en kwalitatief vlees uit eigen stal, wit-blauw ras. En pickles die Luc zelf maakt, zo lekker. Of het terras van De Gouden Kroon. En het opmerkelijke, 18de eeuwse, interieur van Het Oude Gemeentehuis, weer zo’n café die Vlaanderen uniek maakt. Ertvelde leeft. Augustijntje proeven... en nu vlug terug naar de Hopspot, waar je in de brasserie jouw tocht kunt eindigen met een lekker etentje! Keuze genoeg.

Deze route gratis downloaden?

Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze fietsroute downloaden als PDF-bestand of knooppuntenstrookje. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

hopspot-4422.jpg

Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze fietsroute downloaden als PDF-bestand of knooppuntenstrookje. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Lindenlaan 25
9940 Evergem
Length
53,4 km
Time
3u20
Terrain
85% Verhard
Actions
Bekijk deze route