De Lembeekse Bossen

Natuur
De Lembeekse Bossen

Al lopend of liever lekker lui?

Lembeke
Straat + huisnummer
Tragelstraat 1
9971 Lembeke

De Lembeekse bossen zijn een pareltje van rust en natuur. Maar liefst 305 hectare bosgebied ligt verspreid over Lembeke, Oosteeklo en Waarschoot.

 
Je ontdekt een verrassend rijke schakering aan natuur, met landschappen waar je maar naar blijft kijken. Naaldbossen, akkers en houtkanten wisselen elkaar hier af. De gedroomde locatie om urenlang lui te slenteren – of net je hardlooptijd ietsje scherper te zetten. De zuivere lucht zal wonderen doen voor je gemoed en je gezondheid. Alwéér een reden om af te zakken naar het mooie Meetjesland!
 

Glutenvrij in Ter Heide.jpg
Genieten aan de rand van het bos kan in één van de lekkere horecazaken van wat ze bij ons 'De Warande' noemen.

Ontspannen in de boslucht

De dennen in de naaldbossen torenen hoog uit boven een weelderig tapijt van varens, bramen en berken. De open plekken worden gevuld met grasland dat krioelt van het leven. Houtkanten bestaan hier dan weer uit een bonte verzameling aan hazelaars, wilde lijsterbes en zwarte els. Dat levert een boeiend kleurenpallet op – én heerlijke geuren in de zomer. Het perfecte decor voor tal van vlinders. 

Maar ook in andere seizoenen heeft dit bos veel te bieden. Pure rust in de winter, melancholische schoonheid in de herfst en fleurige verwachting in de lente. Op elk moment van het jaar is het hier wondermooi. En tonen vogels, vossen en hermelijnen zich van hun mooiste kant.
 

Het verhaal van de Bevende Hazelaar

Op je tocht doorheen de Lembeekse bossen kom je ongetwijfeld de Bevende Hazelaar tegen. Wel, niet echt een hazelaar. Want de boom waarover sprake is eigenlijk een Linde. Meer dan 500 jaar stond het originele exemplaar hier, tot hij in 2005 de duimen moest leggen tegen een heftige storm. Nadien werd een nieuwe linde geplant. Maar niet echt een nieuwe linde, want deze boom groeit uit een zijscheut van de oude. Een mooi verhaal van hoe de oude boom nog steeds verder leeft.

De Bevende Hazelaar is onlosmakelijk verbonden met een lokale legende. Een verhaal van een Gentse opstand, Oostenrijkse tegenstanders en kwade boeren die in de schaduw van de boom per ongeluk een foute edelman doodden met hun riek. Een vergissing. Een dwaze stommiteit. Waarna de dorpelingen zeiden dat de boom zal beven als er ooit nog eens zo’n stommiteit gebeurt. Vandaar: de Bevende Hazelaar. 
Het volledige verhaal kan je natuurlijk zelf ontdekken op je tocht. We verklappen liever niet alles!
 

Lembeekse Bossen paard.jpg
Op zondagmorgen zul je misschien een ruiter tegenkomen, die geniet van de rust op de Antwerpse Heirweg

Heerlijke wandelroutes

Vind je 305 hectare weldadige natuur toch wat veel om op eigen kracht te ontdekken? Geen probleem, de wandeling Wandelen in de Lembeekse Bossen biedt je een overzichtelijke tocht van 8,5 kilometer op een schoteltje aan. Gewoon de wegwijzers volgen en voluit genieten. Achteraf kan je een bezoekje brengen aan het heemkundige Bardelaeremuseum in Kaprijke. 

Dit museum is gelegen in een oude boerenwoning – met cafeetje, of wat dacht je? Met meer dan 15.000 collectiestukken, een mini-scheepswerf, een sprookjesbos en een oorlogsbunker is dit echt wel de moeite waard.
 

Er is ook veel te zien

Behalve weelderige bossen en tsjilpende vogeltjes ontdek je in de Lembeekse bossen ook een idyllisch boskapelletje. En barsten de kinderen na die wandelingen nog altijd van de energie? Dan laat je ze onbekommerd ontdekken, buitelen, springen en ravotten in het speelbos. Kampen bouwen! Indiaantje spelen! Hier laten ze hun fantasie nog echt de vrije loop.

Als je daarna niet meer naar huis wilt – en dat kunnen we volledig begrijpen – check je in bij Camping Malpertuus, aan de rand van de Lembeekse bossen (vlakbij fietsknooppunt 75). Hier kan je in alle rust kamperen en genieten met het hele gezin.

Ook klaar om de Lembeekse bossen te ontdekken? Rep je dan vandaag nog naar Lembeke!