Wandelen in de Lembeekse Bossen

Wandelen in de Lembeekse Bossen

Magische hazelaars, heerlijke zondagsrust en smokkelaarsklompen!?

Als je een wandeldagje weg kan starten op een plek zoals de Heihoek in Kaprijke, dan weet je dat het helemaal goed komt. Dit horecaknooppunt rijgt de gezellige terrasjes aaneen. 

Download de route

Hier en daar popt een speeltuintje op vol spelende stuiterballetjes. En honderden mensen keuvelen hier gezellig na – of drinken zichzelf wat moed in voor de tocht die komen zal. Hier bruist het van de sfeer en lijkt het hele leven te glimlachen. Het gedroomde beginpunt voor jouw natuurtrip van de dag.

ROUTEN - LEMBEEKSE BOSSEN x DAMON DE BACKER - 10.JPG

Een imposant natuurgebied

Die trip leidt je dwars door de Lembeekse Bossen, 8,6 kilometer lang. De Lembeekse Bossen zijn een natuurgebied van 305 hectare groot, dat versplinterd ligt over het grondgebied van Kaprijke en Oosteeklo. 

Het bosgebied gaat naadloos over in een ander woud: het Bellebargiebos – ook wel de Kwadebossen genoemd. Daar vind je de mooiste dreven die er in de hele regio te vinden zijn. Je kan er ook met een gerust hart de kinderen even loslaten op de speelzone, waar ze uren in de weer kunnen zijn op natuurlijke speeltoestellen – en gewoon met geïmproviseerde pijl en boog, natuurlijk. 

Een uitgebreid wandelnetwerk

De Lembeekse Bossen zijn voorzien van een uiterst toegankelijk wandelpadennetwerk. Onder meer het wandelknooppuntennetwerk Meetjeslandse Bossen én de Streek-GR Uilenspiegel lopen dwars door dit woud. Maar vandaag ligt jouw focus enkel en alleen op deze prachtige bossen.

Dit woud kreeg het lang zwaar te verduren. De oorspronkelijke loofbossen werden intensief gekapt, waardoor ze versnipperd geraakten. Later werden ze opnieuw aangeplant, maar dit keer met naaldbossen voor de mijnbouw. Hier en daar zie je ook nog een stukje heidegrond opduiken.

Een museum met humor

Een wandeltripje doorheen de Lembeekse Bossen, dat is pure ontspanning. De eerste halte op je weg is het ongedwongen en humoristische heemkundig museum Bardelaere.

 Je treft er meer dan 15.000 museumstukken aan. Die zoomen allemaal in op een specifiek oud beroep – in totaal meer dan 100! Je komt er de betekenis te weten van rariteiten zoals de smokkelaarsklompen en snorkopjes. Er is ook een leuke gerestaureerde bunker, helemaal op maat van de kids! Klaar met je bezoek? Puf dan rustig even uit op het stemmige terrasje aan het museum.

De bevende hazelaar

De mythe van de Bevende Hazelaar

Op je route passeer je ook een Bevende Hazelaar. Maar de Hazelaar beeft helemaal niet. Het is zelfs geen hazelaar – maar een linde. Zelfs niet de originele linde die hier stond toen de legende ontstond. Maar een volwassen linde die groeide uit een twijg van de oude boom. 

De legende gaat dat tijdens de Gentse opstand, een lokale boer in zijn woede een edelman vermoordde – die hij foutief aanzag voor een Oostenrijkse tegenstander. Met een riek werd de man naar de uitgang van het leven begeleid. Die fout zou hem voor eeuwig achtervolgen. Want de dorpelingen zeiden in hun bijgeloof dat de boom zal beven wanneer er ooit nog zo’n monumentale stommiteit zou worden uitgehaald. En de mythe van de Bevende Hazelaar werd geboren.

Wanneer je weer op je eindbestemming bent beland, kan je op het gemakje uitblazen in taverne-tearoom Ter Burchgraeve, waar je uit de ruime menukaart de snack van je keuze kiest.  Of je kunt nog kiezen tussen Barbos, De Boshoeve, Malpertuus en het (iets sjiekere) Hotel Ter Heide.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Lembeekse bossen wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

ROUTEN - LEMBEEKSE BOSSEN x DAMON DE BACKER - 10.JPG

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Lembeekse bossen wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Ledestraat 47
9971 Lembeke
Length
8,5 km
Time
1u 45m
Terrain
36% Verhard
Actions
Bekijk deze route