Fietsen langs de Aalterse 8

Fietsen langs de Aalterse 8

8 keer prijs, 8 keer gewonnen!

Aalter is een groen juweeltje in het hart van het Meetjesland. Een walhalla om te wonen en werken, vol natuur en een bruisend winkelhart. Kortom, Aalter is alles wat een gemeente hoort te zijn. Maal acht, bovendien.

Download de route hier

Want wist jij dat Aalter bestaat uit 8 verschillende kernen? Vandaag weet jij dat. Door deze fietsroute te volgen, ontdek jij ze allemaal. Klaar voor de start – maal acht? Deze fietsroute neemt je 55 kilometer lang op sleeptouw langs een van de mooiste dorpen in de streek.

Aalter op een rijtje

Aalter ontdekken, zo doet je dat. Je rijdt richting het gemeentehuis van Aalter. Je bewondert de mooie dorpskern met z’n gezellige leventje van alledag. Je stapt je fiets op en trapt richting Lotenhulle. Om daar te geraken, fiets je langs rustige wegen en weidse velden. In Lotenhulle merk je al snel dat het leven hier een versnellinkje lager staat. Met slechts 2500 inwoners, is dit dorp dan ook een oase van rust.

Van Lotenhulle naar Poeke

Iets verderop rij je Poeke binnen. Daarnet fietste je langs een prachtig domein, met daarin het Poekekasteel – heb je dat gezien? Op het kasteeldomein vind je onder meer het Natuureducatief Centrum van de streek, het Poekepark (zeker bezoeken!) én een echte hondenkennel. Probeer op je weg zeker ook de molen te spotten, de Sint-Lambertuskerk te bezichtigen en het Godshuis te bewonderen. Allemaal prachtige gebouwen, ingeplant in een groen en lieflijk dorp.

Aalter-markt-WEB.jpg
Op de Markt van Aalter is het gezelligheid troef

Van Poeke naar Bulskampveld (geprangd tussen Sint-Maria-Aalter en Aalter-Brug)

Tijd voor een langer stukje landelijk fietsen. Want om in de volgende halte Sint-Maria-Aalter te geraken, baan jij je een weg langsheen lieflijke weggetjes en sappig groene weides. Even uitpuffen onderweg is absoluut geen opgave, met dat mooie uitzicht en die hemelse rust.

Tussen Sint-Maria-Aalter en die andere kern, Aalter-Brug, rij je langs het Landschapspark Bulskampveld. Dit natuurpark heeft alles in huis voor een dagje genieten van de natuur. Het bezoekerscentrum maakt je wegwijs in dit provinciale domein. Dat kan je op je gemakje bezoeken, want de kinderen ravotten heerlijk in het speelbos. Achteraf rust je natuurlijk uit met een hapje en een drankje in de cafetaria.

In Sint-Maria-Aalter hou je halt aan de knappe parochiekerk, het Hooggoedbos of Kasteel Blekkervijver. Stuk voor stuk idyllische bezienswaardigheden, in een geweldig mooi landschap geplant.

Van Sint-Maria-Aalter naar Knesselare

Een kleine tien kilometer verderop tref je Knesselare, een landelijk en rustig dorpje in het Meetjesland. Uniek aan deze gemeente? Het zou het geboortedorp van Tijl Uilenspiegel zijn, één van de meest iconische figuren uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis. Maar van Tijl is er vandaag niet zoveel meer te merken.

Wél op het menu: een mooie dorpskerk, een nog werkende staakmolen, het Drongengoed en de mooie pastorie. En natuurlijk kan je hier even pauzeren in een gezellig cafeetje of een leuk restaurant. Even op krachten komen moet kunnen, toch?

Van Knesselare naar Ursel

Genoeg krachten opgedaan! De volgende etappe brengt je via de rand van landschapspark Drongengoed en langs het vliegveld van Ursel naar… jawel, Ursel. Hier vind je de Drongengoedhoeve die in een uithoek van het landschapspark staat. Dit bezoekerscentrum is een belangrijke toeristische troef in de streek: hou hier zeker even halt. Je vindt er alle informatie die je zoekt over het Meetjesland.
Vergeet zeker ook niet de Pietendriesmolen en de Sint-Medarduskerk te bewonderen. Twee staaltjes erfgoed waar ze hier bijzonder trots op zijn. Klaar? Dan ga je weer de fiets op voor je voorlaatste etappe.

SneukeltoerienWEB.jpg
De Drongengoedhoeve is een iconisch rustplekje midden het Landschapspark.

Van Ursel naar Bellem

Je fietst dit dorpje binnen langs de oude landbouwgronden ten noorden van de gemeente. Die zijn alom bekend in de streek en zijn een uitloper van de Vlaamse Vallei. Dit landelijke dorpje is dan misschien klein, het heeft toch enkele bezienswaardigheden te bieden.

De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk stamt al uit de 16de eeuw. En het kasteel Mariahove is een neoclassicistisch meesterwerkje. 
 

Van Bellem opnieuw naar Aalter

Nog even doorfietsen, een klein laatste stukje langs de spoorweg en… Ziezo, je bent weer helemaal aangekomen waar je begonnen bent. Kom nu maar lekker op adem bij een fris pintje of een stukje taart, in een van de fijne horecazaken van Aalter.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Aalterse Acht fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

KasteelVanPoeke_DavidSamyn2.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Aalterse Acht fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Kruising Brouwerijstraat en Brevierweg
9880 Aalter
Length
54,2 km
Time
3u 5m
Terrain
95% Verhard
Actions
Bekijk deze route