Fietsen langs het Schipdonkkanaal

Fietsen langs het Schipdonkkanaal

Ontdekken dat het een 'lieve' lust is

De Noordzee was altijd al de plaats waar vissers hun vangst haalden. Maar voor de Gentse schippers uit de dertiende eeuw was dat niet zo eenvoudig. Alleen via een lange omweg langs de Schelde was de Noordzee bereikbaar. En dat betekende: veel tijdverlies. 

Download de route

Daarom werd in 1251 beslist om een extra kanaal te graven tussen Gent en het Zwin. Dat maakt van deze stroom zowat het oudste kanaal van Europa! De Lieve – ook wel ’t Liefken of de Gentse Leie genoemd – is een pittoreske waterstreep die een prachtige groef vormt in het schilderachtige landschap. Trouwens, De Lieve ligt aan de basis van de naam 'Lievegem', de gemeente met de mooie kernen Lovendegem, Vinderhoute, Waarschoot, Beke, Ronsele, Oostwinkel en Zomergem.

Op zoek naar de Lieve

Vandaag valt de Lieve voor een groot deel (vanaf Stoktevijver) samen met het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal. Andere delen werden dan weer gedempt. Er zijn echter nog enkele stukken authentiek kanaal die je kan bewonderen – onder meer aan het Gravensteen in Gent, tussen Belzele en Stoktevijver, op het eiland Strobrugge én net voor Damme, ergens in een weide.

Je start deze tocht aan Provinciaal domein Het Leen in Eeklo. Met z’n 57 kilometer in de richting van Maldegem is dit een tochtje om je tanden in te zetten – zeker met de wind die af en toe langsheen het kanaal blaast. Toch is dit een route die je voor geen geld van de wereld wilt missen. Hij brengt je voorbij erfgoed, herdenking en eigenzinnige kunst. En natuurlijk: langs adembenemende natuur en fenomenale vergezichten.

Jeneverhuis en Sint-Vincentiustoren in Eeklo
Vanop Herbakkersplein een zicht op het Jeneverhuis en de Sint-Vincentiustoren
Het Herbakkersbeeld in het centrum tekent de skyline van Eeklo
Het Herbakkersbeeld overheerst in hartje Eeklo

Op het menu: van alles

Provinciaal domein Het Leen, jouw startpunt voor deze tocht, is op zich al een daguitstapje waard. Een voormalig militair domein dat werd omgevormd tot een fiets- en wandelhemel vol verharde paden. Maar vandaag laat jij deze natuurlijke oase achter je, terwijl je vlotjes richting Schipdonkkanaal peddelt. Vroeger had dit kanaal zijn bijnaam – de Stinker – niet gestolen. Toen werd het nog vol vervuild Leiewater gepompt. Vandaag zit het weer vol vis en ruikt het hier enkel naar bloesems en gras.

Een beetje verder rijd je Eeklo binnen. In de Tweede Wereldoorlog werd deze streek bevrijd door de Canadese en Poolse troepen. Het Canadaplein in het centrum van de stad is hiervan nog een stille getuige. Het is bovendien ook de geknipte plek om je picknickmandje boven te halen.

Oorlog op je pad

Als je je wat verder wilt verdiepen in die oorlogsgeschiedenis, raden we je aan om halt te houden bij het Canada Poland War Museum. Of zoals de eigenaar het zegt: geen museum over oorlog, maar een ode aan broederschap. Het Canadese oorlogskerkhof is hier trouwens ook niet veraf (langs de N9). 

Bij het museum liggen de tuinen van Adegem. Hier kan je urenlang ronddwalen in de perfect onderhouden Engelse, Franse en Japanse tuinen. Een must voor iedereen die houdt van stijl, landschapsarchitectuur en uitbundige kleuren.

Op naar Balgerhoeke

Balgerhoeke klinkt als een mythische plek uit een heroïsch verhaal. Maar eigenlijk is dit het best bewaarde geheim van Eeklo. Dit charmante stukje stad herbergt een authentieke spoorwegbrug die beide wereldoorlogen gelukkig overleefde. De Sherman-tank aan het sluizencomplex is daarvan een stille getuige. Check zeker ook de ruimte onder de spoorwegbrug. Hier liet de lokale jeugd zijn fantasie de vrije loop. Je ontdekt er graffitikunst van de plaatselijke jongeren, aangebracht in samenwerking met de Maldegemse jeugddienst. 

Oh, wist je trouwens dat de prachtige spoorwegbrug ook vandaag nog gebruikt wordt? Niet door de NMBS, maar wél door de mensen van Stoomtrein Maldegem-Eeklo (voormalig station Maldegem), dat de herinnering aan stoomtreinen en hun grandeur in leven houdt.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Schipdonk fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Schipdonkkanaal_DavidSamyn2.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Schipdonk fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Gentsesteenweg
9900 Eeklo
Length
57,5 km
Time
3u 10m
Terrain
96% Verhard
Actions
Bekijk deze route