Natuurgebied Oude Kalevallei

Natuur
Natuurgebied Oude Kalevallei

Kronkelend fonkelend waterding

Vinderhoute
Straat + huisnummer
Molenslag
9920 Vinderhoute

Verscholen in het Meetjesland, stroomt een beek. Niet zomaar een beek: vroeger was De Kalebeek een langgerekte stroom die zich uitstrekte van Tielt tot aan de Schelde. Doorheen de jaren werd hij echter steeds verder in stukjes geknipt, door de nieuwe kanalen die er werden gegraven. Er zijn gelukkig nog authentieke stukjes van de beek te bewonderen, vooral dan in de streek ten zuiden van Lievegem. 

Een ontzettend mooie, verborgen parel

Daar, in Zuid-Meetjesland, stroomt de Kalebeek nog als vanouds. En strekt zich een magnifieke vallei uit die je meesleept in een landschap vol knotwilgen, broekbossen en bloemrijke hooilanden. Hier kan je urenlang ronddwalen – te voet of op de fiets. 

De Oude Kalevallei is een van de mooiste verborgen plekjes in de regio. Als je jezelf afvraagt wat je gaat doen dit weekend, is “Wandelen in de Vallei van de Kalebeek” een antwoord waar je geen spijt van krijgt.

Oude_Kalevallei_wandelroute_WEB.jpg
Heerlijk wandelen is het, in dit natuurgebied

Een lappendeken van fraaie natuur

De Vallei van de Oude Kale, zoals dat hier heet, is een aaneengeschakeld tableau van hooilanden en graasweiden, kleine bosjes en waterpartijen omzoomd met lieflijke knotwilgenrijen. De landbouw floreert hier, maar toch kan je nog écht rijke natuur terugvinden in dit gebied. Vanop de talloze wandel- en fietspaden krijg je een inkijk in die wonderlijk groene wereld. 
De bijzondere plekjes in de vallei stapelen zich op. Zo vind je de Priesteragemeers vlakbij Landegem, een klein meersengebied waar het barst van de watervogels. Even verderop vind je het Nevelsch Vaardeken, een natland waar knotwilgen en elzenbroekbossen de dienst uitmaken. 

Dit wil je niet missen

Het mooiste deel van de Vallei van de Oude Kale is echter het traject tussen Merendree en Vinderhoute. Hier is de vallei het best bewaard gebleven en zwiepen populieren elegant in de wind. Stop zeker even aan de Van Vlaenderensmolen in Vinderhoute om het beschermde landschap daar te bewonderen. Als je toe bent aan een rustpauze, kunnen we je van harte Babbeltuin in ’t Wegeltje (Pastoor Moernautstraat) aanraden, dat je kan vinden in het dorpshart van Vinderhoute.

Ook de Molenmeers is een onmisbare aanrader. Deze oude zandwinningsput is te bezoeken via een verborgen weggetje in de Molendam. Wandelen rondom deze waterplas is het beste tegengif tegen stress, drukte en rumoer. Naast de Molenmeers ligt de Zuurhoek, ook al een zandwinningsplas. Die staat vooral bekend om zijn levendig gefladder. Het grote aantal watervogels is indrukwekkend. Om dat zo te houden, is dit gedeelte echter niet toegankelijk voor het grote publiek.

Kalevallei natuurgebied2.jpg

Een wereld vol beestjes

De dieren die je tegenkomt op je tocht, zijn talrijk. Van kleurrijke insecten zoals de kanaaljuffer of oranjetipjes tot steenuilen en kuifeenden: in de Vallei van de Oude Kale tref je ze allemaal. En dat is mede dankzij de goede zorgen van Natuurpunt, die het groene karakter van de Oude Kale veilig stelden én tot op vandaag verder uitbouwen.

Als je de Oude Kalevallei Wandelroute volgt, krijg je al het moois dat deze vallei te bieden heeft vlotjes op je bord. Maar er zijn ook alternatieven. Zo kan je de groene Merendree-wandeling aanvatten (5,3 kilometer lang), kiezen voor de blauwe Vinderhoute-wandeling (4 kilometer lang) of je zinnen zetten op de Molenmeerswandeling (een traject van 3 kilometer). Dankzij de gratis wandelfolder van Natuurpunt loop je hier nooit nog verloren.

Bovendien: wie met de fiets dit gebied gaat verkennen moet toch eens stoppen in Vinderhoute (Liefst niet met de auto in het dorp parkeren aub! Hou rust waar rust is en zoek grotere parkeerplaatsen op enkele kilometers afstand zoals aan de sporthal in Lovendegem of aan de Watersportbaan in Gent). Wij raden in Vinderhoute tijdens de zomer zeker het Tuinterras 't Wegeltje aan!