Vogelspotten: do's en don'ts

Vogelspotten: do's en don'ts

Met deze tips word je een pro

Het Meetjesland telt heel wat natuurgebieden waar je mooie en zeldzame vogels kunt spotten. Het leuke aan vogelspotten: geen wandeling is dezelfde meer. Je hoort en ziet overal vogels en krijgt nog meer waardering voor de natuur.

Zin om zelf aan natuurfotografie te doen of gewoon de diertjes te observeren? Met deze tips word je een echte pro!

Foto van vogelspotter Gino Pisonier van de Buidelmees
Een velduil spookt over de Meetjeslandse velden

Wat heb je nodig?

Eigenlijk niets: je komt al een heel eind met open ogen en oren, stevige wandelschoenen en een warme jas. Maar met een verrekijker wordt vogelspotten wel een stuk leuker en gemakkelijker. Wil je een stap verder gaan en de vogels ook fotograferen? Dan is een goede telelens je vriend. Ook een statief op één poot is erg handig. 

Zoek het niet te ver

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd: ook in je achtertuin of in het park om de hoek zijn vogels te vinden. Kerkhoven, marktpleinen, grachten en zelfs daken herbergen meer vogels dan je denkt. Focus eerst op de algemene soorten; daarna leer je langzamerhand ook andere vogels herkennen. En je kunt de natuur ook een handje helpen door je tuin vogelvriendelijk te maken. Hang bijvoorbeeld een nestkastje op een veilige plek, zet een voedertafel in de tuin en zorg voor schoon drinkwater. In een tuin met struiken, bomen en hagen voelen vogels zich veilig. Dood hout en bladafval zijn ideaal nestmateriaal.

Trek je stapschoenen aan

Wandelen in de natuur is sowieso leuk, en voor beginners waarschijnlijk de beste manier om vogels te ontdekken. Bekijk onze wandelroutes en selecteer de pareltjes die geknipt zijn om vogels te observeren. Wie weet spot je zelfs een zeldzame ijsvogel!

Ontdek je plekje

Vogelkijken is geen groepssport. Vermijd de plaatsen waar andere spotters staan en ga niet telkens naar dezelfde plek - de diertjes hebben dat snel door. Uitzondering op de regel: in goed voorziene vogelkijkhutten kun je natuurlijk wel met een klein groepje samenkomen.

Wees een vroege vogel

Vogels kijken is, welja, een hobby voor vroege vogels. In de vroege morgen en het schemerdonker heb je meer kans om ze te ontdekken, en je kunt ze ook beter zien.

Val niet op

Draag rustige kleren, het liefst in natuurkleuren, beweeg niet te bruusk en maak vooral niet te veel lawaai. Zet je gsm uit en spot altijd van op een afstandje, zeker in het broedseizoen. Vogels zijn schichtige diertjes. Daarom zijn de vogelkijkhutten zo handig: je kan de vogels bespieden zonder ze te storen. Of investeer in een tentje. En dan: geduld!

Leer van je collega’s

Facebook- en andere groepen helpen je op weg om de beste plekjes en methodes te vinden. Al houden sommigen altijd graag enkele keukengeheimen achter de hand.

Gebruik apps en websites

Er bestaan talloze apps om vogels te herkennen. Merlin Bird ID helpt je de vogels te identificeren op basis van uiterlijke kenmerken, BirdNET op basis van zang. Ben je op zoek naar een specifieke vogel? Kijk dan op https://waarnemingen.be/. Daar krijg je een goed idee waar en wanneer je precies kan spotten, met een leuk resultaat tot gevolg.

Ontdek 11 Meetjeslandse natuurgebieden

Helemaal klaar om te starten met vogelspotten? Bekijk dan deze natuurgebieden. Veel plezier!