Woeste Hoogten
Ontdek het bijzondere landschap van het Meetjesland
Tijdreizen door het landschap? In het Meetjesland kan het! Dit is namelijk een regio vol verhalen, gevormd door eeuwen van menselijke inspanning en natuurlijke processen.
De hoofdrol is telkens weggelegd voor de cuesta Oedelem-Zomergem, een zeldzame geologische ruggengraat die het landschap tussen Zomergem en Oedelem bepaalt. Deze heuvelrug ontstond 50 miljoen jaar geleden, speelt een cruciale rol in het karakter van de regio en heeft het landschap sterk beïnvloed. Beleef het zelf via wandel- en fietsroutes, een 3D-maquette en een podcastreeks.
Een landschap vol beleving
‘Woeste Hoogten’ biedt verschillende manieren om het landschap te ontdekken en te waarderen. Via wandel- en fietsroutes, interactieve maquettes en een inspirerende podcastreeks kom je meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van het Meetjesland.
De Huysmanhoeve als historisch middelpunt
Het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo vormt het hart van het project. In deze middeleeuwse ontginningshoeve brengt een maquette de landschapsontwikkeling van het Meetjesland tot leven. Met behulp van geluid en projectie worden verhalen verteld die teruggaan tot de middeleeuwen.
De maquette is tijdens de openingsuren van de Huysmanhoeve te bezoeken en is een ideale startlocatie voor één van de fietsroutes. In het infokantoor op het gelijkvloers helpen onze medewerkers jou graag op weg met tips en info, en kan je de brochure gratis afhalen.
Fietsroutes
Twee zorgvuldig uitgestippelde fietsroutes laten je kennismaken met de mooiste plekjes van de regio.
De 48 km lange tocht ‘Fietsroute door tijdlagen’ vertrekt aan de Sint-Medarduskerk in Ursel en voert je over een miljoenen jaren oude cuesta. Onderweg ontdek je sporen van prehistorie, middeleeuwse ontginning en indrukwekkende natuur zoals het Keigatbos, het Drongengoedbos en de Papinglohoeve
De 60 km lange route ‘Moeras tot Meetjesland fietsroute’, met start aan de Huysmanhoeve in Eeklo, leidt je langs historische waterwegen, turfvelden en middeleeuwse kanalen. Je fietst over oude zandruggen, langs de Lieve en door plaatsen als Zomergem, Waarschoot en Ertvelde, waar het verleden zichtbaar blijft in het landschap.
Wandelroute
De 11,5 km lange ‘Sporen in het Landschap wandelroute’ (uit te breiden tot 13,5 km) vertrekt aan de Krakeelparking langs de Drongengoedweg. Deze stevige lus brengt je door het Drongengoedbos en langs historische hoeves, zoals de Papinglohoeve en het Groot Burkelhof. Je wandelt over dreven aangelegd door een 18de-eeuwse abt en ontdekt hoe de mens eeuwenlang het landschap vormgaf.
Onderweg voorziet de ErfgoedApp je van achtergrondinformatie, luisterpunten en handige ondersteuning om het landschap nog beter te begrijpen.
Podcasts: het verleden in je oren
Luister onderweg naar historische inzichten op locaties waar het verhaal zich écht afspeelde. Ontdek in een vijfdelige podcastreeks hoe mensen herhaaldelijk probeerden de ‘woeste hoogten’ in cultuur te brengen, maar steeds ontdekten dat dit landschap niet zomaar te temmen is.
Je gidsen? Professor Wim De Clercq (UGent), geboren en getogen in de streek, en podcastmaker Wim Chielens, die samen op ontdekking gaan langs de hoogtepunten van deze mysterieuze rug.
Beluister de podcast via Spotify
De verborgen geschiedenis zichtbaar gemaakt
Om de geschiedenis van de regio ook visueel tot leven te brengen, zijn er fotorealistische reconstructietekeningen gemaakt van de drie belangrijkste ontginningshoeves: de Drongengoedhoeve, Huysmanhoeve en Papinglohoeve. Deze hoeves werden gebouwd op oorspronkelijk onvruchtbaar land, zoals heide of moeras, dat door ontginning geschikt werd gemaakt voor landbouw. De tekeningen, gebaseerd op de nieuwste historische en archeologische inzichten, tonen hoe deze hoeves er in de middeleeuwen uitzagen en zijn te bekijken op locatie of via de ErfgoedApp.
Het verhaal van Woeste Hoogten
De naam ‘Woeste Hoogten’ verwijst naar het historische landschap dat ontstond door de voortdurende interactie tussen de onvruchtbare gronden van de streek en de menselijke zoektocht om deze te benutten. Eeuwenlang waren ontginningshoeves zoals de Drongengoedhoeve, Huysmanhoeve en Papinglohoeve het middelpunt van deze transformatie.
Centraal in dit verhaal staat de cuesta Oedelem-Zomergem – een zeldzame, langgerekte heuvelrug die zich uitstrekt van Zomergem tot Oedelem. Deze 50 miljoen jaar oude formatie heeft het landschap én het bodemgebruik sterk bepaald.
Onderzoek door de Universiteit Gent brengt deze evolutie wetenschappelijk in kaart. Een 3D-reconstructie toont hoe het landschap zich door de eeuwen heen ontwikkelde – en hoe deze subtiele hoogte in het vlakke Meetjesland een opvallende stempel drukt.
Meer inspiratie
Plan je volgende trip met deze toppers