Fietsen tussen Maldegem en Damme

Fietsen tussen Maldegem en Damme

Kleurrijke route over de provinciegrens heen

Soms is een streek zo rustig, zo mooi en zo charmant dat je er niet meer wilt vertrekken. Het pittoreske Maldegemse grondgebied in het Meetjesland ligt middenin zo’n streek. Waar waterlopen gestaag door de velden snijden en bomenrijen de wind breken die over de horizon waait. Een mens zou voor minder poëtisch worden. Zeker als je dat weidse landschap op twee wielen doorkruist.

Download de route hier

Dan, op je fiets, kom je helemaal tot rust. Alleen jij, je fietspartner en de stoute windvlagen die je uitdagen om harder op de trappers te gaan. Alleen jullie en het kalmerende geluid van kabbelend water, opvliegende vogels en een zoete, zuivere lucht die je meteen naar het hoofd stijgt. 

Moerkerke_Stroobrugge-1.jpg
De mooie hefbruggen zijn prachtige tekens van de tijd, hier aan het eiland Stroobrugge

Dwars door Damme en Maldegem

De Damme fietsroute doorkruist het gebied tussen Damme en Maldegem, komt door grensstadje Middelburg, Donk en Moerkerke. Deze Ode aan ‘t Liefken – het koosnaampje dat buurtbewoners aan rivier de Lieve hebben gegeven – is 47 kilometer lang genieten. 

Waai uit op de oevers van de Stinker en de Blinker (later meer daarover). Eet een hapje in de betere horecazaken, maak snelheid op de fietssnelweg en kerf een hartje in het hout voor jou en je geliefde op een kerfplek voor verliefde koppeltjes in Maldegem.

Vertrekken in Maldegem, passeren door Damme

Vertrekken doen we in Maldegem aan het knooppunt 10, een gemakkelijke parking vinden we vlakbij het Sint-Annazwembad. De tocht brengt ons tot Damme en terug.

Damme, bekend van haar typische Damse vaart, ligt net over de provinciegrens in West-Vlaanderen. Hier ligt het vertrekpunt van jouw tocht. Dit kleine stadje heeft een bijzondere reputatie en trekt jaarlijks tal van bezoekers. 

De kleine, eeuwenoude huisjes en gebouwen, de heerlijke rust, het aanwaaien van zilte zeelucht… Hier is genoeg te zien én te ontdekken. Een aanrader om te bezoeken voor je op de fiets springt – of na die ontspannende fietstocht, natuurlijk, want ook je aankomst ligt hier.

Moerkerke_Stroobrugge2.jpg
Het Leopoldskanaal en het Schipdonkkanaal, de 'blinker' en de 'stinker'

Laat je leiden door het Schipdonkkanaal én het Leopoldkanaal

Een groot deel van de kilometers tijdens je tocht word je vergezeld door de 'Stinker' en de 'Blinker'. Geen paniek, het gaat hier immers om de lokale bijnaam van het Schipdonkkanaal (Stinker), dat gevuld is met water uit de Leie. En het Leopoldkanaal (Blinker) dat het overtollige water uit de polders van het Meetjesland wegvoert. Voor stank hoef je niet bang te zijn, want de geur van het rotende vlas uit het Kortrijkse van het verleden is al lang verdwenen.

Bomenrijen flankeren het water, dat gezapig stroomt en de tijd vertraagt. Je verlaat de oever onder andere om richting Den Hoorn – Sint-Rita te fietsen. De veldwegen en uitzichten die je daarbij voorbij rijdt, zijn simpelweg prachtig. Als je nogal snel dorst krijgt, vind je in dit kleine dorpje vast een horecazaakje om bij te tanken. Maar wachten tot het charmante Middelburg, dat even verderop op jou ligt te wachten, kan natuurlijk ook.

Middelburg Samyn.jpg
Van de Meulekreek is een prachtig natuurgebied gemaakt die als een singel rond het dorp Middelburg ligt

Maldegems Middelburg, nét niet Nederland

Middelburg-in-Vlaanderen is een dorpje dat tegen de grens met Nederland aanschurkt. Het is tevens de kleinste deelgemeente van Maldegem, waar twee prachtige kerken op je liggen te wachten. Wist je trouwens dat je hier ook een schandpaal kan bezichtigen uit 1775? En dat je in het bezoekerscentrum aan de Groene Markt ondergedompeld wordt in de bijzondere geschiedenis van dit dorpje? De perfecte tussenstop voor fietsende curieuzeneuzen.

Kopie Bladelintriptiek (1631) door Jan Ricx naar Rogier van der Weyden

In de Sint-Petrus en Pauluskerk in Middelburg moet je in de linkerzijbeuk even op zoek naar een pareltje van schilderkunst. Het is één van de Vlaamse Meesters in situ, een kopie van de Bladelintriptiek die de bekende Rogier van der Weyden maakte voor dit dorp maar nu in Berlijn is beland. De kunstschilder Jan Ricx maakte deze kopie in 1631 en het is echt een prachtig werk waarvoor je toch eens tiental minuten kijktijd in de middeleeuwen vrijmaakt. Prachtbeleving, dit! 

Analytics-cookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

En Maldegem zelf?

Ons start- en aankomstplekje Maldegem is heus ook de moeite. Niet alleen is er het grote Sint-Annapark waar de Ede door kronkelt in alle rust, je hebt er het gezellig centrum met winkels en cafétjes maar ook rond de Sint-Barbarakerk een ommegang die aandoet alsof je in een begijnhofachtig universum terechtkomt. Een oase van rust in een welvarend koop- en leefcentrum. 

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Oude Kalevallei fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Adegem_Schipdonkkanaal_2.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Oude Kalevallei fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Markt
9990 Maldegem
Length
46,8 km
Time
2u 30m
Terrain
92% Verhard
Actions
Bekijk deze route