Het landschap Bulskampveld

Natuur
Het landschap Bulskampveld

Wandelen, spelen, joggen, fietsen, plonsen in de plassen en weer doorgaan!

Sint-Maria-Aalter
Straat + huisnummer
Wingenestraat
9880 Sint-Maria-Aalter

Het landschap Bulskampveld is een uitgestrekt lappendeken van velden, dreven, weiden en bossen. Het is het meest bosrijke gebied van Oost- en West-Vlaanderen. Hier en daar ontdek je zelfs een verscholen kasteeltje in het groen, goed verstopt in maar liefst 75 vierkante kilometer (!) groengebied.

Met bossen verspreid over Aalter, Beernem, Oostkamp, Wingene en Ruiselede is dit dé plek voor urenlang wandel- en fietsplezier voor het hele gezin. De wandelbotten aan of de mountainbike op: wat kies jij?

Natuurgebied Bulskampveld 1.jpg
Fietsen door de bossen van Sint-Maria-Aalter op de grens van Oost- en West-Vlaanderen

Natuur, maak kennis met cultuur!

Het is bijna onbegonnen werk om de mooiste hoekjes en kantjes van Landschapspark Bulskampveld op te sommen. Deze groengordel combineert dan ook pittoreske dorpjes met mysterieuze wouden, piekfijn onderhouden fietspaden met prachtig heidegebied, kasteelgebouwen met veldvijvertjes. 

Overal waar je langs fietst en wandelt ontdek je weer iets nieuws. Een onontgonnen oase of een beeldig bouwsel in het groen. Dit landschapspark kan je simpelweg blijven ontdekken, keer op keer opnieuw.
 

Geschiedenis, fauna en flora

Het hele gebied barst van de geschiedenis, met zendmasten en een verbeteringsgesticht, met oude hoeves en lugubere legendes. Ken jij de beruchte Moorden van Beernem? Dat waren bloederige misdaden die zich afspeelden tegen de achtergrond van de lokale kasteeltjes, in de eerste helft van de vorige eeuw.

Die verhalen worden geflankeerd door unieke fauna en flora, wat voor een magistraal decor zorgt. Hier fladdert de zwarte specht broederlijk naast de boomklever en de matkop. Kortom, iedereen beleeft z’n eigen avontuur in Landschapspark Bulskampveld.
 

Menas park.jpg
De vijver in het Menaspark: het zijn de waterpartijen die dit stuk Bulskampveld kleuren

Te voet, te fiets of te paard!

Je kan het hele gebied ontdekken zoals jij dat wilt: met stevige schoenen aan, op twee wielen of bovenop een paard. Het landschapspark is goed voorzien van bewegwijzerde paden. Je hoeft simpelweg de route van je keuze te volgen: het Wandelnetwerk Bulskampveld, de fietsknooppunten binnen het Bulskampveld en er zijn zelfs opportuniteiten voor ruiters.  
 

Tijd voor koffie, tijd voor het diner!

Wil je even uitrusten na de inspanning – of gewoon even pauze nemen? Dan hebben we twee niet te missen adresjes voor je klaar staan.
In Kasteel Nobelstede in Aalter geniet je van het betere keukenwerk. De uitgebreide menukaart biedt voor ieder wat wils en elk gerechtje wordt bereid met verse ingrediënten. Dit kasteel is trouwens ook de perfecte locatie voor al je feesten en evenementen. Bedenk zeker eens welk familiefeest je hier zal organiseren, terwijl je geniet van je lunch of diner.

Als je in alle gezelligheid wilt ontspannen bij een kopje koffie of thee – met een hartig hapje of een zoete zonde erbij – dan zit je goed bij Koffiehuisje Touché – ook al in Aalter. Zeker theefanaten komen hier aan hun trekken, want de uitgebreide theekaart neemt je mee op wereldreis langsheen de beste theesoorten.
 

Menas park 2.jpg
Wie kan vermoeden dat op de drukke verkeersas tussen Brussel en Oostende zo'n oase ligt als park Menas van de Broeders van Liefde?

Uitsmijter: domein Menas in Aalter

In de buurt van Landschapspark Bulskampveld vind je een eigenzinnige, speciale plek. Domein Menas is een plaats waar er ruimte is om even stil te staan – en stil te zijn. Dit domein is eigendom van de Broeders van Liefde, die er een stilteplek inrichtte. 

De ontmoetings- en stilteruimtes op het domein zijn de uitgelezen plaats om activiteiten te organiseren die inzetten op verbinding. Aan het centrum zijn ook 48 kamers verbonden, waar groepen kunnen verblijven op eenvoudige vraag. 
Heb je nood aan exclusieve tijd voor jezelf? Om stil te staan bij de dingen, of om enkele zaken te laten bezinken? Neem dan de ruimte en neem deel aan de gemeenschap hier. Dan verblijf je in het individuele gastenverblijf. Een unieke ervaring die je ongetwijfeld dichter bij jezelf brengt.