De kreken van Sint-Laureins

Natuur
De kreken van Sint-Laureins

Het natte uithangbord van Sint-Laureins

Sint-Jan-in-Eremo
Straat + huisnummer
Sint-Jansstraat 132
9981 Sint-Jan-in-Eremo

Als je een liefhebber bent van ongerepte natuur, weidse landschappen en betoverende waterplassen, dan ken je vast de Sentse Kreken al. Als dat nog niet het geval is, moet je dringend eens richting Sint-Laureins gaan.

De Sentse Kreken zijn immers hét uithangbord van deze regio. De uitgestrekte waterpartijen die het groene polderlandschap onderbreken, trekken duizenden vogels en andere diertjes aan. Het is de gedroomde habitat voor watervogels. En vroeger werd hier intensief op paling gevist, een vissoort die hier talrijk de plassen bewoonde. 

Dankzij de uitgestrekte wandel- en fietspaden, kan je hier blijven ontdekken. Net als je denkt dat je al het moois achter de rug hebt, duikt er weer een ander hoekje op waar je stil naar blijft staan kijken.

Wat zijn de Sentse Kreken eigenlijk?

De Sentse Kreken zijn een verzameling van kreken, die elk op hun eigen manier zijn ontstaan. Sommige bevatten zoet water, andere zout. Ze luisteren naar namen zoals de Blokkreek, de Vrouwkenskreek en de Boerekreek. Maar ook naar de Grote Geul, de Kleine Geul of de Kleine Kil. 

De grootste kreken vind je tussen Sint-Laureins en Watervliet. Zo is de Boerekreek maar liefst 38 hectare groot – een deel ervan is dan ook te gebruiken als recreatiezone. Een aanrader!

Hollandersgatkreek.jpg
De zon gaat slapen over de Hollandersgatkreek, één van de grotere kreken in het gebied

Hoe zijn de Sentse Kreken ontstaan?

In 1404 zet de Sint-Elisabethsvloed de polders danig onder water. Een goeie vijftien jaar later gebeurt dat weer. Zo gaat het maar door tot in 1808, wanneer er werk wordt gemaakt van een degelijk en duurzaam dijkenstelsel.

Door de voortdurende wisselwerking tussen land en water, ontstaan er kreken in het landschap. De Sentse Kreken behoren bij de mooiste die er in ons landje te vinden zijn. Het gebied van de Sentse Kreken strekt zich uit van Middelburg tot Zelzate – en schurkt dus aan tegen de Nederlands-Belgische grens.

Waarom de Sentse Kreken bezoeken?

Omdat de natuur werkelijk overweldigend is. Bovendien lijkt het een eindeloze aaneenschakeling van charmante en pittoreske vergezichten. Klapwieken de reigers op wanneer je voorbij peddelt op je fiets. En is het geruis van de wind vaak de enige compagnon op je route. Het is een Walhalla voor rustzoekers, kalmteliefhebbers en natuurfans. 

Vanop de vele verkeersluwe landbouwwegen kan je het gebied bovendien op je dooie gemakje verkennen, zonder verkeersstress. Neem je fiets uit het tuinhuis of trek je wandelschoenen aan en ontdek de meer dan 265 kilometer aan wandelwegen. En als je écht een unieke belevenis wilt ervaren, boek dan een huifkarritje doorheen de polders.

Kreken Sint-Laureins5.jpg
Winterbeeld van de Oostpolderkreek in het hart van het Sentse krekengebied

De Boerekreek: oeverloos ontspannen en genieten

De grootste aller kreken, da’s de Boerekreek. Een goed deel van deze kreek is ingeschaald als natuurgebied en wordt door Natuurpunt onderhouden. Een ander gedeelte werd omgetoverd tot een provinciaal domein. Het beschikt over een grote manege om naar hartenlust paard te rijden. Maar natuurlijk is dit een heerlijke oase een heerlijke oase voor rustzoekers, natuurliefhebbers of recreanten. In het weekend kan je er als groep/familie/sportvereniging,… terecht voor een weekendverblijf. In de week zijn scholen of kampen de dagelijkse bezigheden aan de kreek.

Ook worden er vaak activiteiten georganiseerd zoals Beleef de Boerekreek waar je als gezin, familie, groep kunt inschrijven voor tal van gratis activiteiten.

Kom zelf de Sentse Kreken ontdekken

Ga zelf op ontdekking in de Sentse Kreken. Bezoek provinciaal sportcentrum De Boerekreek met de hele familie. Of breng een bezoekje aan een van de vele pittoreske dorpjes in de buurt. Tot binnenkort!