De Lievegemse Reigerroute

De Lievegemse Reigerroute

Fietsen en sierlijke vogels spotten

In de 13de eeuw vonden de Gentse vissers het welletjes. In plaats van altijd een omweg te maken via de Schelde – tijdverlies! – beslisten ze zélf een heus kanaal te graven, dat van Gent helemaal naar het Zwin liep. De naam: De Lieve. Of zoals het in de volksmond beter bekend staat, ’t Liefken.

Download de route

De authentieke Lieve

Het werd een grandioos succes voor de lokale vissers, maar de stroom verloor doorheen de jaren heel wat van z’n glorie. Grote delen werden verzand, andere delen verpieterden. Toch blijven er vandaag nog enkele originele kilometers Lieve over. Die vind je in de streek tussen Evergem-Belzele en Stoktevijver in Zomergem. Daar speelt de Lieve nog een cruciale rol in de drinkwaterbevoorrading van het nabijgelegen waterspaarbekken van Kluizen, de Kalevallei en de Poekebeek.

En laat dat nu nét de route zijn die jij vandaag verkent. Al fietsend natuurlijk, of wat had je gedacht?

Fietsen dat het een 'lieve' lust is

Als je houdt van rustgevende natuur, kabbelend water, waaiende oevergrassen en uitgestrekte velden, dan hou je ongetwijfeld van de Reigerroute. Je parkeert je wagen aan de sporthal van Waarschoot en springt de fiets op. Voor de volgende 50 kilometer leer jij de weidse schoonheid van deze streek tot in de kleinste details kennen. 

Adem diep in en uit, want hier is de lucht nog zuiver en het gras mals en groen. Ben je bovendien een fan van de mooiere fauna en flora? Dan kom je hier zeker aan je trekken, want de bermen, bomen en grasvelden op je pad wemelen van het kleine en grote leven.

Reiger.jpg
De reiger is alomtegenwoording in de regio. Aan de kreken, de grote kanalen maar zeker ook aan De Lieve

Jouw gastheer, de reiger

Als je gaat fietsen langs de Lieve, kom je geheid reigers tegen. Zij zijn nu eenmaal de gastheer van dit feest en verwelkomen je met hun typische starre blik en sierlijke hals. Kan jij ze spotten, stilstaand langs de waterkant. Laag glijdend net boven het wateroppervlak. Of opvliegend vanuit de rivieroevers? Reigers zien, dat is altijd puur genieten.

Hou dus zeker je ogen open wanneer je langs de Lieve fietst. Niet alleen voor de reigers, maar ook voor de vele pittoreske bezienswaardigheden. Wat dacht je van de Beirtjesbrug in Waarschoot, waar verliefde koppeltjes een slotje aan de brug hangen als teken van hun eeuwige verbintenis? Of van de haantjesbrug in Lovendegem, die zo uit een romantische zaterdagavondfilm lijkt geplukt?

Lekker langs de Lembeekse bosssen

Zie je dat prachtige woud in de verte? Dat zijn de Lembeekse bossen – en jij stevent eropaf. Je rijdt langs de rand van dit 305 hectare grote boscomplex, dat verspreid ligt over Lembeke, Oosteeklo en Waarschoot.

Tip: hou even halt bij de Bevende Hazelaar. Een hazelaar die helemaal geen hazelaar is, maar een linde. Bovendien beeft hij niet. Wat er dan wél achter zijn naam schuilt? Dat kom je ter plekke te weten. Maar we verraden niets als we zeggen dat het om een oude volksmythe gaat, met een vergissing, een moord en een edelman in de hoofdrol.

Waarschoot.jpg
De Lievegemse deelgemeenten Waarschoot, Zomergem en Lovendegem zijn in hun kern rijk aan horeca

Uitpuffen toegestaan!

Wil je onderweg even op krachten komen – of al je foto’s van die prachtige reigers al eens bekijken? Stop dan even in 't dorp van Waarschoot of in Beke aan de Lieve waar regelmatig iets in en rond de kerk wordt georganiseerd . Wanneer je rustig wilt genieten van een ijsje of een snack, zit je hier goed in de omgeving. 

Als je meer houdt van lekkere biertjes, aperitiefjes én huisgemaakte gerechten, hou dan halt bij 't Oud Liefken in Zomergem. Ook zij hebben een terras bij mooi weer en ontvangen je met open armen. 
Helemaal tot rust komen doe je dan weer met een overnachting in de buurt. B&B De Lievde, een prachtig charmeverblijf aan de Lieve, is dan een absolute aanrader. Zalige kamers, heerlijk ontbijt!

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Reiger fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Beirtjesbrug Lieve David Samyn.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Reiger fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Sportstraat
9950 Waarschoot
Length
53,9 km
Time
2u 45m
Terrain
89% Verhard
Actions
Bekijk deze route