Fietsen van Drongengoed naar Het Leen

Fietsen van Drongengoed naar Het Leen

Het mooiste van onze boslandschappen op één route

Het Landschapspark Drongengoed loopt van de West-Vlaamse grens over Drongengoed tot en met het Leen. Deze twee, het Drongengoedbos en provinciaal domein Het Leen worden nu verbonden door één heerlijke fietsroute van ongeveer 50 km lang. Die route toont je de mooiste hoekjes. Twee gebieden die je ook los van elkaar kunt bezoeken – er is immers genoeg te doen. Maar het is ook leuk om ze samen te ontdekken. 

Download de route

De tocht langs knappe Meetjeslandse dorpjes zoals Oostwinkel, Kleit, Ursel en Knesselare krijg je er gratis bovenop. Klaar? Dan vertrekken we voor 48 kilometer pure natuurontdekking.

Drongengoed fietsroute.jpg
Ideaal plekje om te pauzeren: Drongengoedhoeve

Start aan het Drongengoed

Parkeren kan aan de kerk van Ursel,  parking POL of sportterreinen Onderdaele. Vijf minuutjes fietsen en je zit op de route. Er is ook een beperkte parking dichterbij, de Krakeelparking, maar de kans is zeer groot dat deze op zonnige dagen vol staat. Ga in dit natuurgebied niet gaan staan waar het niet mag, doe het voor de natuur en de rust van de buren. Hou er rekening mee dat de politie dit ook controleert en beboet.

Landschapspark Drongengoed is een gebied dat zich uitstrekt over meer dan 500 hectare. Te ontdekken: prachtige bossen, tal van wandelroutes, fietsroutes, mountainbikeroutes én een uitgebreid bezoekerscentrum waar je alles te weten komt over het park en de streek. 

Dat bezoekerscentrum, de Drongengoedhoeve, is gevestigd in een 18de-eeuwse boerderij. Daarin vind je alle informatie over dit bosgebied – het grootste aaneengesloten bos van de provincie, wist je dat? Maar vandaag springen we er maar kort even binnen. We moeten immers voortmaken en aan onze tocht beginnen.

Via landelijke wegen naar… een ander stukje natuur

Wanneer je het Drongengoed uit fietst, beland je in een prachtig stukje Meetjesland. Dit lappendeken aan velden en weiden, bomenrijen en weggetjes zet je verstand even op pauze. Alles wat je doet, is trappen, voortglijden met de haren in de wind én voluit genieten. 

Voor je richting Eeklo rijdt, op de grens met Maldegem, passeer je het Canada Poland War Museum. Dit privémuseum brengt een ode aan de Canadese en Poolse bevrijders in de Tweede Wereldoorlog. Een pakkend eerbetoon dat je bezoekje meer dan waard is.

Header Leen 2.jpg
Het Leen is prachtig als de herfstkleuren het land betreden

Bijna aan Het Leen!

Je kan in de verte Het Leen al zien liggen. Dit voormalig militair domein werd weer overmeesterd door de natuur en vormt nu een loofbos dat zicht uitstrekt over 262 hectare. Hier kan je urenlang wandelen, fietsen en ontdekken. Tal van verharde wandelpaden kronkelen door het woud – en hierdoor is het voor iedereen vlot toegankelijk, ook mensen met rolwagens of buggy’s. 

Stap in Het Leen binnen in het arboretum, waar je meer te weten komt over de rijke flora in dit gebied. Kindjes hebben tal van speelmogelijkheden, je kan hier je verjaardagsfeestje vieren én zelfs vissen in de visvijver. Maar wat er voor jou vooral toe doet: de natuur en de rust zijn hier hemels. De gedroomde fietslocatie voor jong en oud.

Terug naar het Drongengoed

Na je bezoekje aan Het Leen, hervat je jouw tocht richting Drongengoed – je vertrek- én aankomstpunt vandaag. Om daar te geraken, passeer je enkele van de meest pittoreske dorpjes in de buurt. Je peddelt via Oostwinkel, doorkruist het Keigatbos op je weg naar Ursel en trapt stevig door tot in Knesselare. 
Niet schrikken, deze streek kan nogal heuvelachtig uit de hoek komen, soms. Maar jij laat je natuurlijk niet tegenhouden door een kleine helling hier en daar, toch?

Aangekomen!

Hopla, je bent alweer aangekomen in het Drongengoed. Nu heb je eindelijk ruim de tijd om het bezoekerscentrum in de kloosterhoeve te bezoeken. Niet schrikken als je hier langer blijft hangen dan gepland!
Wil je zelf ook deze mooie fietsroute ontdekken, download dan snel de digitale routekaart.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Meetjeslandse landschapspark fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Drongengoedhoeve_BasVanOort.jpg
Drongengoedbos (6).jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Meetjeslandse landschapspark fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Drongengoedweg
9910 Knesselare
Length
51,0 km
Time
2u 45m
Terrain
93% Verhard
Actions
Bekijk deze route