Landschapspark Drongengoed

Natuur
Landschapspark Drongengoed

Avontuur, cultuur en prachtige natuur in het grootste bosgebied van Oost-Vlaanderen

Ursel
Straat + huisnummer
Drongengoedweg 7
9910 Ursel

750 hectare wandelgenot, fietsplezier, cultuurverrassingen en natuuravonturen vlakbij huis? Landschapspark Drongengoed is met zijn imposante afmetingen meteen het grootste geschakelde bosgebied van Oost-Vlaanderen. 

Een landschapspark: hoe zit dat precies?

Wist je dat er zelfs in de middeleeuwen een bossengordel bestond tussen Gent en Brugge? Vandaag nog ontdek je in Landschapspark Drongengoed hier de restanten van. Dit knappe natuurdomein waaiert uit langsheen Knesselare, Ursel, Kleit en Oostwinkel.

 Hier vind je de beste vertrekplaatsen om het gebied te verkennen. En dat doe je op jouw manier: te voet, met de fiets, op de mountainbike of zelfs achterop een paard. Natuurpunt beheert in de buurt trouwens de natuurgebieden Maldegemveld. Ook dat is zeker je bezoekje waard. Nu je er toch bent, ga zeker ook in Knesselare eens langs de voormalige Cogétamafabriek, waar je wordt ondergedompeld in het lokale sigaarverleden.

Goed om weten: in Knesselare, Ursel en Kleit kan je fietsen huren voor een tochtje door het park. Joggers volgens de richtingaanwijzers voor de Natuurloop. 
 

Landschapspark Drongengoed NB.jpg
Op vlonderpaadjes van Cleythil Hotel op Papinglo richting Drongengoedhoeve

Landschapspark Drongengoed: óók cool voor kinderen

In Kleit vind je dan weer een speelbos voor de kleinsten. Hier bivakkeren tal van jeugdbewegingen in de zomer – misschien ben jij er ook wel ooit geweest. En nu we het toch over de jeugd hebben: wist je dat het domein ook perfect geschikt is voor een dagje uit met de kindjes? Er is een speciale kabouterwandeling voorzien voor de mini’s onder ons. Wie durft, kan zelfs een echte heksenhoek beleven, vol magische vertelsels…

Ga zeker ook eens langs de Drongengoedhoeve, waar twee superleuke speelzones zijn ingeplant. Vergeet ook niet in Ursel te passeren, dat zich heeft heruitgevonden als Pierlaladorp. 
 

Een domein om voluit te beleven

Het park is een paradijs voor sportievelingen, wandelfanaten, kunstliefhebbers en zelfs foodies. Want natuurlijk vind je in de buurt enkele heerlijke horeca-adresjes. 

Elke vierkante meter van dit prachtige domein is de moeite waard om te ontdekken. Wij zetten enkele markante belevenissen voor je op een rijtje. Ontdek jij met ons mee?
 

Mee met de kudde (mag ook af en toe)

Wie in de zomer op een kudde schapen botst – inclusief herderin! – hoeft niet te denken dat-ie droomt. In het Drongenbos leidt jonge herderin Leen Ricour haar kudde schapen doorheen het landschap. De dieren begrazen de velden, bermen en dreven. En houden zo de heide in goede staat.

Altijd al gedroomd van een leven als herder? Dan is dit je geluksdag, want je kan gerust een einde mee op pad met herderin Leen. Tijdens een begeleide wandeling vertelt ze je alles over haar unieke job.
 

UrselaviaWEB.jpg
Vanuit het vliegtuig ziet het Landschapspark Drongengoed als bosrijkste plek van Oost-Vlaanderen er zo uit

Het Geheim van de Cuesta

Tijd voor een tussenstop! In de voormalige abdijhoeve van de Norbertijnen in Drongen, kan je de permanente tentoonstelling Het Geheim van de Cuesta bezoeken. Je leert alles over de boeiende geschiedenis van de hoeve én het omliggende landschap Cuesta-Zomergem-Oedelgem. 

Als je geluk hebt, kan je zelf het keramiekatelier “Cuesta” bezoeken. Vergeet zeker ook de kruidtuin niet te bezoeken. En zak achteraf rustig in je stoel onder het fijne gezelschap van een Johanneke of een Augustijn – de lokale streekbiertjes.

 Tentoonstelling, goed om weten:

  • Open op zaterdag- en zondagnamiddag
  • Open op afspraak voor groep en scholen
  • Infopunt beschikbaar op zondag

Klaar? Op pad door Landschapspark Drongengoed!

Een leuke tip nodig om je wandeling doorheen het domein te starten? Rep je dan naar Knesselare, meer bepaald de Krakeelparking. Volg de pijltjes van Natuurpunt of de wandelknooppuntreeks 16/17/22/21/24/23/33/34/16/17 – wandelschoenen niet vergeten! Dit pad leidt je langsheen zeldzame plantje en prachtige bossen. 

Het enige wat hier de rust verstoort, is het geloei van Galloway-koeien die vredig grazen in het landschap. Maar niet alleen die gerenommeerde Schotse rundersoort dwaalt hier rond, ook het West-Vlaams Rood genieten hier van het sappige gras.

Even uitblazen of heerlijk overnachten, dat doe je hier

Wil je van je wandeling meteen een weekendje weg maken? Boek dan je kamer bij Landhuis Prinsenveld, Cleythil of Vita Roka. Als je een fikse staptocht achter de kiezen hebt, is een bezoekje aan Villa Maria of Bar Boudoir in Ursel, De Muze of Café De Litanie in Knesselare ook altijd een puik idee.