Wandelen in Drongengoedbos vanuit Ursel

Wandelen in Drongengoedbos vanuit Ursel

Welkom in het grootste bosgebied van Oost-Vlaanderen

Wat je kan verwachten van de prachtige Drongengoedbos Wandelroute? Een heerlijk verkwikkende wandeltocht! Een staptrip doorheen het grootste aaneengesloten bosgebied in de provincie – maar liefst 750 hectare groot!

Download de route

Op de planning: het mooie Maldegemveld, de boeiende Drongengoedhoeve en een wandelpad vol kabouters voor de kleine ukjes onder ons. Wandelen door het Drongengoed, dat doet donders goed!

Floor Denil.jpg
Op bepaalde plekken doen Maldegemveld en Drongengoed denken aan de Hoge Venen

Vertrek in Ursel

Wanneer je bent aangekomen aan je startpunt in Ursel, zie je het uitgebreide landschapspark al liggen. Een wandeling door het gebied is eigenlijk ook een trip doorheen de geschiedenis. Want de eerste bomen werden hier al in de 13de eeuw geplant. Toen ploften de norbertijnen van de nabijgelegen abdij van Drongen hier hun vlag. Het doel: het bosrijke gebied ontginnen vanuit een speciaal daarvoor gebouwde boerderij. 

Het duurde echter nog 500 jaar voor de bosbouw hier tot volle bloei kwam. Het damvormige drevenpatroon dat zo kenmerkend is voor dit gebied, kwam uit de koker van de toenmalige abt. Een goed deel van het wandelnetwerk hier is nog steeds gebaseerd op die prachtige dreven. Ook de toenmalige hoeve is nog in gebruik. Vandaag wandel je er binnen in een streekbezoekerscentrum met een gezellige cafetaria: de Drongenhoedhoeve.

Die hoeve heeft heel wat te bieden. En dan bedoelen we heus niet alleen heerlijke drankjes. De kruidentuin, de boomgaard, het landschapsinfocentrum… Je ontdek de geschiedenis van de streek in een prikkelende en mooi vertelde expositie. Zie je daar die speciale waterput? Die gaat al een heel eind terug. Hij werd gebouwd met een boomstam uit het jaar 240 – ja, dat lees je goed – en is dus meer dan 1.800 jaar oud! Hij werd in 2005 weer opgegraven en in ere hersteld. 

Maldegemveld TOV.jpg

Maldegemveld: de Hoge Venen in het klein

Dit magistraal mooie natuurgebied combineert bossen met kleurrijke en uitgestrekte heidegronden. Schrik niet als je hier een kudde runderen over de horizon ziet paraderen. Die zorgen hier namelijk voor het graasbeheer, op volledig ecologische wijze. Wanneer je door het landschap wandelt, waan je jezelf in de Hoge Venen. Magnifiek!

Let ook zeker op of je hier en daar geen waterbergingszone ziet opduiken. Die zones zijn een vernuftig systeem van stuwen en dijkjes, die de omliggende gebieden behoeden voor wateroverlast. Waar er vroeger regelmatig overstromingen waren, is de streek sinds de installatie van de zones helemaal droog. 

Hou ook nog even een kleine pauze bovenop de kijkheuvel die Natuurpunt hier heeft geïnstalleerd. Hier kan je reeën en herten spotten – en in de vijver waarop je kijkt, krioelt het van de kamsalamanders. 

Kabouterpad Drongengoedbos.jpg
Drongengoedbos is een wonderlijke plek om kindjes kennis te leren maken met de natuur, de reeën, de buizerds...

Wat zie je daar in de paddenstoel?

Kom je de Drongengoed Wandelroute afleggen met de kindjes? Laat ze dan het bos ontdekken op hun eigen wonderlijke manier. Vlak bij de Drongengoedhoeve vind je het startpunt van het 1,5 kilometer lange Kabouterpad. Het is een leuke mix van rode paddenstoelen, toffe doe-opdrachten, informatieve bordjes en plezierige verhaaltjes. 

Zitten de ukjes boordevol energie – zelfs na die stevige tocht? Laat ze dan zorgeloos los in de speelzone die je vlak voor het einde van je trip tegenkomt. De natuurlijke speelelementen zijn de perfecte plek waar de botsende bengels nog wat stoom kunnen aflaten.

Tijd voor een trip door het Drongengoedbos? Doen!

Kom samen, alleen of met de hele familie het Drongengoedbos ontdekken. Er valt voor iedereen wel iets te beleven. Zet het vandaag nog op je planning en bewonder dit weergaloze woud.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Drongengoedbos wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Maldegemveld_Drongengoedbos+wandelroute-38.jpg
Maldegemveld TOV.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Drongengoedbos wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Drongengoedweg 1
9910 Ursel
Length
13,8 km
Time
3u 24m
Terrain
39% Verhard
Actions
Bekijk deze route