Boer zoekt bank, toerist ontmoet landbouwer

Boer zoekt bank, toerist ontmoet landbouwer

In Sint-Laureins dichter bij de boerenstiel én ziel van 't landschap komen

Drie boerderijen in de poldergemeente Sint-Laureins plaatsen een picknickbank voor hun erf en spreken regelmatig de bezoekers aan, letterlijk over koetjes en kalfjes. Zo eenvoudig als geniaal is het concept Boer zoekt Bank, hier in het noorden van het Meetjesland. 

Drie landbouwbedrijven op fietsafstand

In Sint-Laureins hebben drie landbouwbedrijven Hof Ter Kantijne (Ann Willems), Boerderij Van Hyfte (‘Boer Steven’ Van Hyfte) en Boerderij De Causmaecker (Tim en Noël De Causmaecker) voor hun erf een picknickbank van de gemeente Sint-Laureins geplaatst en in ruil engageren ze zich om de Meetjesland-bezoeker die hun erf passeert, aan te spreken en in te wijden in de magie van de regio, de smaak van de streekproducten en de dynamiek van hun eigen bedrijf. 

  • Boer Steven, Moerstraat 28, Bentille (langs de baan tussen Eeklo en Bentille, vlakbij het fietstraject tussen -het groenwitte- fietsknooppunt 76 en 85)
  • Familie Willems, Kantijne 6, Sint-Margriete  (tussen fietsknooppunt 90 en 86, vanaf Sint-Laureins even voorbij het Leopoldskanaal)
  • Tim en Noël De Causmaecker, Rovershoek 4, Waterland-Oudeman (straatje in, op 300 meter van de route tussen fietsknooppunt 44 en 42)

Tips voor de wandelaars

Stippel jouw wandelroute uit op onze wandelrouteplanner. Pas op, want er is een duidelijk verschil tussen het Nederlandse wandelnetwerk (kleine zwarte plastic paaltjes) en het Belgische (roodwitte bordjes op houten palen). De hoeve ligt tussen de vet gedrukte knooppunten.

  • Voor een leuke wandelroute bij Boer Steven: volg wandelknooppunten 31-18-19-20-13-12-23-22-21-31 (15 km)
  • Voor een leuke wandelroute in de buurt van Familie Willems: volg wandelknooppunten 50-98-97-99-14(NL)-48(NL)-51-50 (11 km)
  • Voor een leuke wandeling in de buurt van familie De Causmaecker: volg wandelknooppunten 79-78-44(NL)-80(NL)-81(NL)-78(NL)-77-79 (10 km), let op er zitten 2 verschillende knooppunten 78 in deze route.

Toerisme voor bezoekers, ondernemers én inwoners

Waarom die moeite doen? Dat vraagt een toerist zich dan al eens af. Maar in de gemeente Sint-Laureins is het ontvangen van gasten uit heel Vlaanderen en Nederland een belangrijke bron van inkomsten. En ook de landbouw staat hier in de polders nog heel sterk. Mensen die begaan zijn met toerisme en 'de ziel' van hun gemeente, vrijwillligers, zetten dan ook al jaren hun schouders achter het opkrikken van de gastvrijheid en het verbinden van toerisme met de mooie landbouwstiel. Het concept Boer zoekt Bank is één van de acties om dit te bewerkstelligen.

Aardappelen en 'eigen' brood

Her en der in het Meetjesland zie je ze. De hoeves met automaten voor de deur. In deze automaten vind je de lekkerste streekproducten: vlees, groenten, zuivel of brood met granen van bij ons. Bij onze drie landbouwers is de 'patat' of aardappel dé specialiteit. En zonder chauvinistisch te willen zijn, de smaak en de soorten patatten die je hier in de polder kunt kopen, vind je vaak in de winkel niet. Het hoeveproduct van bij de boer smaakt nog zoveel beter. Zowel Boer Steven als Tim De Causmaecker werken ook samen met enkele bakkers in de buurt om meer 'eigen brood' te gaan ontwikkelen, los van de platgetreden paden die we in de standaard grootwarenhuizen tegenkomen. Brood met hun tarwe en hun rogge. Daar zijn ze ontzettend fier op. Meer info over dit alles bij de streekproductencoöperatieve mmm-eetjesland

Dit project van de gemeente Sint-Laureins kwam tot stand in samenwerking met het Europees Landbouwfonds voor Plattealandsontwikkeling (LEADER), Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen.

De kreken van Sint-Laureins

Het krekengebied van Sint-Laureins is een uitgestrekt natuurgebied in het Meetjesland, voor in te fietsen, te wandelen, fotografie en vogels spotten.

De kreken van Sint-Laureins

Kreken Sint-Laureins7.jpg

Het krekengebied van Sint-Laureins is een uitgestrekt natuurgebied in het Meetjesland, voor in te fietsen, te wandelen, fotografie en vogels spotten.

Straat + huisnummer
Sint-Jansstraat 132
9981 Sint-Jan-in-Eremo