Grenswandeling van Middelburg naar Aardenburg

Grenswandeling van Middelburg naar Aardenburg

Waar het Meetjesland als puzzelstukje in Nederland schuift

Op deze stevige wandelroute (19 km) verken je het niemandsland tussen Middelburg-in-Vlaanderen en Aardenburg, in Nederland. Hier schuift het Meetjesland als een puzzelstukje in Nederland.

Download de route

Parkeren kan aan de kerk of aan de schandpaal in Middelburg. De bebording van de knooppunten is in Nederland anders dan in Vlaanderen. De kleinere geel-groene bordjes staan er op kleine zwarte paaltjes, de rood-witte Vlaamse knooppunten hangen aan houten palen.

Kijkwand in het Maldegemse Middelburg op de oude stadswallen.
De triptiek in de kerk van Middelburg

Middelburg, kleine middeleeuwse stad

De naamsverwarring met de grotere Nederlandse stad Middelburg is evident. Het is trouwens effectief zo dat dit Vlaamse plaatsje Middelburg genoemd is naar een abdij bij het grotere Middelburg, op het Nederlandse schiereiland Walcheren. Er is dus wel degelijk een verband tussen beide plekken.

Kasteelverleden

Het dorpje Middelburg-in-Vlaanderen werd gesticht door de belangrijke ambtenaar Pieter Bladelin die diende onder Filips de Goede en Karel de Stoute (1414-1476). Het grote kasteel dat Bladelin hier plaatste, maakte deel uit van zijn plan om aan het Zwin een machtsbasis uit te bouwen. De ruïne van dat kasteel verdween begin de 20ste eeuw onder de grond. Nu zijn er nog slechts enkele funderingen van terug te vinden.

Vlaamse meesters

In de kerk bevindt zich het graf van Bladelin en ook een kopie van Rogier van der Weydens Bladelin-triptiek door Bruggeling Jan Ricx (1631), momenteel erkend als ‘Vlaamse Meester in Situ’. Het origineel van Van der Weyden hangt in Berlijn. De kopie van Ricx is algemeen aanvaard als een kunstwerk van hoge artistieke waarde, vooral door de precisie waarmee het geschilderd is.

Bekijk een filmpje over het Middelburg van Bladelin

 

gemeente_sluis_aardenburg-_jurgen_buijsse_luchtfoto_stad.jpg
gemeente_sluis_aardenburg-_jurgen_buijsse_toren_luchtfoto.jpg

Op naar Aardenburg

De wandeling richting knooppunt 45 stuurt je direct over de grens. Vanaf hier bliif je een hele poos bij de noorderburen wandelen. In Heille zal je, tijdens het seizoen, ongetwijfeld sporen van aspergeteelt zien. Hier in de Zwinstreek zijn de asperges van Heille bekend: gastronomische chefs in de buurt gebruiken ze maar al te graag. Aan knooppunt 29 passeer je de Passageule: een voormalige zeearm, net als het Zwin.

Aardenburg, een Romeinse stad

Al gauw wandel je door het gezellige Aardenburg. Toeristen komen hier graag maar toch bewaart de stad steeds de rust . Aardenburg is de oudste stad van Zeeland.  In de stad en in de directe omgeving zijn heel wat overblijfselen uit de Romeinse tijd gevonden. Bewonder deze artefacten in het Archeologisch museum. Maar Aardenburg heeft meer te bieden: de Kaaipoort, de eeuwenoude Sint-Baafskerk (959 na Christus), een kikkermuseum en -fontein, de kiosk en de wallen. Je bent nog niet halfweg maar toch deze tip: doe een terrasje.

aan_het_leopoldskanaal.jpg

Via het Leopoldskanaal terug

Wat verderop zie je in de verte steeds duidelijker een rij bomen. Hier ligt het Leopoldkanaal, een afwateringskanaal op Belgisch grondgebied dat het overtollige water uit het krekengebied naar Heist stuwt. Nu is het vooral een natuurlijk paradijs voor flora en fauna, ook wel gekend als ‘de blinker’. Dit was het gebied waar de smokkelaars floreerden toen er nog een harde grens tussen België en Nederland lag en boter bij de bovenburen een stuk goedkoper was dan hier. Van knooppunt 52 tot 53 wandel je op Belgisch grondgebied, over een echt smokkelpad met veel kronkels en prachtige vergezichten. Na een paar kilometer kronkelen door de polder heb je nog één ontdekking te goed: de Meulekreek.

Middelburg Samyn.jpg
Middelburg2.jpg

De Meulekreek

Je komt terug in de omgeving van Middelburg. Om het dorp Middelburg heen ligt, letterlijk op de grens, de Meulekreek. Nog niet zo lang geleden was dit een populierenbos. Door een samenwerking van Vlaanderen met Zeeland werd de kreek in zijn oude glorie hersteld. Het is een prachtig gebied om door te wandelen. Aan de dijken zie je hoe Middelburg als kleine vestingstad er heeft uitgezien. Je wandelt ook door de rietvelden van het waterzuiveringsstation aan de rand van het dorp. Voor een laatste stop kan je kiezen tussen de horecazaak De Tol (in Nederland) en het Convent Santa Clara (in België). Of voor de steiger aan de Meulekreek waar je een schitterend picknickplekje vindt om de laatste boterhammetjes in je rugzak te verorberen. Koester dit plekje en neem je afval terug mee naar huis. Bedankt!

 

Gratis deze route downloaden?

Op onze fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Gratis deze route downloaden?

De Molenkreek in Middelburg

Op onze fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Pieter Bladelinplein
9992 Middelburg
Length
19,2 km
Time
4u
Terrain
61% Verhard
Actions
Bekijk deze route