Twee wandelroutes in de Oost-Vlaamse Zwinstreek

Twee wandelroutes in de Oost-Vlaamse Zwinstreek

Zoet-zilte ontdekkingen in het Meetjeslandse krekengebied

Oost-Vlaamse Zwinstreek? Jazeker: het grensoverschrijdende Zwinstreek-landschap strekt zich niet alleen uit van Brugge tot Breskens en van Knokke-Heist tot IJzendijke, maar omvat met Maldegem en Sint-Laureins ook twee Oost-Vlaamse gemeenten. Op 13 oktober 2023 werd de Zwinstreek officieel erkend als Vlaams Landschapspark: de hoogste tijd dus om het Oost-Vlaamse deel - goed voor meer dan 5.500 hectare ongerepte natuur - eens met een bezoek te vereren!

vogelspotten_boerekreek.jpg

Zoet-zilte zaligheid aan zee

De stijgende zeespiegel, de vele stormvloeden en de telkens weer verschuivende kustlijn hertekenden in de loop van de geschiedenis regelmatig het gezicht van de Zwinstreek, dit zalige, zoet-zilte gebied. Tot in het Meetjesland - het meest noordelijke deel van Oost-Vlaanderen - stonden dorpjes eeuwenlang via een wirwar van grachten en kanalen rechtstreeks in verbinding met de zee. De gevolgen daarvan zijn nog altijd tastbaar aanwezig: een immense weidsheid, een prachtige natuur en verrassend boeiend erfgoed. Kortom, een plek waar je moeiteloos helemaal tot rust komt, op het ritme van het getij.

Nu de Zwinstreek officieel het label van Landschapspark mag dragen, zullen we weldra nog veel actiever van dit wonderlijke waterrijke gebied kunnen genieten. In afwachting presenteren we je twee avontuurlijke wandelroutes die je nu al uitgebreid de kans geven om de verborgen charmes van de Meetjeslandse kreken te ontdekken.

Boerekreek.jpg

1. Westelijke Kreken wandelroute

Deze mooie wandelroute op het grondgebied van Sint-Laureins maakt meteen duidelijk welke diepe sporen de Zwingeul in het landschap heeft nagelaten. Tussen pakweg 1404 en1808, toen er eindelijk werk werd gemaakt van een degelijk en duurzaam dijkenstelsel, leidden talloze overstromingen namelijk tot het ontstaan van uitgestrekte kreken, gevuld met zilt water en omgeven door vogelrijke rietlanden. 

De grootste van allemaal, de grillig gevormde Boerekreek, verken je meteen al aan het begin van deze 15 km lange wandeling doorheen dit vlakke polderland. Met zijn 38 hectare is hij zonder twijfel de meest indrukwekkende kreek van Vlaanderen. Spot je al eens graag een zeldzame vogel? Neem dan zeker je verrekijker mee. Vanuit de vogelkijkhut op de oever laten onder meer de bruine kiekendief en de blauwe reiger zich gretig bewonderen.  

Via het Leopoldkanaal - waar je aan knooppunt 72 even van het parcours kan afwijken om jezelf met het voetveer naar de overkant te trekken - bereik je de fotogenieke Oostpolderkreek. Die is, met zijn sierlijke steiger en zijn Palingbelevingsplek, de ideale plaats voor een korte pauze. Misschien beland je er wel middenin een huwelijksceremonie, want sinds de zomer van 2023 kunnen geliefden elkaar op deze originele buitentrouwlocatie officieel het jawoord geven.

Over naar het volgende pareltje op deze wandeling: de kronkelige Bentillekreek, een gewezen turfput. Een smal wandelpaadje op de oever brengt je tot vlakbij het water. Ongelooflijk hoe stil het hier kan zijn. Op wat sporadisch eendengekwaak na hoor je doorgaans helemaal niets. Fantastisch, toch?

Een wirwar van weggetjes leidt je vervolgens weer naar je vertrekpunt. Wil je je je bezoek aan de Westelijke Kreken van het Meetjesland helemaal compleet maken? Schuif dan in het piepkleine dorpje Sint-Jan-in-Eremo je benen onder tafel in restaurant Polderzicht en maak je keuze uit liefst tien bereidingen van paling, dé culinaire attractie van deze streek. Maar je kan er evengoed terecht voor een lekkere pannenkoek of een verkwikkend ijsje.

Download deze route

Eeklosche watergang

2. Van Middelburg naar Aardenburg wandelroute

Deze grensverleggende, 19 kilometer lange trip leidt je van Middelburg, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Maldegem, naar Aardenburg, deelgemeente van het Zeeuws-Vlaamse Sluis. Onderweg passeer je met de Meulekreek en de Eeklosche Watergang enkele bijzonder fraaie waterrijke natuurgebieden.

Vandaag is het er stiller dan stil, maar in de middeleeuwen was Middelburg een bloeiend stadje. De grote lokale held in die tijd, ene Pieter Bladelin, was een vertrouweling van de Bourgondische vorsten. Hij bouwde hier in de 15e eeuw zelfs zijn eigen luxekasteel. Vandaag zijn daar alleen nog maar wat funderingen van over. 

Pal op de grens met Nederland passeer je de Meulekreek, die zich als een sikkel rond Middelburg kronkelt. Je volgt er een mooi knuppelpad. Vanuit de vogelkijkhut kan je tot diep in de Zeeuws-Vlaamse polders turen. Via het dorpje Heille - bekend om zijn overheerlijke asperges - stap je recht op Aardenburg af. Dit charmante stadje beleefde in de hoogdagen van de Zwingeul gouden tijden. De 17de-eeuwse Kaaipoort herinnert nu nog aan het roemrijke verleden. Het Kleine Café (jawel, aan de weliswaar gedempte Haven) komt precies op tijd om bij een lokaal gebrouwen Tripel Jules even op adem te komen. 

Via de buurtschap Smedekensbrugge loop je vervolgens het natuurgebied Eeklosche Watergang binnen. Je merkt meteen waarom dit wel eens het mooiste wandelpaadje van Zeeland wordt genoemd. Opgelet: honden zijn hier niet welkom, ook niet aan de leiband. Via een heus smokkelpad vol kronkels en eindeloze vergezichten arriveer je tot slot weer in Middelburg. Daar vind je de geknipte afsluiter in Convent Santa Clara, een fijne bistro met tuin en terras op een voormalige kloostersite.

Download deze route

Liever wat langer blijven?

Ontdek onze favoriete logeerplekjes in de Meetjeslandse Zwinstreek