Maldegems Middelburg Wandelroute

Maldegems Middelburg Wandelroute

Op de grens wandelen en genieten van verloren gelopen kreken

Waar aan Restaurant De Tol je net Nederland binnenrijdt, ben je het dorpje Middelburg al gepasseerd. Keer toch even terug, dit is een prachtige plek.

Download de route

Met de Middeleeuws Middelburg Wandelroute stap je langs enkele frappante plekken van het Meetjeslandse krekengebied. Waar je kijkt zie je België of Nederland, Meetjesland of Zeeuws-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen of West-Vlaanderen, gemeente Maldegem, Sluis of Damme.

Zwinstreek en rijk verleden

Tot hier reikten de tentakels van de Brugse Zwinhaven die Vlaanderen in de vroege middeleeuwen zo rijk maakte. In het dorp kan je aan de stratenstructuur nog een beetje 'de stad' Middelburg-in-Vlaanderen herkennen. In de Dinantstraat word je herinnerd aan koperslagers uit Dinant die hier hun ambacht kwamen uitoefenen op de vlucht voor oorlog en op zoek naar mogelijkheden om hun koperen kunstwerken te kunnen exporteren over heel toenmalig Europa. In de kerk moet je zeker eens binnenspringen. Interessant is de Badelintriptiek, een werk van 1631, door de schilder Jan Ricx naar het werk van de beroemde Vlaamse meester Rogier Van Der Weyden.

Middelburg1.jpg

Verloren kreek

In de Kasteelstraat passeer je letterlijk de plek waar nog geen 120 jaar geleden een imposant kasteel stond te pronken, een ruïne weliswaar maar een teken van wat Middelburg eeuwen geleden moet geweest zijn. We zijn volop bezig met het bovenhalen van dit verleden en het kenbaar maken van de grootsheid van deze plek. Maar vanaf hier stap je de natuur in en stappen we op de dijk aan de Verloren Kreek richting West-Vlaanderen maar we gaan zo ver niet. Waar we net niet het grondgebied van het dorp Sint-Rita De Hoorn betreden steken we op een heus smokkelpad de grens met Nederland over. Nu kijkt daar niemand van op, 50 jaar geleden kon dit leiden tot controle en kon je maar beter geen kilo's boter of sloffen sigaretten bij jou hebben.

Middelburg3.jpg

Natuurgebied Meulekreek met vlonderpaden

Het hoogtepunt van de wandeling is zonder twijfel het natuurgebied Meulekreek dat als een sikkel rondom het dorp gevlijd ligt. Heel mooie wandelplek met vlonderpaden, een kijkhut richting Nederland en twee tramsporen die nog verwijzen naar de oude tram Gent-Aardenburg die hier tijdens het begin van de 20ste eeuw de verbinding met de rest van het Meetjesland verzorgde. 

Deze route gratis downloaden?

Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze wandelroute downloaden als PDF-bestand of knooppuntenstrookje. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Middelburg Samyn.jpg

Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze wandelroute downloaden als PDF-bestand of knooppuntenstrookje. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Schorrestraat 4
9991 Middelburg
Length
6,7 km
Time
1u 20m
Terrain
54% Verhard
Actions
Bekijk deze route