Van het Leen naar de Lieve

Van het Leen naar de Lieve

Beleef 't (Oud) Liefken voor Altijd!

Als je op een dooie zondag even niks te doen hebt, zal je jezelf een trip langs de Van het Leen naar de Lieve Wandelroute niet beklagen! Vanuit Provinciaal Domein Het Leen in Eeklo wandel je 14 kilometer lang rond in de streek.

Download de route

Wat je tegenkomt? Kunst, natuurpracht, ongerept bosgebied – en wie weet: reeën, hazen en vossen! Maar ook: stromend water, rustige veldweggetjes, statige bomenrijen, grootse uitzichten en een herberg waarin je dagenlang zou willen blijven plakken. Ga je mee op tocht?

Startpunt (én aankomst): Provinciaal Domein Het Leen

In Eeklo ligt Het Leen. Een provinciaal domein dat tegenwoordig een trekpleister is voor wandelaars, fietsers, mountainbikers en spelende kinderen. Vroeger was dit echter een militair domein, dat dankzij de provincie een nieuwe bestemming heeft gekregen. De voornamelijk verharde ondergrond maken dit gebied toegankelijk voor iedereen: ook rolwagengebruikers zijn hier dus van harte welkom voor een verkwikkende wandeling. 

De bossen op Het Leen zijn uitgestrekt en groots. Je kan er uren in verdwalen. Wil je weten tussen welke bomen je precies aan het verdwalen bent? Dan is een bezoekje aan het arboretum een goed idee. Hier kan je boeiende tentoonstellingen bezoeken over het bos, de natuur en natuurbeheer. Een aanrader voor je aan je wandeltocht begint – of nadat je die het uitgelopen. De wandelroute troont je voor een goed deel mee doorheen dit mooie domein. Dus je krijgt alvast meteen een voorsmaakje.

preview_Het+Leen+01.jpg

De weiden in

Klaar met de etappe door Het Leen? Dan wandel je meteen de rustgevende veldweggetjes in, richting De Lieve. Dit is het oudste kanaal van Vlaanderen (en zelfs Europa) maar werd door de steeds vooruit denderende mensheid ietwat in de vergetelheid gedrukt. Gelukkig zijn er ook nog mooie stukjes van bewaard gebleven, zoals aan het Schipdonkkanaal – waarin hij uitmondt. 
Daar, op die plek, tref je café ’t Oud Liefken, een charmant en gezellig etablissement waar een leuk koppel je ontvangt. Hier kan je tal van lekkere streekbiertjes proeven, maar ook een klein gerechtje eten als je dat wilt. De eerste rustpauze op je tocht is dus meteen duidelijk. Hier, vlakbij De Lieve, steek je met plezier de voetjes onder tafel.

Oh, wat is dat? Daar, in de bermen en velden verscholen, duikt onverwachte kunst op. Dat zit zo: de Kunstacademie van Eeklo en Lievegem creëerde haar eigen ode aan de stroom. Die kan je nu bewonderen in het landschap en geeft je een unieke kijk op het water en z’n omgeving.

Reeën spotten? Met wat geluk...

Een goed deel van deze mooie wandeltocht leidt je langsheen het Schipdonkkanaal. Kanalen zijn niet alleen dankbare wandelplekken. Het landschap errond is vaak de ideale uitvalsbasis voor diertjes zoals reeën, konijnen, hazen en vossen. Dat is hier gelukkig niet anders. Hou op je tocht dus zeker je ogen open en spot zoveel dieren als je kan. Een leuke bezigheid om ook de wandelende kids in te betrekken.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie van de wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Provinciaal Domein Het Leen Uitkijktoren Eeklo (2).JPG

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie van de wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Gentsesteenweg 80
9900 Eeklo
Length
14,5 km
Time
2u 50m
Terrain
39% Verhard
Actions
Bekijk deze route