Wandelen langs de kreken van Assenede

Wandelen langs de kreken van Assenede

De gedroomde plek om rust te vinden

Het Meetjeslandse krekengebied is werkelijk een fonkelende parel aan de al schitterende natuurkroon van de regio. Als je échte rust wilt ervaren, zijn de kreken de gedroomde plek om die te vinden.

Download de route

De kreken van Assenede: fenomenaal mooi

Ken je de kreken van Assenede al? Dit krekengebied gaat terug tot in de 8ste eeuw. De Grote Geul, de Rode Geul en de Kleine Geul, het Hollandse Gat, de Kleine Kil en de Grote Kilkreek liggen hier dromerig in het landschap, omgeven door groene gordels vol uitgestrekte velden. 

Ze zijn goed verstopt, alsof de natuur een onbetaalbaar paasei wilde verstoppen om wandelaars te belonen die écht moeite deden om de natuurpracht te ontdekken. Maar hoe komen die adembenemende krekengebieden hier eigenlijk? Hoe zijn ze ontstaan – en hoe kan jij ze vandaag ontdekken? 

Asseneedse kreken: schoonheid door verwoesting

De streek rond Assenede heeft al sinds haar bestaan een haat-liefdeverhouding gehad met het water. Eeuwenlang lag het dorp op de vloedlijn tussen land en zee. Dat maakte het kwetsbaar voor overstromingen, die het water met gewelddadige kracht landinwaarts stuwden. 

In 1404 werd het land verrast door zo’n woeste watergolf. De Sint-Elisabethsvloed denderde door het landschap en vernietigde alles op z’n weg. Dorpen werden verwoest. Meer dan 50.000 mensen kwamen om. Het landschap van het Meetjesland zou nooit nog hetzelfde zijn. Ook in de eeuwen nadien bleef het water zich roeren. 
Overstroming na overstroming bracht schade toe aan de dorpen in de streek. Tot rijke patriciërs opdracht gaven om het gebied volledig in te dijken. Het duurde echter nog 200 jaar voor dat werk voltooid was en de inwoners van de streek op beide oren konden slapen.

preview_Assenede_Grote_Geul2.jpg

Op tocht: afspraak in Assenede

Je start je 15 kilometer lange wandeling op de markt van Assenede, een dorpje dat gekenmerkt wordt door oude steegjes en mooie kerkwegels. Wist je trouwens dat dit dorp één van de oudste van Vlaanderen is? De vermeldingen gaan terug tot in de 10de eeuw. 

Van hieruit trek je richting de Doorndijkstraat, die je meteen richting de Gezusterkreken brengt: de Grote en de Kleine Kil. Dit is het thuisfront van talloze zeldzame roofvogels, die zich in de rust van het landschap van hun voortbestaan verzekeren.

Een knappe dijkwerker wacht je op

Wanneer je deze mooie, kronkelende kreken achter je hebt gelaten, stap je een flink eind door over landwegen, tussen velden, langs fenomenale bomenrijen en uitgestrekte landschappen. Kijk daar, De Dijkwerker staat al op je te wachten! 

Dit kunstwerk van Antoine Bral, lokaal kunstenaar met bakken talent, herinnert aan de vele dijkwerkers die hier moedig strijd voerden tegen het water in de 15de eeuw. Ze legden een imposante dijk aan die helemaal van Boekhoute naar Terneuzen liep – wel 25 kilometer lang! Deze Graafjansdijk stond vroeger bekend als de Landtdijck, een ferm stukje menselijk vernuft dat de streek beschermde tegen het razende water dat hier ooit zoveel vernieling zaaide.

IMG_7924.JPG

New York aan de Doornendijk

Voor je het weet, zit je tocht erop. Maar dat wil niet zeggen dat je dagje ten einde hoeft te zijn. Spring – nu je toch in hartje Assenede bent – eens binnen in New York! Nee, niet de Big Apple in de VS, maar het scheelt niet veel. 

Café Passé op de Doornendijk, zo’n 3 kilometer van de kerk, lijkt in eerste instantie in niets op de miljoenenstad. Maar wandel binnen en je waant je in een gezapige jazzclub in de jaren twintig. De beschilderde piano, de banken van pluche en de donkerrode tint op de muren spreken tot de verbeelding. Dit is de gedroomde plek om te genieten van een zalig drankje in het gezelschap van vrienden. 

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de kreken van Assenede wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

preview_Assenede_Grote_Geul2.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de kreken van Assenede wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Markt
9960 Assenede
Length
14,9 km
Time
3u
Terrain
82% Verhard
Actions
Bekijk deze route