Wandelen rond Poekekasteel

Wandelen rond Poekekasteel

Wandel een keer als een kasteelheer

Verscholen in zijn kasteelpark, ligt het adembenemend mooie Kasteel van Poeke. Het is volledig omringd door een slotgracht en toegankelijk via een sierlijk bruggetje dat zo uit een sprookje lijkt geplukt.

Download de route 

Dit kasteel was door de jaren heen het decor voor tal van televisieprogramma’s. Maar het is toch vooral een trekpleister voor liefhebbers van schoonheid, architectuur, geschiedenis én landschapsvormgeving. Want ook de tuinen rond het paleisje zijn je bezoekje meer dan waard. 

9 kilometer lang ontdekken

Maar dit feeëriek kasteel is niet het enige dat je in de buurt kan bezichtigen. De Poekekasteel Wandelroute neemt je mee doorheen de streek rond Aalter. 
Je geniet 9 kilometer lang van leuke bezienswaardigheden zoals de Artemeersmolen. Maar wandel zeker ook Kanegem eens binnen, het pittoreske bloemendorp dat altijd in bloei lijkt te staan. Klaar voor de tocht? Perfect! Maar eerst: een streepje geschiedenis.

Het Kasteel van Poeke, een rijke historie

Wanneer de eerste versie van het Kasteel van Poeke hier verrees, dat weet niemand. De vroegste vermeldingen gaan terug tot in 1139 – toch al een hele tijd. Doorheen de eeuwen speelde het kasteel een fascinerende rol in de plaatselijke geschiedenis. De traditionele kasteelheren waren trouwe bondgenoten van de graaf van Vlaanderen, en speelden zo hun rol in de politieke werkelijkheid van die tijd.

In 1452 werd het kasteel ingenomen door de Gentenaars. Het werd even later weer afgenomen, waarna alle Gentenaars aan hun einde kwamen én het kasteel werd verwoest. Meer dan een eeuw lang stond er niets, tot het in de 17de eeuw opnieuw werd opgebouwd. De tuinen werden pas geperfectioneerd in de 18de eeuw. Je ziet: een kasteel bouwen, is een werk van lange adem! 

Poekedorp 2.jpg

Struinen door de tuinen

Vandaag is het kasteel in handen van de stad Aalter. Je kan het bezoeken – maar enkel in groep. Interesse? Je kan je rondleiding boeken via Toerisme Aalter. Het kasteelpark is wél alle dagen toegankelijk – van zonsopgang tot zonsondergang. Hier kan je de magisch mooie tuinen bezichtigen, een verfijnd samenspel van een Franse en Engelse tuin. 

Zij geven je uitzicht op het klassieke kasteel met z’n typerende roze kleur. Ook aanwezig op het domein: prachtige paardenstallen, een koetshuis, een conciërgewoning, én een volwaardige hoeve. Het romantische park is de gedroomde achtergrond voor hand-in-handwandelingen, huwelijksaanzoeken en intieme tochtjes. De stilte is hier overweldigend, net als de tuinarchitectuur.

Dwars door de velden

Zo, het startpunt van je wandeltocht was meteen een schot in de roos. Tijd om verder te trekken. Wandel langs veldweggetjes richting de Duinenstraat, waar je links de Artemeersmolen zien schitteren. Wist je dat de molen vandaag nog altijd de spil is van een ambachtelijk molenaarsbedrijf? Uitbater Mike vervaardigt hoogkwalitatief meel waarmee chefs en bakkers de meest delicieuze broden mee bakken.

 De Artemeersmolen kreeg in 2014 een fikse make-over en draait weer als vanouds. De originele molen is trouwens van de 19de eeuw en is een typische stenen korenwindmolen. Zo, dan weet je dat ook weer.

Aalter: gastronomische parel aan de Meetjeslandse kroon

Blijf na je wandeltocht gerust nog even plakken in de buurt. Aalter heeft immers nog een fijne selectie aan horecazaken voor je klaarstaan. Hier presenteren ze overheerlijke gerechten op een bedje van onovertroffen vakmanschap. Het hoeft niet te verwonderen dat de stad een stevige gastronomische reputatie opbouwde. Mensen komen van heinde en verre naar hier om een tafeltje te boeken in één van de restaurantjes. En vandaag is ’t aan jou.

Ga lekker eten bij ’t Vijfde Seizoen, Calla’s of Restaurant Woestyne. Reserveer je tafeltje bij Kasteel Nobelstede. Of rij richting deelgemeente Bellem voor een proeverij bij Den Duyventooren of Bell Amuse. Niet te missen!

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Poekekasteel wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Poekekasteel_Aalterse-Acht-fietsroute-4.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Poekekasteel wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Poekedorpstraat 1
9880 Aalter
Length
8,8 km
Time
1u 50m
Terrain
76% Verhard
Actions
Bekijk deze route