Wandeltocht langs de kreken van Sint-Laureins

Wandeltocht langs de kreken van Sint-Laureins

Uitwaaien aan het wonderlijk wassende water van de kreken

De kreken van Sint-Laureins – ook wel: de Sentse Kreken – zijn een fantastische plek om de rust van het Meetjesland ten volle te beleven. Vroeger werd hier intensief op paling gevist. Vandaag wordt de streek veroverd door talloze watervogels, kikkers, waaiende graslandschappen en een occasionele, grazende koe. 

Download de route

Kortom, hier heerst rust. Kalmte. Ontspanning. Hier kan je de tijd moeiteloos even laten stilstaan, terwijl de wolken voorbij trekken boven het uitgestrekte landschap. Daaronder wandel jij, omgeven door vruchtbaar groen en speels bewegend natuurschoon. De wandelroute langs de kreken van Sint-Laureins is de uitgelezen manier om te herbronnen, met niets dan het zachte geruis van water en bomen op de achtergrond.

Hollandersgatkreek.jpg
Soms wandel je kilometers lang en zie je uitgestrekte polders tot een verscholen kreek plots voor een ander landschap zorgt

Kreken in Sint-Laureins: geschiedenis onder je voeten

Je staat er misschien niet bij stil wanneer je door de kreken van Sint-Laureins wandelt. Maar dit natuurlandschap heeft een rijke geschiedenis. Je wandelt op afzettingen van dekzand uit het pleistoceen en zeeklei uit het holoceen. 

Eeuwenoude grond dus, die hier werd afgezet tijdens talrijke overstromingen die het gebied teisterden door de jaren heen. Dat bleek een vruchtbare bodem voor de groene gewassen van de polders. Die op hun beurt dan weer een dankbare beschutting waren voor honderden vogel- en diersoorten.

Kreken in Sint-Laureins: hoe komt dat eigenlijk?

Ooit wandelden hier trouwens talloze schapen rond, toen in de vroege middeleeuwen schapenhouders hier hun kudden lieten grazen. Het veen dat hier vroeger was, werd ontgonnen om steden zoals Brugge en Gent van brandstof te voorzien. En langzaam maar zeker werd er strijd geleverd tegen het water. Werden dijken opgeworpen en polders gecreëerd. Tot er ruimte was voor menselijk bestaan – in de vorm van charmante dorpen zoals Sint-Laureins en Sint-Margriete. 

In 1850 werd dan ook nog eens het Leopoldkanaal uitgegraven, dat tot op vandaag van oost naar west door het zuidelijke krekengebied loopt. Je merkt het: de wereld staat niet stil. Maar de natuur was én blijft hier baas. Mensen zijn van harte welkom – maar ze zijn voorbijgangers op bezoek. Het krioelende planten- en dierenleven zwaait hier in alle rust de plak.

Reiger.jpg
Het zijn niet alleen vissers die azen op de visrijke gronden in het krekengebied. Ook de reiger is er actief.

Van het Godshuis naar de natuur

Je vat deze 13 kilometer lange wandeling aan in het centrum van Sint-Laureins, aan het Godshuis. Vandaaruit gaat het naar het Leopoldkanaal, waar je jezelf met het voetveertje naar de overkant trekt. Vervolgens stap je meteen de wonderlijke wereld van de kreken binnen. De Vrouwkenshoekkreek, de Blokkreek en de Hollandersgatkreek strekken zich voor je uit, omzoomd door weidse natuur en een imposante hemel boven je. 

De honderden watervogels die zich aan de oevers van de kreken ophouden, zijn hier de vaste bewoners – maar toch vooral in de winter, wanneer ze hier het seizoen komen doorbrengen. Ginder in de verte zie je ook de Boerenkreek al opdoemen, een indrukwekkende waterplas van wel 6 kilometer lang. Meteen een record, want het is de grootste kreek van de hele provincie. 

Het genieten gaat maar door

We vertelden je al dat hier vroeger intensief op paling werd gevist. Die tijd is voorbij, maar de palinggastronomie staat nog steeds als een huis. Je kan hier overheerlijke palinggerechten proeven, de absolute specialiteit van deze streek.

 Vlakbij de route vind je bijvoorbeeld bekende restaurants zoals Polderzicht, Fred’s Café en Roste Muis. Hun kaart barst van de klassieke bereidingen, maar ook de meer verrassende palinggerechten duiken hier op. Verderop vind je ook de Krekenpoort, , Brasserie NiveauTearoom ’t Dorpshart en de gastronomisch restaurants De Warande  en Sies. Perfecte plekjes om je innerlijke mens te belonen na die fikse staptocht door de kreken van Sint-Laureins.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Meetjeslandse kreken wandelroute op Routen.be.

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Luchtfoto Ludo Goossens.jpg
Hollandersgatkreek4.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Meetjeslandse kreken wandelroute op Routen.be.

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Leemweg 11
9980 Sint-Laureins
Length
13,3 km
Time
2u 40m
Terrain
84% Verhard
Actions
Bekijk deze route