Mindful wandelen

Mindful wandelen

Even tot jezelf komen zonder drukte

In tijden waarin mensen steeds meer stress ervaren en er 24/7 wel iets te beleven valt, is de nood om te onthaasten groot. Even terug tot jezelf komen. Rust vinden. Kalmte ervaren. 

Die zoektocht naar een nieuwe verbinding komt mooi tot uiting in onze Mindful Wandelroute. Een meditatieve ontdekkingstocht langsheen de mooiste landschappen in de streek rond Sint-Jan in Eremo en Bentille. Twee lieflijke dorpjes die uit zichzelf al een stilstaande tijd uitademen. 

Op het ritme van de rust

Je vat deze tocht aan in Sint-Laureins, om vervolgens een kleine tien kilometer lang ondergedompeld te worden in de magische natuur van het prachtige krekengebied in de streek. 

Onderweg ontdek je twintig rustgevende geluidsfragmenten die je even doen stilstaan. Herbronnen. En daarna rustig weer doorgaan. Langsheen hagen en huizen, kreken en velden, bomen en bossen. Klaar om deze wandelroute te ontdekken? De Mindful Wandelroute leent zich perfect tot solitaire staptochten – maar ook in groep beleef je deze tocht op een unieke, verbindende manier.

Beleven dat je leeft

De Mindful Wandelroute bekoort iedereen – van eenzame rustzoeker tot stevige stapper. Denk vooral niet aan een zweverige tocht waar jij je niet thuis in voelt. Wél aan een sfeervolle wandeling die dankzij de geluidsfragmenten een extra laag op het landschap legt. Deze tocht is een uitnodiging om halt te houden aan wat anders snel voorbijgelopen wordt. Om even dieper te focussen op wat er voor je ligt en te ontkoppelen van de drukte in je hoofd.

Na je start aan knooppunt 83 in Sint-Laureins, wandel je een stukje langs de oevers van het Leopoldkanaal. Hier plug je de geluidsfragmenten in terwijl je uitkijkt over het water voor je – het kanaal met daarachter uitgestrekte weidelandschappen – én achter je – de Oostpolderkreek. Hier heet de tocht je welkom. Sta je stil en focus je op je lichaam.

Van fragment naar fragment

Wandel vervolgens door tot knooppunt 72. Voor je het kanaal oversteekt, beluister je het fragment van het voetveer. Dat stap je vervolgens op, waarna je jezelf naar de overkant trekt. Stap de veldweg in en wandel tot aan fragment 5, dat de cadans van de staptocht verbeeldt. Geluidsfragmenten 6, 7 en 8 liggen even verderop op je te wachten.

En zo gaat het verder. Je wordt uitgenodigd om even stil te staan en het landschap in je op te nemen. Bij fragmenten die veelzeggende titels dragen zoals Druk, Schakeringen, Rusten, Vallen, Ademhaling, Bos en Openheid. 

Hier de geluidsfragmenten

Turen in de verte.jpg
Turen over het krekengebied naar watervogels is sowieso zen!

Turen tot aan de horizon

De velden dragen je blik tot aan de horizon. En er is niets anders te zien dan rustgevende gewassen die waaien in de wind. De veldwegen zorgen voor een veilig tocht, waarbij je niet te veel gestoord wordt door brommende techniek of luide passanten. Hier staat ontspanning en rust centraal. En elke lopende meter van de wandeling is een nieuwe gelegenheid om jezelf open te stellen voor wat er zich rond je afspeelt.

Eindigen doe je tenslotte vlakbij waar je begonnen bent. Daarvoor ben je alweer tussen twee waterpartijen gewandeld: het Leopoldkanaal links van je, de Bentillekreek aan je rechterkant. Achter het kanaal strekt zich ook Provinciaal Domein Sportcentrum De Boerekreek uit, dat pal aan de grootste kreek van de provincie ligt. Met een geluidsfragment dat de toepasselijke titel 'Bedankt' draagt, sluit je de wandeling af.

Meer voeding voor je innerlijke zelf

Dat deed deugd, toch? Het gedroomde sluitstuk voor zo’n wandeling vol herbronning en rust, is een deugddoende stop in een van de gezellige restaurantjes vlakbij. Die innerlijke mens kan je niet genoeg voeden! 

Onze aanraders? Bestel een palinggerechtje, dé specialiteit van de regio. Je kan overheerlijke varianten proeven in Polderzicht, De Warande of Fred’s Café. Natuurlijk vind je hier ook tal van andere heerlijkheden op het menu. Bestel waar je zin in hebt, voel de rust door je lichaam stromen en geniét!

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Mindful wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

krekengebied Sint-Laureins Meetjesland (2).jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Mindful wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Sint-Jansstraat 122
9982 Sint-Laureins
Length
9,4 km
Time
1u 50m
Terrain
35% Verhard
Actions
Bekijk deze route